loading
close
SON DAKİKALAR

İmamoğlu; Bütün imkansızlıklara karşı çok önemli işler yaptık

İmamoğlu; Bütün imkansızlıklara karşı çok önemli işler yaptık
Tarih: 11.09.2020 - 08:59
Kategori: Yerel

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programında açıklamalarda bulundu; "İstanbulluların En büyük sorunu işsizlik 5 istihdam ofisimiz açıldı ve yıl sonunda 11 ofis olacak"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İSTİHDAM OFİSLERİ

5 istihdam ofisi açtık, 5’i de yolda. Toplam 11’i tamamlayacağız yıl sonuna kadar. Her gün binlerce İstanbulluya okunuyoruz. İş arayan insanlarımıza rehberlik yapan bir merkez kurduk. 7-8 aylık pandemi süreci dahil hem Büyükşehir’in yarattığı imkanlar hem diğer kurum-kuruluşlara yakın çalışmayla beraber, yaklaşık 14 bin insana iş bulmuş olduk. Mobil araçlarımız var. Meydanlarda dolaşan, gezen işsizlere bu şekilde hizmet veriyoruz. Can yakıcı işsizliğin, insanlarımızda yarattığı travmayı bir yandan hafifletiyoruz, aynı zamanda doğru yönlendiriyoruz ve iş imkanı sağlıyoruz.

Fox TV canlı yayınında İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlıyorum.

Fox TV canlı yayınında İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlıyorum.

Ekrem İmamoğlu paylaştı: 10 Eylül 2020 Perşembe

PANDEMİ DÖNEMİ HİZMETLERİ

Pandemi döneminde 1 milyon 200 bin insana dokunduk. Sadece “Gıda Destek Paketi”nden faydalananların sayısı 600 bine ulaştı. Zaten 280 bin aileye biz destek oluyorduk. En son Kurban Bayramı’ndaki kurbanlıklardan 130 bin aileye konserve kavurma dağıttık. Bütün bu desteklerimiz devam ediyor. 30 bin öğrenciye eğitim desteği için yeni dönem kayıtlarını alacağız. “Askıda fatura” uygulamasında 180 bini aştı ödenen fatura sayısı. 180 bin fatura, 180 bin aile demek.

Pandemi döneminde, bütün belediyeler, bütün imkansızlıklara rağmen çok güzel ve ciddi işler yaptık. Sadece 2 milyar lira direkt ekstra harcamamız oldu. Niye? Gördüğünüz otobüsler ya da metrobüsler, yüzde 5, yüzde 10 kapasiteyle gezdi; ama biz hiçbir aksaklık yaşatmadık. Pandeminin İBB’ye şu an ki ekstra maliyeti 2 milyar lira. Biz, bu yılı neredeyse 6 milyar lira gelir kaybıyla geçirmiş olacağız. Belediyelere bir destek paketi diye bir şey duydunuz mu? Dünya’nın hiçbir yerinde, merkezi yönetimlerin belediyeleri desteklemediği bir ülke göremezsiniz.

HALKALI’DAN SABİHA GÖKÇEN’E HIZRAY

Metro hatları ile ilgili çok iyi atılımlar yaptık. Duran hatları hayata geçirdik. 29 Ekim’de umarım Mahmutbey – Mecidiyeköy Hattı’nı hizmete açıyoruz. O hatta, günde 400 bin yolcu bekliyoruz. Metrobüsün de yükünü hafifletecek. Eminönü – Alibeyköy hattını yıl sonunda hizmete açacağız. Aşiyan – Rumelihisarı Füniküler Hattı durmuştu; orayı hareket geçirdik. Önümüzdeki sene Eylül – Ekim ayına yetiştirmek istiyoruz.

İstanbul, boydan boya olukça uzun bir hatta sahip. İstanbul’daki tüm ulaşım araçlarının belli bir kilometresi var. Mesela, lastik tekerlekli araçlarda bu saatte 20 kilometreye kadar düşüyor. Örneğin, Marmaray 38 kilometre. Bunu çözmemiz gerekiyordu. Bu sebeple “Hızray” ile Halkalı’dan Sabiha Gökçen’e, 11 istasyonu olan bir proje yapıyoruz. Durak sayısının az olması, hızı arttırıyor. Bu sayede Sabiha Gökçen’den Halkalı’ya 55 dakikada gidebileceğiz.  Ayrıca birçok dikey metro hattını içine alan bir istasyon düzeni var. Bu proje, İstanbul’un boydan boya çok hızlı erişimine olanak sağlayacak bir proje. Hedefimiz; bu projeyi 2021’in ilk altı ayında Meclis’in ve yetkili bir takım kurulların izinlerini alacak duruma getirmek. Maliyeti yaklaşık 5 milyar dolarlık bir proje. Dört yıllık bir süresi var. Bu projenin maliyetini de “yap-işlet-devret” modelinin en ahlaklı haliyle yapabileceğiz. Görüşmelerimiz de var. 2021’in 6’ncı ayında bu projeyi yapılabilir bir hale getirmek istiyoruz.

DENİZ TAKSİ VE TAKSİ

İstanbul’da deniz taksiyi, 2021’de ciddi bir şekildi harekete geçireceğiz. Denizi aktif kullanmak zorundayız. Deniz ile raylı sistemleri entegre edecek çalışmalarımız var. Bizim getirdiğimiz 6 bin taksi konusu var. Bunun 1000 tanesinin 750’si, yolcusu kalmamış minibüs hatlarına verilecek. 250 tanesi ise yolcusu kalmamış dolmuş hatlarına verilecek. Kalan 5 bin taksi ise yeni taksi olacak. Bunu da İBB işletecek. Bir kere takside kalite, kurumsallaşma olacak. Bir de taksici esnafını rahat ettirecek. Maaş derdi, güvenlik derdi, SGK veya bir takım kişisel sorumlulukları ile sorunu kalmayacak. Piyasayı 3-5 plaka ağasının elinden alıp, İstanbullunun regüle ettiği bir hizmet alanına dönüştüreceğiz. Bu konuda kararlıyız. Toplumun yüzde 96’sı bu taksiyi istiyor.

TURİZM BELGELİ ARAÇLAR VE SERVİSÇİLER

Eylül UKOME’si bizim için önemli. UKOME’de iki konu önemli. Bir tanesi; turizm araçlarına güzergah belgesi verilmesi konusu. Haksız bir şekilde bu turizm belgeleriyle ilgili tartışma büyüdü. Bunlar bir taksi gibi hizmet etmeyecekler. Kendi işlerini yapabilmeleri adına, belgelerini almaları açısından, turizm amaçlı araçlara, güzergah belgelerinin haklarını vereceğiz bu ayki UKOME’de. Bu çok önemli. Çünkü binlerce esnafımızı ilgilendiriyor, binlerce.

Bir müjdeyi daha vereyim. Bu da servisçileri ilgilendiriyor. Çünkü on binlerce servisçi vatandaşımız var.Tahditlerini alamamışlardı. Bu tahdit konusuyla ilgili, 25 Mayıs 2015 ile 31 Mart 2019 tarihleri arasında servisçilik yaptığını belgeleyen servisçi esnaf kardeşlerimize de yine plaka ücreti karşılığında, bir adet servis plakasını vereceğiz bu ayki UKOME’de.

BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI

Barajlarda şu anda yüzde 50’ye yakın bir doluluğumuz var. 2014’te yüzde 14’lere kadar inmişti İstanbul’daki baraj doluluğu. Ki bizim en önemli barajımız Ömerli’dir, Darlık’tır; buralardaki oranlar oldukça yüksek. Yani bizim, bu yıl için sorunumuz yok. Ancak İstanbul kuraklık yaşıyor. İstanbul’daki yağmur oranları, yaz döneminde yüzde 30 seviyesine düştü. Niye biz çırpınıyoruz Kanal İstanbul’la? O bölgede İstanbul’un su kaynaklarını yok ediyorsunuz. Marmara’yı yok ediyorsunuz. Dolayısıyla İstanbul’un suyunu koruması lazım.

BÜYÜK İSTANBUL OTOGARI

Büyük İstanbul Otogarı, bizim dönüşüm zihniyetimizin iyi bir örneği. Yani rehavete kapılmış, unutmuş, ilgilenmeyen yönetimin yerine; enerjisi yüksek, kabiliyeti yüksek, çözüm bulan yönetim modelimizin bir örneğidir. Otogar, şu anda pırıl pırıl, tertemiz İstanbulluların hizmetindedir. İçinde kültür var, sanat var, eğitim var, İSMEK kursları var, hepsi var. O bakımdan bizim değişim hikayemizin önemli bir örneğidir İstanbul Otogarı. 

MUHİTTİN BÖCEK'E GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Çok yakın çevremizden, vatandaşlarımızdan kötü haberler alıyoruz. Bir gün bu bulaşıcı hastalık bizi de yakalayacak ama önemli olan mümkün olduğunca geç yakalanmak. Sayın Muhittin Böcek dostumuza Allah şifa versin. Aslında yoğun bakımdaki süreci bir an önce bunu atlatmasını sağlamaya yönelik. Kiminde çok hafif geçebiliyor, kiminde çok ağır geçiyor.

"İSTANBUL EN TEDBİRLİ KENTLERDEN BİRİ"

Binali Yıldırım bey ve eşine geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Allah herkese şifa versin. Mecburen temas ediyoruz, sahaya çıkıyoruz, insanlarla buluşuyoruz. Tabi bütün kurallara uymak zorundayız. İstanbul aslında en tedbirli kentlerden biri. Pandemiyi ilk İstanbul yaşadı. Bu vesileyle tekrar bütün sağlıkçılara minnet duygularımızı iletelim. İnsanlar, kaybettik, canlar kaybettik. Çok tedbirler aldık. Günün sonunda bu tedbirlerden hiç uzaklaşmadık.

AYAKTA YOLCU KISITLAMASI 

Toplu taşımada ayakta olmak yasak dendi. Biz valiliğimizle bir istişareye başladık. Bütün İstanbullular oturup bir çözüm bulmalıyız. İstanbul’un çözümü Ankara’dan gelmemeli. Metrobüsteki bu görüntü yalan demiyorum. Metrobüste zaten koltuk sayısı azdır, ayakta yolcu sayısı çoktur. Bu karara göre binlerce yolcuyu taşıyamayız. Oraya ilave otobüs koyma şansımız yok. Önümüzdeki hafta İstanbul’a özel çözümlerimizle sahaya çıkacağız. Bunun içinde mesai düzenlemesi de var. İstanbul’da toplu taşıma yüzde 50 kapasitede. Çünkü insanlar yoğun bir şekilde özel araç kullanıyorlar.

ÇÖZÜM MESAİ DÜZENLEMESİ 

Toplu taşımada sorunun en önemli çözümü mesai düzenlemesi. Örneğin büyükşehir belediyesi; saat 6’da işe başlanacak saat 3’te bitecek. Böylece farklı zamanlamaları planlayacağız. Şu anda hem valilik hem de büyükşehir tarafında bir heyet oluşturduk. Çünkü İstanbul’un kendine özel bir çözümü olmak zorunda. Düzenleme burada çalışılır, karar verilir, Ankara’ya gönderilir kimse yetkili o açıklar.Çocuklar için öğretmeni görmekle ekrandan görmek arasında dağlar kadar fark var. Kitap basımı yapan kurum ve kuruluşlar zor durumda. İstanbul’da bu sürece kilitlenmiş 4 milyon 200 bin İnsan var. Zor bir durum ama iyi yönetilmesi gerekiyor. Ben burada herkesin bir emek verdiğinin farkındayım ama en önemli şey koordinasyon. 

"İMKANSIZLIKLARA KARŞI ÖNEMLİ İŞLER YAPTIK"

Eğitim bursları devam ediyor. Baktığınızda sadece gıda destek paketlerinden yararlananların sayısı 600 bini aştı. Kurban Bayramında 130 bin aileye konserve et dağıttık. Askıda fatura gibi yardım süreçlerinde vatandaşları bunların içine katmalıyız. Ben değil, biz demeliyiz. Şu anda çok güzel bir deneyim yaşadık. Fatura ödenen aile sayısı 180 bini aştı. Bütün imkansızlıklara karşı çok önemli işler yaptık. Pandeminin büyükşehir belediyesine ekstra maliyeti 2 milyar lirayı aştı.Yıl sonuna kadar bu rakam 6 milyara kadar çıkacak. Destek paketlerinde belediyeleri hiç duydunuz mu? Örneğin Güney Kore’de destek paketi açıklandı, yüzde 35’i belediyelere gitti. İller Bankasının eski dönemde 1 yılda kestiği para 1 milyon, bizden bu dönemde 350 milyon kesildi. 

HEYBELİADA PANDEMİ HASTANESİ

Buranın geçmişten gelen tarihi, simgesel bir konumu var. Yaz döneminde bile Adalar’ın nasıl değiştiğini anlatamam. Şimdi metruk durumda kullanılmıyor. Diyanet açıklama yaptı, sağlık için kullanılacaksa iade ederiz diye. Biz sağlık amaçlı yatırım yapmaya ve burayı ayağa kaldırmaya İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak hazırız. Benim Sağlık Bakanı’na tavsiyem şu: Böyle bir mekan için bu kadar uzun cümleler kurmasına gerek yok. Görüyorum ki bakanlık kararsız. Biz talep ediyoruz. Sağlık adına oraya yatırım yapmaya hazırız.

CUMHURBAŞKANI'NIN YAVAŞ İLE GÖRÜŞMESİ 

Biz geçen sene 11 Eylül’de 30 büyükşehir belediye başkanı Sayın Erdoğan ile görüştük. Ondan geriye ne kaldı? Bir tanesi Whatsapp gurubu, diğeri kırılan sandalye. Sayın Mansur Yavaş ile görüştü sayın Cumhurbaşkanı. Bu çok güzel bir şey. Sayın Cumhurbaşkanının İstanbul ile görüşeceği biri varsa bir numaralı muhatabı biziz. İstanbul’da çöp dağları var. Nerede var çöp dağları, hangi ilçede var gidip bakayım. Ben bir araya gelsek 50 konu varsa 30’unu çözerim. Geçmişte sayın Cumhurbaşkanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken, Sayın Demirel gidip kendisi ziyaret etmiş.  

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları