loading
close
SON DAKİKALAR

İmamoğlu İBB'nin koronavirüsle mücadele hazırlıklarını açıkladı: İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi kuruldu

İmamoğlu İBB'nin koronavirüsle mücadele hazırlıklarını açıkladı: İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi kuruldu
Tarih: 27.03.2020 - 11:18
Kategori: Gündem

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, koronavirüse karşı alınan tedbirlerle ilgili açıklama yaptı.

İmamoğlu'nun konuşması şöyle:

İstanbul'un salgın sürecinin nasıl yönetileceği sadece Türkiye açısından değil tüm coğrafya açısından önemlidir. Biz bu mücadelede tüm kamu kurumları olmak üzere işbirliğini üst düzeyde tutmakta ısrarcıyız. 

39 ilçe belediyesiyle sıkı bir işbirliği içindeyiz. 

İçinden geçmekte olduğumuz zor günlerle ilgili hazırlıklarımızı anlatmak adına aldığımız yeni kararları paylaşıyorum.

-Şubat başından itibaren koronavirüsle igili farkındalık kampanyaları başlattık. 

-Toplu taşıma araçları, kamu binaları, okullara ve hastaneler dezenfekte çalışamları yaptık, mücadeleye katkı sağladık.

-Çalışanlarımızın sağlığıyla özel olarak ilgilendik. Evden çalışmayı hayata geçirdik.

-Sorumlu olduğumuz kamu hizmetlerinin kesintisiz üsrmesini sağlamak önceliğimiz.

-Hizmet aksamaması için planlama yaptık.

-10 nokta belirledik. Gıda ve perakende zincirleriyle görüştük.

Salgın sona erene kadar 16 milyon insanın gıda malzemeleri konusunda sıkıntı olmayacak. İhtiyaç fazlası gıda ve hijyen malzemesi stoklamayalım.

-İstanbul Turizm Platformu aracılığıyla 600 otel yöneticisiyle görüştük. 

Kamuya ait bir takım alanları belirleyip Sağlık Bakanlığı ile paylaşıyoruz. Sağlık çalışanlarının çalıştıkları hastanelere yürüme mesafesinde konaklama konusunda anlaşmaya vardık. 2 bin odanın sağlık çalışanlarının kullanımına desteği sağladık. 

-Yaş almış insanlarımıza çağrı merkezi aracılığıyla destek oluyoruz. 

-İBB olarak bu olağandışı dönemde özel olarak yardıma ihtiyacı olan tüm kişi ve kesimleri belirlemek, destekte bulunmak amacıyla tüm sivil toplumu ve gönüllü vatandaşları bir araya getirmek üzere İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi'ni oluşturduk. Salgınla mücadele sona erene kadar Yenikapı İstanbul'un yardımlaşma ve koordinasyon merkezi oldu. 

Bu merkez yardımlarınızı en doğru şekilde yerlerine ulaştıracaktır. İstanbul'daki tüm yardımlaşma ve dayanışma çabalarını koordine edecek kamu adresi İBB'dir. Bütünüyle şeffaf ve katılımcı yapısı var. Gelin bu çatı altında güçlerimizi birleştirelim.

-İBB daima bilimsel akla göre hareket edecektir. Salgınla ilgili tüm gelişmeler takip edeilecek gelecek projeksiyonu çıkarılacak. İhtiyaç ve risk haritası çıkarılacak. Bir bilim kurulu oluşturduk. İstanbul Tabip Odası, kamu hastanelerinden doktorlar, psikiyatr uzmanları, yetkili herkes burada.

Salgının artmasına karşı bazı mekanlarımızı sahra hastanesi olarak belirledik. İhtiyaç duyulması halinde hizmete hazır hale getirme çalışmaları yapıp Sağlık Bakanlığı ile hareket edilmesi zorunululuğunun altını çizerek bakanlığa bildirdik. Yenikapı, Maltepe miting alanlarını, Gürpınar'ı belirledik. 

Yenikapı'da ilk olarak 1000 yatakla ilerleyen aşamada 7300 yatakla hizmet edilebilecek.

-Maltepe dolgu alanının da 1300 yataklı merkeze dönüştürülebileceğini bakanlığa bildirdik. Beylikdüzü Gürpınar Balık Halinin geçici hastaeneye dönüştürülmesi halinde otoparkla 970 yatak kapasiteli kompleksi hazır hale getirebileceğiz.

Spor salonlarımızda 1973 yataklı kapasite oluşturabileceğimizi bakanlığa bildirdik. Görev verilirse hepsini yerine getireceğiz.

-Yenikapı ve Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezinde 5300 kişiye yemek verebilecek mutfağımız hazır. 

Dünya tarihine görülmedik bir dönemden geçiyoruz. Yöneticiler sorumlu davranmalıdır.Türkiye başlangıcında ve gittikçe büyümekte. Dün açıklanan rakamlara bakarak stratejik bir değişikliğin alınması gerektiğini belirtmek istiyorum. Bugün hasta sayısı 540 bine ulaştı dünyada. Süreç hızlı ilerliyor, hep birlikte hızlı hareket etmek zorundayız.

Devlet en etkin kararları alması konusunda kararlılık ortaya koymalı.

Evde kalan nüfusun kontrollü şekilde artırılması şarttır. Sokağa çıkamma kararının radikal şekilde alınması çağrısını yineliyorum. Devletimizin süreci şeffaf yürütmesi mücadelenin başarısı açısından hayati hale gelmiştir. Yeterli, etkili test konusunda hızlı hareket edilmeli. Tüm kaynaklarımızı daha çok test yapmak için seferber etmek zorundayız. 

İnsani ve ekonomik önceliği bulunmayan, üzerinde mutabakat oluşmamış, tartışmalı yatırımların ihale süreçlerini iptal edin. 

(Kanal İstanbul) İBB olarak süreci takip ediyoruz, hukuki mücadeleyi vereceğimizi duyurmak istiyorum. Yapılan yanlış hamleleri kamuoyunun vicdanına havale ediyorum. İnsan hayatından önemli hiçbir şey olamayacğını hissettirelim. 

-Yerel yönetimler desteklenmeli. Her ay genel bütçeden alınan nakit tutar artırılmalıdır, kesinti yapılmaması yeterli tedbir değildir. Bütün yerel yönetimler elindeki tüm katkıyı sunma çabasındadır inanıyorum ki. Süreç daha da büyüyecektir. Belediyelerimizin mutlak artı bir mali desteğe ihtiyacı var. Belediyelerin vergi, sigorta borçları da ertelenmelidir. Dış borçlanma limitleri artrıılmalı, Hazine garantisi verilmelidir. Sosyal yardım limitleri kaldırılmalıdır. Salgınla mücadele konularında ürün alma mevzuatı kolaylaştırılmalı. Denetim üst seviyede tutularak bağış konusunda kolaylıklar sağlanmalı.

Hasta sayısının hızla artacağı göz önünde alındığında sahra hastanesi kurulmalı, uzman hekimlerle harekete geçilmelidir. Atatürk Havailmanı'nın da geçici hastaneye dönüştürülmesi düşünülmelidir. 

BOTAŞ ödemelerinin ertelenmesi sağlanmalı. Su faturalarının ertelenmesi içn enerji maliyetlerinin ertelenmesine dönük uygulama bekliyoruz. Yakıtlar için ÖTV muafiyeti getirilmelidir. Belediyelerin birikmiş KDV alacaklarının belediyelere ödenmesi sağlanmalıdır. 

Önümüzdeki dönem çok zor olacak. Dayanışmyla aşacağız. Güçlüler zayıflara, varlıklılar yoksullara destek olacak. Birbirimize sahip çıkacağız.

Merkezin çalışmaları konusunda ve diğer konularda her fırsatta sizi bilgilendireceğim. Şeffaf bir süreç işleteceğiz Tedbirli olacağız asla panik yapmayacağız. Tüm gücümüzle mücadele edeceğiz.

Evde kal İstanbul çağrılarının önemli olduğunu unutmayacağız."  

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları