loading
close
SON DAKİKALAR

IMF'den kritik iki uyarı geldi

IMF'den kritik iki uyarı geldi
Tarih: 10.10.2012 - 11:42
Kategori: Ekonomi

Yılda iki kere yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun sunumunu İstanbul’da gerçekleştiren IMF, devam eden küresel iyileşmenin zayıfladığına dikkat çekti...

“Yüksek Borç ve Yavaş Büyüme ile Başa Çıkma” konulu sunumda konuşan IMF Kıdemli Ekonomisti Jaime Custodio Guajardo dünyada büyümenin 2012 için 3,3, 2013 için ise yüzde 3,6 olarak tahmin edildiğini söyledi.


2013 yılı için gelişmiş ekonomilerde büyümenin yüzde 1,5 olarak tahmin edildiğini belirten Guajardo, bu oranın işsizliği kayda değer oranda azaltmak için çok düşük olduğunu ifade etti. Ancak Guajardo, dünya ekonomisi için önemli iki riske dikkat çekerek, “Avrupa’da kararların gecikmesi ve Amerika’da da borçlanma tavanının yükseltilmemesi durumunda dünyada büyük sorunlar yaşanabilir. Bu olursa büyüme tahminlerimizi tekrar aşağı çekeriz” diye konuştu.


Türkiye için 2012’de yüzde 3, 2013’te yüzde 3,5 büyüme tahmininde bulunduklarını hatırlatan Guajardo, “Türkiye 2014’te yüzde 4 civarında büyüyecek ve hızlı büyüme günlerine geri dönecektir” dedi.


Yükselen piyasa ekonomilerinde daha önce görülen güçlü büyümede de düşüş yaşandığına dikkat çeken Guajardo, “Kısa vadede öncelikle yapılması gereken, aşağı yönlü riskleri önlemek için adımlar atmak ve kamu borçlarını orta vadede azaltmak için somut planlar yürürlüğe koymaktır” dedi. Guajardo, yükselen piyasalarda politika yapıcılarının enflasyon ile kredi büyümesini makul oranlarda tutarak, şoklara esneklik ile karşılık verebilmeleri gerektiğini söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları