loading
close
SON DAKİKALAR

İnfaz ve gözaltında kayıp davasında yargılanan güvenlik görevlilerinin avukatlık ücretini devlet ödemiş

İnfaz ve gözaltında kayıp davasında yargılanan güvenlik görevlilerinin avukatlık ücretini devlet ödemiş
Tarih: 18.09.2020 - 16:51
Kategori: Gündem

Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 9 kişinin infaz edilmesi ve 13 kişinin gözaltında kaybedilmesi davasında sanık olan güvenlik görevlilerinin avukatlık ücretlerinin devlet tarafından karşılandığı ortaya çıktı.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 9 kişinin infaz edilmesi ve 13 kişinin gözaltında kaybedilmesine ilişkin 9 güvenlik görevlisi hakkında açılan 5 yıl süren dava geçtiğimiz yıl beraatle sonuçlandı. Sanık olan 4 korucunun avukatlık ücretlerinin 2018 yılında çıkarılan bir KHK'ya dayandırılarak devlet tarafından ödendiği ortaya çıktı.

Cumartesi Anneleri'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, dayanak yapılan KHK maddesinde "Teröristle mücadelede görev alan korucuların görevlerin ifasından doğduğu iddia edilen suçlardan dolayı yapılan soruşturmalarda en fazla üç avukatın ücreti İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten valilikler tarafından karşılanır" denildiği belirtilerek, "Bu uygulama ile kayıp yakınlarının 'Sevdiklerimiz bir devlet politikası sonucunda kaybedildiler, kaybedilmelerinden devlet sorumludur' feryadı tescillenmiş olmuyor mu?" sorusu soruldu.

Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabından yapılan açıklama şöyle:
"Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 9 kişinin infaz edilmesi ve 13 kişinin gözaltında kaybedilmesine ilişkin içinde üst rütbeli askerlerin de bulunduğu 9 güvenlik görevlisi hakkında, silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından 2014 yılında dava açıldı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 9 Eylül 2019 tarihinde tanıklara, belgelere, delillere rağmen sanıkların beraatleriyle sonuçlandı. Şimdi öğreniyoruz ki davanın sanığı 4 korucunun avukatlık ücreti devlet tarafından ödenmiş.
Bu ödemeye dayanak olarak gösterilen 2018 tarihli KHK'nın ilgili fıkrası şöyle: “Teröristle mücadelede görev alan güvenlik korucuları ile gönüllü güvenlik korucularının, bu görevlerin ifasından doğduğu iddia edilen suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda, müdafi olarak belirlediği en fazla üç avukatın ücreti İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten valilikler tarafından karşılanır.”
Bu durumda  soruyoruz: İçlerinde kamu personeli de olan yurttaşları “tasarlayarak öldürmek” terörle mücadele midir? Yurttaşları gözaltına alıp kaybetmek kamu görevlilerinin vazife icrası mıdır? Bu uygulama ile kayıp yakınlarının 'Sevdiklerimiz bir devlet politikası sonucunda kaybedildiler, kaybedilmelerinden devlet sorumludur' feryadı tescillenmiş olmuyor mu?"

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları