loading
close
SON DAKİKALAR

İnşaat Mühendisleri Odası: Şantiyelerde binlerce mühendis ve işçi tehdit altında

İnşaat Mühendisleri Odası: Şantiyelerde binlerce mühendis ve işçi tehdit altında
Tarih: 24.03.2020 - 15:35
Kategori: Sendika

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, virüsle mücadele kapsamında şantiyelerde çalışma koşullarına ilişkin açıklamada bulundu.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından, şantiyelerin virüsle mücadele kapsamında gerçek durumuna dair açıklama yapıldı. Mühendis ve işçilerin tehdit olduğu bellirtilen açıklama "şantiye çalışanları ve dolayısıyla aileleri, yakınları, komşuları ölümcül virüse karşı savunmasızdır. Eğer önlem alınmazsa, şantiyelerde çalışan binlerce insan ülkenin virüsle mücadelesinde önemli bir zafiyet ortaya çıkmasına neden olacaktır" denildi. 

" Devlet tarafından şantiyelere hijyen kuralları dikte edilmeli ve kurallara uyulup uyulmadığı denetlenmeli" ifadelerinin yer aldığı  İnşaat Mühendisleri Odası'nın açıklaması şölye: 

"Türkiye koronavirüs ile mücadele kapsamında bir dizi önlem almış bulunuyor. Sağlık kurumlarından lokanta ve benzeri mekânların kullanımına, okulların kapanmasından kamu kesiminde çalışanlar için getirilen kurallara kadar yeni duruma uyum sağlamaya çalışılmaktadır. Hemen her sektörde işler neredeyse durma noktasına kadar geriletilmiştir.

Ne yazık ki, bireylerin uyması gereken kurallar dışında inşaat işkoluna dair özel bir düzenleme getirilmemiştir. Binlerce insanın çalıştığı inşaat işkolu değerlendirmeye bile alınmamıştır.

Şu an aktif durumda irili ufaklı binlerce şantiye bulunmakta, bu şantiyelerde on binlerce mühendis ve işçi çalışmaktadır. Bırakalım virüse karşı korunaklı hale getirilmesini, şantiyelerde standart hijyen kurulları bile uygulanmamaktadır. Bireyler için önerilen kuralları ise şantiyelerde uygulamak mümkün değildir.

Şantiyelerde yemek yenilen mekânlarda herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Çalışanlar kapalı ve dar mekânlarda yan yana dizilen masalarda yemek yemektedir. Ayrıca yapılan işin gereği sosyal mesafe konulamamaktadır. İşin en vahim tarafı binlerce işçi temel hijyen kurullarına bile uyulmasının mümkün olmadığı prefabrik yapıları yatakhane olarak kullanmaktadır.

Açıkçası şantiye çalışanları ve dolayısıyla aileleri, yakınları, komşuları ölümcül virüse karşı savunmasızdır. Eğer önlem alınmazsa, şantiyelerde çalışan binlerce insan ülkenin virüsle mücadelesinde önemli bir zafiyet ortaya çıkmasına neden olacaktır.

İnşaat işkolu için acilen yeni düzenleme getirilmelidir. Ya devlet tarafından şantiyelere hijyen kuralları dikte edilmeli ve kurallara uyulup uyulmadığı denetlenmeli ya da diğer alanlarda olduğu gibi şantiyeler bir süre kapatılmalıdır. Ancak kapatılma kararı, başta işçiler olmak üzere hiçbir çalışanın maddi ve manevi açıdan mağduriyetine yol açmayacağı hükmünü içermelidir.

Tüm yetkilileri bu konuda acilen önlem almaya davet ediyoruz." 

 
Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları