İran’ın bugünden itibaren Tahran Araştırma Reaktörü’nde kendi ürettiği nükleer yakıt çubuklarını ve dördüncü nesil santrifüjleri kullanmaya başlayacağı açıklandı
ISNA haber ajansına konuşan İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Bekiri, “İlk yerli yapım nükleer yakıt çubukları, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın huzurlarında Tahran Nükleer Araştırma Reaktörü’ne yüklenecektir” dedi.
İran devlet televizyonu, yerli üretim dördüncü nesil uranyum zenginleştirme santrifüjlerinin de bugün kamuoyuna sunulacağını duyurdu.
Haberde, "Yerel üretim dördüncü nesil santrifüjlerin hızı ve üretim kapasitesi daha yüksek. Santrifüjler bugün tanıtılacak" denildi.
İlk Sinyali Cumartesi Günü Verdi
Ahmedinejad, Cumartesi günü İslam Devrimi’nin 33’üncü yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada, çok kısa bir süre içinde nükleer alanda elde edilen çok büyük başarıları dünyaya duyuracaklarını söylemişti.
İran, Ocak ayında nükleer enerji santrallerinde kullanılacak yakıt çubuklarının üretim ve deneme süreçlerinin başarıyla tamamlandığını açıklamıştı. Bu gelişme, İran’a uygulanan uluslararası yaptırımların, nükleer çalışmalardaki ilerlemelerin önüne geçemediği şeklinde yorumlanmıştı.
Dahası bu gelişmeyle İran'ın nükleer faaliyetlerinde dışa bağımlılığı bir nebze daha azalmış oldu.
İran: Mecbur Kaldık
Tahran’daki araştırma reaktöründe tıpta ve tarımda kullanılan radyoaktif izotoplar üretiliyor.
İranlı yetkililer yaptıkları açıklamalarda, kısa bir süre içinde tükenmesi beklenen Arjantin malı yakıt çubuklarının yerine yenilerini almak için yapılan görüşmelerde başarı elde edilemediği için kendi yakıtlarını üretmeye mecbur kaldıklarını belirtiyor.
Batılı ülkeler ise İran’ı gizli gizli nükleer silah geliştirmekle suçluyor.
İran ile P5+1 ülkeleri arasında en son Ocak 2011’de İstanbul'da gerçekleştirilen görüşmeler sonuç vermemişti. Ancak İran yeni müzakerelere açık olduğunu her fırsatta belirtiyor. Bekiri, bugün içinde P5+1’in temsilcisi AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton’a müzakerelerle ilgili bir yanıt göndereceklerini de sözlerine ekledi.
Ab Ülkeleriyle Yaptırım Görüşmesi
Yarı resmi Mehr haber ajansı da altı Avrupa ülkesi büyükelçisinin AB yaptırımlarını görüşmek üzere İran Dışişleri Bakanlığı'na davet edildiğini bildirdi.
Habere göre, görüşmelere İtalya, İspanya, Fransa, Yunanistan, Portekiz ve Hollandalı diplomatlar katılacak.
"6 Ab Ülkesine Petrol İhracatı Durduruldu" İddiası
İran TV'sinde çıkan haerlerde "6 AB ülkesine petrol ihracatı durdurulmuştur" denilmişti ama İran son yaptığı açıklamayla bunu yalanladı.
İran'ın bazı Avrupa ülkelerine petrol satışını gözden geçireceği haberine Tahran'dan yalanlama geldi. İlk açıklamanın etkisiyle 119 doların üzerine çıkan Brent petrolün varil fiyatı İran'dan gelen açıklamayla yeniden 118 dolara indi.
İran Radyo Televizyonu'nun (IRIB) haberine göre, İran petrol ihracatını durdurma konusundaki kararlılığını ilgili ülkelerin Tahran'daki Büyükelçilerine ilettiği belirtilmişti. Ancak, Reuters haberine göre İran kaynakları bu haberi yalanladı.
Haberde Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Portekiz'in Tahran Büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığına davet edildiği, büyükelçilerle görüşmede AB'nin 1 Temmuz'dan itibaren İran'dan ham petrol almama kararı ve İran'ın atacağı adımların görüşüldüğü ifade edilmişti.
Görüşmenin içeriğine ilişkin ise ayrıntılı açıklama yapılmamıştı.
İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi 4 Şubat'taki basın toplantısında “Bazı Avrupa ülkelerine petrol ihracatı kesinlikle durdurulacak” demişti.
İran'ın petrol ihracatında hiçbir endişesi olmadığını belirten Kasımi, ABD'nin isteklerine teslim olunmayacağını vurgulayarak, AB'den petrol ambargosu kararını gözden geçirmesini istemişti.
Bu arada İran Meclisi de AB'ye petrol satışının durdurulması yönünde adımlar atılacağını açıklamıştı.