loading
close
SON DAKİKALAR

İran Devrim Muhafızları Irak'ta 'İsrail casusluk merkezleri'ni hedef aldı; ABD Başkonsolosluğu yakınındaki patlamada dört kişi hayatını kaybetti!

İran Devrim Muhafızları Irak'ta 'İsrail casusluk merkezleri'ni hedef aldı; ABD Başkonsolosluğu yakınındaki patlamada dört kişi hayatını kaybetti!
Tarih: 16.01.2024 - 02:06
Kategori: Dünya

Erbil Valisi Ümit Hoşnav "Erbil'e karşı insanlık dışı bir terör saldırısı yapıldı" derken, Barzani de saldırıyı "egemenliğin apaçık ihlali" olarak nitelendirdi.

Orta Doğu'da bölgesel bir savaş endişesinin tırmandığı günlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Erbil kentinde birçok noktada füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenlendiği belirtildi.  Saldırıları üstlenen İran Devrim Muhafızları, bölgede İsrail'e ait casusluk merkezlerinin hedef alındığını ifade etti.

Yerel medyada yer alan haberlerde, başta ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssü olmak üzere birçok bölge yakınlarında patlama sesleri duyulduğu ifade edildi. Reuters'a konuşan bir ABD yetkilisi, saldırıda hiçbir ABD tesisinin zarar görmediğini ifade ederken, daha fazla detay sunmadı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada saldırılarda İsrail'in IKBY'deki "casusluk karargahlarının hedef alındığı belirtildi. Yapılan açıklamada saldırılarda balistik füzeler kullanıldığı bildirildi. İran Devrim Muhafızları, Suriye topraklarında da bir saldırıda bulunduklarını ve radikal İslamcı terör örgütü IŞİD'i hedef aldıklarını söyledi.

Sosyal medyada, saldırının düzenlendiği bölgelerde bulunan evlerin camlarının sarsıldığı, havada füze ve İHA’ları engellemek için kullanılan C-RAM sistemine dair görüntüler paylaşıldı.

Reuters'a konuşan 3 güvenlik kaynağı, patlamanın ABD konsolosluğunun ve sivil yerleşim yerlerinin bulunduğu bir bölgede meydana geldiğini bildirdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesrur ​​Barzani ofisinden yaptığı açıklamada, saldırıları en şiddetli şekilde kınadığını söyledi, Erbil'e yönelik saldırıyı "egemenliğin apaçık ihlali" olarak nitelendirdi.

Devrim Muhafızları: Casus karargahlarını vurduk

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın Erbil kentindeki füze saldırılarıyla ilgili haberlerin ardından bölgedeki "İran karşıtı terörist grupların ve casusların karargahlarını balistik füzelerle vurduğunu" açıkladı.

Yapılan açıklamada hedef alınan 'gruplardan' birinin İsrail'in istihbarat kuruluşu Mossad olduğu belirtildi.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın Devrim Muhafızları Ordusu'nun yazılı açıklamasına dayandırdığı habere göre, bölgedeki casus karargahları ve İran karşıtı terörist grupların toplanma alanları balistik füzelerle hedef alındı.

AA'nın aktardığına göre, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İran'ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin karargahları, gece yarısı Devrim Muhafızları Ordusu'nun balistik füzeleri tarafından hedef alınarak imha edildi."

Devrim Muhafızları Ordusu konuyla ilgili yayımladığı ikinci yazılı açıklamasında, "Son dönemdeki terör saldırılarıyla bağlantılı liderlerin ve kilit unsurların toplanma yerleri, özellikle Suriye'de işgal altındaki bölgelerdeki IŞİD terör örgütü tespit edilerek bir dizi balistik füze fırlatılarak imha edildi" denildi.

Açıklamada, terör örgütü IŞİD'in üstlendiği Kirman'daki canlı bomba saldırısı, Rask kentinde güvenlik güçlerine hedef alan saldırı ile Suriye'de Devrim Muhafızları Ordusu'nun üst düzey komutanlarından Razi Musevi'nin öldürüldüğü saldırılara işaret edildi. ​​​​​​​

Erbil Valisi Hoşnav: İnsanlık dışı bir terör saldırısı yapıldı

Erbil Valisi Ümit Hoşnav, saldırı sonrası yerel medyaya yaptığı açıklamada "Erbil'e karşı insanlık dışı bir terör saldırısı yapıldı" ifadelerini kullandı.

4 kişi hayatını kaybetti

Yerel medyada yer alan haberlerde, saldırılarda kullanılan füzelerin bazılarının sivillerin yaşadığı evlere isabet ettiği, bazılarının da evlerin yakınlarına düştüğü belirtildi.

Saldırılarda bazı evlerde yangın çıktığı belirtilirken, 4 kişinin hayatını kaybettiği ve yarananların da olduğu ifade edildi. Hayatını kaybedenler arasında saldırı sonrası evinde yangın çıkan iş adamı Peşrev Dizeyi'nin de bulunduğu, eşi ve oğlunun ise yaralandığı belirtildi.

Güvenlik kaynakları, füzelerden birinin üst düzey bir IKBY istihbarat yetkilisinin evine, birinin de IKBY'ye ait bir istihbarat merkezine isabet ettiğini belirtti.

IKBY Başkanı Barzani: Acımasız, korkakça saldırılar

IKBY Başkanı Mesrur ​​Barzani ofisinden yaptığı açıklamada, Barzani, Erbil'de birçok noktada gerçekleşen ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun üstlendiği saldırıları en şiddetli şekilde kınadığını söyleyerek, "egemenliğin apaçık ihlal edildiğine" dikkat çekti.

X sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada Barzani, Erbil’in bir kez daha İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından saldırıya uğradığını, bu "haksız" saldırıda birçok sivilin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını belirtti.

"İlkeli tavır almaya çağırıyorum"

IKBY halkına yönelik yapılan bu "korkakça" saldırıyı en şiddetli şekilde kınadığını belirten Barzani,  "Kürdistan bölgesi halkına yönelik bu korkakça saldırıyı en güçlü şekilde kınıyorum. Bağdat'taki federal hükümeti, Irak'ın ve Kürdistan Bölgesi'nin egemenliğinin apaçık ihlaline karşı ilkeli bir tavır almaya çağırıyorum" dedi.

Uluslararası toplumdaki ortakların da "tekrar eden bu saldırılar karşısında sessiz kalmamalarını" isteyen Barzani, "Önümüzdeki birkaç gün içinde, masum halkımıza karşı bu acımasız saldırıları durdurmak için uluslararası toplumdaki ortaklarımızla birlikte çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Hava trafiği durduruldu

Reuters, ilerleyen saatlerde Erbil Havalimanı'ndaki hava trafiğinin durdurulduğunu yazdı.

Kaynak : T24

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları