loading
close
SON DAKİKALAR

İran dini lideri Hamaney: Çizgi film ve animasyonlardaki kadın figürler de başörtüsü takmalı

İran dini lideri Hamaney: Çizgi film ve animasyonlardaki kadın figürler de başörtüsü takmalı
Tarih: 22.02.2021 - 14:08
Kategori: Dünya

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, çizgi film ve animasyonlardaki kadın karakterlerin de başörtülü olmaları gerektiğini söyledi. Hamaney, Telegram kanalında kendisine yöneltilen, "Animasyon filmlerdeki karakterlerin başörtüsü takması gerekli mi?" sorusuna cevap verdi.

81 yaşındaki İranlı dini lider, "Böyle varsayımsal bir durumda başörtüsü takmak kendi başına gerekli olmasa da, başörtüsü takmamanın sonuçları düşünüldüğünde, başörtü adetini animasyonda da yerine getirmek gerekiyor." cevabını verdi.

Hamaney 2016 yılındaki bir fetvasında İran'daki kadınların kamuya açık yerlerde bisiklete binmesini yasaklayan bir fetva yayımlamış, birçok kişinin tepkisini çekmişti.

Yine Hamaney'in fetvası ile 2019 Eylül'ünde kadınlar 1979'dan bu yana ilk kez stadyumda futbol maçı izlemişti.

İran'da 1979 yılında gerçekleşen İslam Cumhuriyeti devriminden sonra ülkeye turist olarak gelinse dahi kadınların başörtüsü takması zorunlu. Bu kapsamda 90'lı yıllarda kıyafet yönetmeliğine getirilen sıkı kurallar hafifletilmişti.

İran'da kadınlar başörtüsü taksa da, birçok kadın başlarının bir kısmını saçları gözükecek şekilde açık bırakıyor. Ülke basınında yer alan haberlere göre her yıl yaklaşık 50 bin kadına, başörtüsü yönetmeliğine uymadığı gerekçesiyle hapis ya da para cezası veriliyor.

Kaynak : euronews.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları