loading
close
SON DAKİKALAR

İran nükleer sorunun çözümlenmesi peşinde

İran nükleer sorunun çözümlenmesi peşinde
Tarih: 26.09.2013 - 11:44
Kategori: Dünya

İran, Batılı büyük ülkelerle yapılan nükleer görüşmeleri hızlı bir biçimde yeniden başlatmayı ve üç ila altı ay arasında bir süre içinde, izlediği nükleer programdan kaynaklanan sorunu çözmeyi umduğunu açıkladı...

İran’daki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya’dan diplomatlarla bu konuda görüşmeler yapacak.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yıllık toplantıları için New York’ta bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, “Süre ne kadar kısa olursa herkes için o kadar iyi olur. (Nükleer konuda) ilerlemenin tek yolu müzakerelere kısa bir takvim tanımaktır. İran’ın tercihi üç ay olur; altı ay olursa o da iyidir. Yıllar değil aylarla ölçülecek bir süre olmalı” dedi.

Zarif de, bugün yapılacak görüşmelerden beklentisini soran gazetecilere, “Müzakerelerin hızlı biçimde yeniden başlatılması; amaç da en kısa sürede bir anlaşmaya varılması” dedi.

Zarif Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile görüşmesinden sonra, “İran ciddi müzakereler için siyasi hazırlığa ve siyasi iradeye sahiptir ve diğer tarafın da bunlara sahip olduğunu umuyoruz” dedi.

İran, P5+1 adı verilen ve Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ile Almanya’nın oluşturduğu grupla, nükleer programından kaynaklanan sorunun çözümü 2006 yılından beri müzakereler sürdürüyor.

Ruhani Salı günü BM’de yaptığı konuşmada, nükleer ve diğer kitle imha silahlarının “İran’ın güvenlik ve savunma doktrininde yeri olmadığını ve İran’ın temel dinsel ve etik inançlarına ters düştüğünü” söylemişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları