loading
close
SON DAKİKALAR

İran ve Suriye, PKK'yı mı kullanıyor?

İran ve Suriye, PKK'yı mı kullanıyor?
Tarih: 11.02.2012 - 22:22
Kategori: Dünya

Financial Times, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın PKK'nın yabancı güçler tarafından bir araç olarak kullanıldığını söylediğini belirterek, İran ve Suriye'ye gönderme yapmış olabileceğini yazdı.

PKK tarafından Hakkari'de gerçekleştirilen kanlı saldırılar, tüm dünyada yankı bulmaya devam ediyor. Financial Times, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın PKK'nin yabancı güçler tarafından bir araç olarak kullanıldığını söylediğini belirterek, Erdoğan'ın İran ve Suriye'ye gönderme yapmış olabileceğini yazdı.

Times da, İran ve Suriye'nin bu saldırı için PKK'yi kışkırtmış olabileceğine dikkat çekti. New York Times ise, saldırıların Türkiye'nin etnik azınlıklara geniş haklarla yeni bir anayasa tasarladığı bir dönemle aynı zamanda gerçekleştirdiğini belirtirken, Los Angeles Times, Türk halkının tırmanan şiddet konusunda kızgınlığının yükseldiğini yazdı.

'İran ve Suriye, PKK'yı araç olarak kullanıyor olabilir' 

Financial Times, askerlerin cenaze töreniyle Türkiye'deki kamuoyunun daha da öfkelenmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekerek, saldırılar sonucunda yaşanan ölümlerin, yeni anayasa ile ilgili görüşmelerin başladığı bir dönemde gerçekleştirildiğini belirtti.

Haberde, "Kuzey Irak'a düzenlenecek daha kapsamlı bir operasyon, ABD güçlerinin bu yıl sonunda Irak'taki güçlerini çekeceği özellikle hassas bir zamana denk gelmiş olacak" ifadelerine yer verildi.

Başbakan Erdoğan'ın PKK'nin yabancı güçler tarafından bir araç olarak kullanıldığını ileri sürdüğünü yazan İngiliz gazete, Erdoğan'ın İran ve Suriye'ye gönderme yapmış olmasının muhtemel olduğunu ve Ankara'nın iki ülkeyle de ilişkilerinin gergin olduğu yorumunu yaptı.

'İran ve Suriye PKK'yı kışkırtmış olabilir'

Times gazetesi ise, PKK saldırılarının Türkiye'nin İran ve Suriye'yle ilişkilerini daha da gerginleştirebileceğine işaret ederek, ABD'deki Lehigh Üniversitesi'nden bölge uzmanı Henri Barkey'in Ankara'nın Suriye'deki demokrasi yanlısı protestoların kanlı bir şekilde bastırılmasına ilişkin sert tavrı yüzünden İran ve Suriye'nin bu saldırı için PKK'yi kışkırtmış olabileceğini söylediğine dikkat çekti.
 
'Cumhurbaşkanı Gül olağandışı sert bir dil kullandı' 

New York Times, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün olağandışı bir şekilde sert bir dil kullandığını vurgulayarak, ABD Başkanı Barack Obama'nın ABD'nin Türk hükümeti ile güçlü bir işbirliğine devam edeceğini söylediğini yazdı.

Gazete, saldırıların Türkiye'nin etnik azınlıklara geniş haklarla yeni bir anayasa tasarladığı bir dönemle aynı zamanda gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, Irak hükümetinin Irak topraklarında Türk yetkililerinin tek taraflı müdahalesi konusunda endişe duyduğunu vurguladığını belirtti. 
 
'Türk halkının kızgınlığı yükseliyor' 

ABD'nin önemli gazetelerinden Los Angeles Times da, Türk halkının tırmanan şiddet konusunda kızgınlığının yükseldiğine işaret ederek, Türkiye ve müttefikleri ABD ve AB'nin PKK'yi terörist grup olarak sınıflandırdığına dikkat çekti.

Haberde, Kürtlerin bölgede önemli bir etnik azınlık olduğu ifade edilerek, aynı zamanda Kürtlerin İran ve Suriye'de ikinci sınıf statüsünden şikayet ettiğine dikkat çekildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları