loading
close
SON DAKİKALAR

İran'da Kasım Süleymani'nin anıldığı tören sırasında patlama; 103 ölü, 170 yaralı

İran'da Kasım Süleymani'nin anıldığı tören sırasında patlama; 103 ölü, 170 yaralı
Tarih: 03.01.2024 - 18:44
Kategori: Dünya

Kasım Süleymani'nin anıldığı tören sırasında patlama sesleri yükseldi. İran medyasında en az 103 kişinin öldüğü ve 140'tan fazla kişinin yaralandığı bilgisi yer aldı. Patlamaların terör saldırısı olduğu açıklanırken, ülkede ulusal yas ilan edildi.

İran'da, 4 yıl önce ABD saldırısında hayatını kaybeden Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin anıldığı tören sırasında patlama sesleri yükseldi. İran medyasında en az 103 kişinin öldüğü ve 140'tan fazla kişinin yaralandığı bilgisi yer aldı. Patlamaların terör saldırısı olduğu açıklanırken, ülkede ulusal yas ilan edildi.

İran'da Kasım Süleymani'nin anıldığı tören sırasında peş peşe iki patlama oldu. Patlamalarda en az 103 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Kirman kentinde Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin ölümünün 4'üncü yılı dolayısıyla tören yapılıyordu.

Kalabalığın olduğu noktada art arda iki patlama meydana geldi. İranlı yetkililer Süleymani'nin mezarı yakınlarında gerçekleşen patlamaların terör saldırısı olduğunu duyurdu.

Mezarlığa giden yolda Süleymani'yi anmak için yüzlerce kişi bir araya gelmişti. Saldırılar sonucu en az 103 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Ülkede ulusal yas ilan edildi.

İran basını patlamaların 10 dakika arayla gerçekleştiğini ve 2 bomba yüklü çantanın infilak ettirildiğini yazdı.

Süleymani, 3 Ocak 2020'de Bağdat'ı ziyareti sırasında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetmişti.

İRAN: SALDIRIYA EZİCİ VE KARARLI CEVAP VERİLECEK

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, saldırıların failleri ve planlayıcılarının en kısa zamanda tespit edilip cezalandırılacağını belirterek, "terörle kararlı mücadele" mesajı verdi.

Yayınladığı yazılı mesajında terör eylemini kınayan ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve İran halkına taziyelerini ileten Reisi, yetkililerden saldırılardan zarar görenlerin acılarının hafifletilmesi ve Kirman'ın huzur ve sükunete kavuşturulması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını istedi.

Terör saldırısını "insanlık dışı" olarak niteleyen Reisi, "Kuşkusuz, bu korkak eylemin kara kalpli failleri ve liderleri, güvenlik ve kolluk kuvvetleri tarafından en kısa zamanda tespit edilecek ve bu menfur eylemden dolayı cezalandırılacaktır." dedi.

Reisi, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Düşmanlar, bu tür eylemlerin İran halkının İslami ideallerini savunma konusundaki demir kararlılığını hiçbir zaman sekteye uğratamayacağını bilmelidir. İran, savaş meydanında terör ve şiddetin köklerini kurutma konusunda eskisinden daha kararlıdır."

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, saldırılara ilişkin, "İran güvenlik güçlerinin, bu suçu işleyenlere en kısa zamanda ezici ve kararlı bir cevap vereceğini" belirtti.

Saldırıyı, daha önce yapılan "komploların devamı" olarak değerlendiren Vahidi, Kirman’da şu an durumun güvenlik güçlerinin kontrolü altında olduğunu belirtti.

Vahidi, güvenlik güçlerinin patlamanın sorumlularına en kısa sürede "ezici ve kararlı bir cevap" vereceğini ifade etti.

Olaya ilişkin araştırmaların devam ettiğini söyleyen Vahidi, sosyal medyada paylaşılan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini, gerekli bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

İranlı Bakan, ayrıca, bölgedeki iletişim ağında herhangi bir sorun bulunmadığını kaydetti.

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

ABD'nin Bağdat Havalimanı'nda helikopterle düzenlediği saldırıda öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, Afganistan'dan Irak'a, Suriye'den Lübnan'a İran'ın bölgedeki politikalarını belirleyen en önemli isimlerden biri olarak biliniyordu.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile Bağdat Havalimanına düzenlenen saldırıda Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ile birlikte hayatını kaybeden Süleymani, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından "yaşayan şehit" olarak adlandırılıyordu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları