loading
close
SON DAKİKALAR

İran'dan kafa karıştıran açıklama

İran'dan kafa karıştıran açıklama
Tarih: 16.04.2013 - 20:51
Kategori: Dünya

İran'da meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan açıklamalar kafaları karıştırdı...

Devlet televizyonu ilk olarak depremde en az 40 kişinin öldüğünü duyurdu. Yetkililer ise bu duyuruyu, “Hiç can kaybı yok” açıklamasıyla yalanladı.

İran devlet televizyonu Press Tv, depremde ilgili olarak verdiği ilk haberinde hayatını kaybeden kişi sayısını 40 olarak duyurdu ancak daha sonra haberlerinde ölü ya da yaralı sayısına dair bilgileri kaldırdı. Sistan - Belucistan valisi de depremde yaralıların olduğunu ancak henüz hayatını kaybedenlerin olmadığını söyledi.

Çevre ülkeler Pakistan ve Afganistan'ı da etkileyen sarsıntının körfez ülkeleri Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Uman ve hatta Hindistan'da bile his edildiği kaydedildi.

'PAKİSTAN'DA EN AZ 1200 BİNA YIKILDI'

Sınırda meydana gelen depremde en az 1200 binanın yıkıldığı bildirildi. Pakistan Meteoroloji Kurumu en büyük hasarın ülkenin İran sınırındaki Taftan’da meydana geldiğini belirtti.

Yüksek şiddetli sarsıntıda en az bin 200 ev ve dükkanın yıkıldığını, binaların altında kalan yüzlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceği duyuruldu.

ARAMA KURTARMA EKİPLERİ GÖNDERİLDİ

Arama kurtarma ekiplerin bölgeye gönderildiği olaydaki olası kayıpların olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Depremin meydana geldiği bölgenin Sistan ve Belucistan olduğu belirtildi. İran Sismoloji Merkezi, depremin derinliğini 18 kilometre olarak verdi.

İran’ın Buşehr eyaletinde 9 Nisan’da 6.1 büyüklüğünde meydana gelen depremde en az 40 kişi hayatını kaybetmişti.

GEÇEN HAFTA DA SARSILMIŞTI

İran'ın güney batısında 10 Nisan'da meydana gelen ve 6.3 büyüklüğündeki depremde 37 kişi hayatını kaybetmiş, 850 kişi yaralanmıştı.

Geçen hafta meydana gelen depremde Buşehr yakınlarındaki nükleer santralın hasar görmesi olasılığı endişe yaratmış, ancak santralin zarar görmediği açıklanmıştı.

BÖLGEDE TÜRK VATANDAŞI YOK

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım, İran’da meydana gelen deprem dolayısıyla Türkiye’nin yardıma hazır olduğunu yetkililere ilettiklerini belirtti.

Yardım, deprem bölgesinin Tahran’a çok uzak olduğunu ifade ederek, ölü ve yaralı sayısının henüz tam olarak bilinmediğini söyledi.

Depremin meydana geldiği bölgedeki nüfusun yaklaşık 80-90 bin olduğuna işaret eden Yardım, "Bizim kayıtlarımıza göre bölgede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bulunmuyor" dedi.

Yardım, İranlı yetkililere Türkiye’nin yardıma hazır olduğunu ilettiklerini dile getirdi.

SUUDİ ARABİSTAN'DA DA HİSSEDİLDİ

Deprem, Suudi Arabistan’ın doğu bölgelerinde hissedildi. Yerel kaynaklar, depremin Suudi Arabistan’ın doğusundaki El-Hubar ve Ed-Dammam kentlerinde hissedildiğini belirtti.

Körfez’in karşısında bulunan Dubai’de dünyanın en yüksek binalarından biri olan 828 metrelik Burj Khalifa da sallandı.

SON 35 YILIN EN BÜYÜK DEPREMİ

İran'da 16 Eylül 1978'de Tabas'ta meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde 15 bin kişi hayatını kaybetmişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları