loading
close
SON DAKİKALAR

''Irkçı değiliz sadece...''

''Irkçı değiliz sadece...''
Tarih: 13.10.2013 - 12:09
Kategori: Gündem

Polonya'da Nazi selamı verdikleri için gözaltına alınan Türk gençler Vatan gazetesine açıklamalarda bulundular...

Polonya’daki Majdanek Toplama Kampı’nda Nazi selamı verince gözaltına alınan Mehmet A. ve Mesut T. adlı Türk gençler VATAN’a konuştu: “Kötü niyetle yapmadık amacımız anı olsun diye esprili birkaç fotoğraf çekmekti”

Erasmus değişim programıyla Polonya’da, Lublin Teknoloji Üniversitesi’ne giden inşaat mühendisliği öğrencileri Mehmet A. ve Mesut T., 6 Ekim’de Nazi döneminden kalma Majdanek Toplama Kampı’na ziyaretlerinde Nazi selamı verince başları belaya girdi. İddiaya göre İsrailli bir grup öğrenciye “Heil Hitler” sloganı ile ellerini havaya kaldırıp selam veren Türk gençler, güvenlik görevlisi tarafından polise bildirildikten sonra gözaltına alındı. Cep telefonlarına ve fotoğraf makinelerine el konulan gençler, iki gün sonra ise serbest bırakıldı.

‘Suç olduğunu bilmiyorduk’


Yaşadıklarını VATAN’a anlatan gençlerden Mehmet A., amaçlarının şaka yapmak olduğunu söyledi: “Majdanek Nazi Kampı’nı ziyaret amaçlı geziye gittik. Biraz gezdikten sonra arkadaşım 2-3 defa Hitler selamını şaka olarak yaptı. Ayrıca ben de bir defa yaptım. Ama bunun Polonya’da suç olarak sayıldığını bilmiyorduk. Orada bu hareketi yaparken kötü niyetle yapmadık amacımız anı olsun diye esprili birkaç fotoğraf çekmekti. Hareketi yaptıktan sonra polisler geldi ve karakola götürdüler bizi. Bir arkadaşımız pasaportlarımızı ve Erasmus belgelerimizi getirdi ama yalnız pasaportlarımızı aldılar. İşimizin en fazla yarın biteceğini söylediler. “

‘Haddimizi aşmışız’

“Fakat bizi geceyi geçirmemiz için başka bir yere nakil ettiler. Orada bizi 2 gün tuttular. 8 Ekim’de bizi bulunduğumuz yerden çıkarıp tekrar ifade almaya götürdüler. Ondan sonra da savcılığa götürdüler. Orada da tekrar ifademizi aldılar. Ne sordularsa hayır dedim. Telefonlarımızı ve kameramızı inceleme amacıyla kriminale gönderdiler. Daha sonra çıkıp yurda geldik. Ben büyük güçlüklerle üniversiteye giden bir öğrenciyim. 2008’de babamı kaybettim. Son 3 yıldır da aileme yük olmamak için yazları çalışıp kışları da okuyorum. Buraya ise üniversitenin bursuyla geldim ve buradaki yaşanan olay yüzünden bursumun kesilmesinden çok korkuyorum. Biz burada sadece şaka yaptık ama haddimizi aşmışız.”

Cezası 3 yıl hapis

Türk öğrenciler “İsrailli grubu milliyetinden dolayı aşağılamak ve faşist rejimin propagandasını yapmakla” suçlanıyor. Polonya yasalarına göre bu suç 3 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor.

‘Çok korkuyoruz’

Mesut T. de yaptığından bin pişman: “Müzeyi gezerken her yerde Adolf Hitler’in fotoğrafları vardı. O kadar fotoğrafı görünce aklıma böyle bir şaka yapmak geldi. Keşke gelmeseydi. Şimdi fotoğraf makinelerimiz ve cep telefonlarımız onlarda. Soruşturma devam ediyor. Gerçekten çok korkuyoruz. İnşallah temize çıkarız.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları