CHP adına İş Bankası yönetim kurulu üyeliği için gösterilen isimler hem partide, hem de bankacılık çevrelerinde tartışma yarattı...
İş Bankası’nın 28 Mart’ta gerçekleştirdiği Olağan Genel Kurulu’na, CHP’nin gönderdiği üyelikler büyük bir tartışma başlattı. Vatan gazetesinden Gülümhan Gülten’in haberine göre, banka çevrelerinin yanı sıra CHP’de de büyük şaşkınlık yaratan atama, BDDK’nın onay sürecinde de yeni tartışmalara yol açacak gibi görünüyor.
CHP, Mustafa Kemal Atatürk’ten kalan hisselerine karşılık İş Bankası Yönetim Kurulu’na 3 üye ismi bildiriyor. 30 Mart seçimlerinden 2 gün önce toplanan İş Bankası Olağan Genel Kurulu’na CHP’den bildirilen 3 üyeden 2’si, eski Türk-İş Başkanı ve CHP milletvekili Bayram Meral’in oğlu Kemal Meral ile Mehmet Moğultay’ın oğlu Ulaş Moğultay oldu. Üçüncü üye Prof. Dr. Turkay Berksoy.
İsimler üzerindeki tartışma CHP adına İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine Bayram Meral’in oğlu Kemal Meral’in atanmasıyla ortaya çıktı. Meral ismi, bankada olduğu kadar CHP içinde de tepkiyle karşılandı. Oğul Meral, Halkbank’ın batık kredi listesinde yer alan Gazala AŞ.’nin ortaklarından olduğu için uzun süre ismi gündemde kalmıştı.
Eski CHP milletvekili ve Adalet Bakanı Mehmet Moğultay’ın oğlu Ulaş Moğultay’ın İş Bankası yönetim kurulu üyeliğine atanması da CHP çevrelerinde bir başka tartışma yarattı. Vatan’ın haberinde, İş Bankası yönetiminin CHP üyeliklerine ilişkin “oğullar dönemi” eleştirileri yükseldiği iddia ediliyor.
BDDK’DAN ONAY BEKLENİYOR
Bankalar Yasası’na göre İş Bankası Genel Kurulu’nda belirlenen yeni yönetim, BDDK’nın onayına sunulacak. BDDK bu isimlerle ilgili 7 gün içinde itiraz etmezse, Yönetim Kurulu üyeleri imza yetkisine sahip olacaklar. BDDK, kararını Bankalar Yasası’nın temelde 23. Maddesi’ne göre karar verecek. Bu madde şöyle:
“Yönetim kurulu üyelerinin şu şartları taşıması gerekir: İflas Kanunu hükümlerine göre müflis olmaması, konkordato ilân etmiş olmaması, uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırma başvurusunun tasdik edilmiş olmaması ya da hakkında iflasın ertelenmesi kararı verilmiş olmaması, fona devredilmiş olan bankalarda nitelikli paya sahip olmaması veya kontrolü elinde bulundurmaması, Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsa bile ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis, 3 yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olması, basit veya nitelikli zimmet, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlâk kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, karapara aklama veya Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile Devlet sırlarını açığa vurma, Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlar, vergi kaçakçılığı veya bu suçlara iştirakten hükümlü bulunmaması.”