Bu yıl 8. düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival süresince barış içerikli filmler gösterimde olacak...
Bu yıl 8'incisi düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival süresince barış içerikli filmler gösterimde olacak. “Sınırda yaşamak” temasıyla düzenlenecek festival İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı yapılacak. 15 ülkeden, 54 filmin bir araya geleceği festivalde, işçi filmleri bu kez barış için perdeye yansıyacak. Festivalin geleneksel figürleri Karagöz ve Şarlo bu yıl “Sınırda Yaşamak” temasıyla mitolojide tanrılar tarafından cezalandırılan ve bu cezaya direnen ilk insan Sisyphus’a gönderme yaparak, Ortadoğu’daki savaşı ve Ortadoğu’daki en önemli aktörlerden Kürtlerin mücadelesini, açlık ve yoksulluğun sınırlarında umudu ve emeği ile ayakta kalmaya çalışanların öykülerini beyaz perdeye taşıyor.
Sine-Sen, Dev Sağlık-İş, Birleşik Metal-İş, Hava-İş, Petrol-İş, Tez Koop-İş, SES, Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri ve Sendika.org’un düzenlediği festival, 4 şehirde bir hafta sürecek. Festivalin açılış filmi ise “45’lerin Ruhu”. Filmin yönetmeni ünlü İngiliz işçi filmleri ile tanınan Ken Loach. Festivalde 21’i uluslararası 33’ü de Türkiye’den olmak üzere toplam 54 adet uzun ve kısa kurmaca, belgesel film de gösterime girecek. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da yapılacak gösterimlerin ardından festival, yıl boyunca başka şehir ve ülkelere olmak üzere uzun bir yolculuğa çıkacak. Gösterimler bu sene de ücretsiz olacak.
Yunan emekçilerin krize karşı direnişi: 155 satılık adamFestivalin bu yılki uluslararası konukları Raks-ı Hak (Toprağın Raksı) filminin İranlı Yönetmeni Ebu Fazl Celili ve 155 SOLD (155 Satılık Adam) filminin Yunan Yönetmeni Panteleakis Georgios. Celili Ankara ve İstanbul’da, Panteleakis Georgios ise İstanbul’da özel gösterim ve söyleşilerde izleyicilerle buluşacak. Panteleakis Georgios’un yönetmenliğini yaptığı, Yunan hükümetinin küresel kriz bahanesiyle hayata geçirmeye çalıştığı kemer sıkma politikalarına karşı halkın sokakları kuşatan isyanını anlatan “155 SOLD” (155 Satılık Adam) festivaldeki yerini yönetmeniyle birlikte alacak.
Kadir İnanır'ın yasaklanan filmi de gösterimdeNâzım Hikmet’in, Japon Balıkçısı şiirindeki öyküyü sinemaya aktarmak üzere Japoncadan çevrilen ve Türkiye’de ilk defa bu festivalde gösterilecek olan “Japon Balıkçısı”, Anadolu’nun bir köyünde, ağalık ve feodaliteye başkaldırının anlatıldığı, Kadir İnanır, Melike Zobu ve Erol Taş’ın rol aldığı ve yasaklı filmler listesinde uzun yıllar yer alan “İsyan”, Şener Şen’in başrolünde oynadığı ve 15-16 Haziran direnişi dönemlerini bir aşçının penceresinden anlatan “Zengin Mutfağı”, ucuz emek cenneti Çin’de, cep telefonu üreten bir fabrikada yoğun ve zor şartlarda çalışan genç işçilerin yaşama tutunma çabalarını anlatan Dream Work China (Çin İşçilerinin Hayalleri) festivalin öne çıkan filmleri arasında. “Şişecam Direnişine Bakmak”, kısa metraj çalışması ise yeni yıla girerken yaptıkları direnişleri kazanımla sonuçlanan cam işçilerinin mücadele deneyimlerini yansıtıyor. İşçi Mücadele Derneği'nin hazırladığı çalışma işçi hareketinin festival içerisindeki en güncel ürünlerinden biri.
Festival filmlerinin 4 ildeki gösterim yerleriİstanbul: Fransız Kültür Merkezi, Yeşilçam Sineması, İstanbul Halkevi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, Kadıköy Halkevi, Nazım Hikmet Kültür Merkezinde; Ankara: Kızılırmak ve Büyülü Fener Sinemalarında; İzmir: İzmir Sanat Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Konak Halkevi’nde; Diyarbakır: Sümerpark Sosyal Yaşam Merkezi, Cegerxwin Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi Sinema Salonu, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği Avrupa Sineması, Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Evi, Sülüklü Han.