loading
close
SON DAKİKALAR

''İşçilerin emekçilerin gücünün bölünmesi sadece hükümetin işine yarar''

''İşçilerin emekçilerin gücünün bölünmesi sadece hükümetin işine yarar''
Tarih: 10.05.2014 - 11:34
Kategori: Siyaset

Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya: ''İşçilerin emekçilerin gücünün bölünmesi sadece hükümetin işine yarar''

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası’nın (Tüm-Bel-Sen) 9.Olağan Genel Kurulu’na katılan Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya; meslek hastalıkları, iş cinayetleri ve taşeronlaştırmaya dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin yapay bir şekilde oluşturulan gündemini eleştiren Akkaya, halkın gerçek sorunlarının AKP hükümeti tarafından yapay gündemlerle örtbas edildiğini anlattı. Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa 1.’si ve Dünya 3.’sü olduğunu kaydeden Akkaya, meslek hastalıklarının ise istatistiklere göre çok düşük olmasının tam bir kandırmaca olduğunu söyledi.

Akkaya: “Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre meslek hastalıkları 2010 yılında 533, 2012 yılında ise 395 olarak gerçekleşmiş. Oysa Avrupa ortalaması çalışan nüfusun %4’ü ile %12’sinin meslek hastalığına yakalandığını gösteriyor. Bunun anlamı şudur: Türkiye’de meslek hastalıkları konusunda hiçbir ciddi çalışma yapılmamıştır. Çalışma Bakanlığı’nın verileri tamamen yanlıştır.” dedi.

Taşeron uygulamasının 21.yüzyılın kölelik sistemi olduğunu söyleyen Akkaya: “Önümüzdeki günlerde AKP’nin taşeron işçilik konusunda yeni bir düzenleme yapmak istediğini biliyoruz. Meclis’e getirecekleri tasarıda ‘asıl işlerin” taşerona yaptırılmasının önünü açan her hangi bir maddeye izin vermeyeceğiz.”şeklinde konuştu.

Sendikalaşmanın iş kazalarını engelleme konusunda büyük rol oynadığını anlatan Akkaya: “Sendikalı işyerlerinde meydana gelen kaza oranları Avrupa ortalamasıyla aynı. Yani sendikalaşma oranları artmadığı sürece iş kazaları da önlenemez. Türkiye’de meydana gelen iş kazalarının %95’i ‘önlenebilir kaza’dır. 12 yılda 14.000 işçi hayatını kaybetti ama hala önlem alınmıyor.” diyerek hükümete yüklendi.

Akkaya, işçi sınıfının tıpkı dünyada görüldüğü gibi küreselleşmenin yoğun saldırılarına karşı sendikalarını birleştirerek, daha fazla bir araya gelerek ve dayanışarak karşı koyabileceğini anlattı.

Konuşmasında 1 Mayıs’ta farklı konfederasyonların, farklı alanlarda kutlama yapmasını eleştiren Akkaya, işçi sınıfının gücünü bölmenin sadece hükümetin işine yarayacağını söyledi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları