loading
close
SON DAKİKALAR

'İşçiyi aç bırakan asgari ücrete hayır!'

'İşçiyi aç bırakan asgari ücrete hayır!'
Tarih: 28.11.2012 - 16:40
Kategori: Sendika

DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası asgari ücret ile insanların açlık sınırına mecbur bırakıldıklarını açıkladı...

DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Muzaffer Subaşı’nın 4 Aralık’ta başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Subaşı açıklamalarında şunları ifade etti:

"Maliye Bakanlığı’nın 2011 verilerine göre, Türkiye’de asgari ücret alan işçilerin sayısı 5 milyonu aşmaktadır. Diğer bir deyişle sigortalı çalışanların yarısına yakını asgari ücretle yaşamını sürdürmektedir.

Hali hazırda vergi iadesi dahil bekar bir işçinin eline geçen asgari ücret 739,79 liradır. Evli ve iki çocuklu, yani dört kişilik bir aile için asgari ücret ise 773 liradır. Evli ve iki çocuklu bir asgari ücretlinin ailesinin diğer fertlerine düşen miktar yaklaşık 33 liradır.

Asgari ücretli bir işçi evlenirse, hele Başbakanı ciddiye alıp çocuk sahibi olursa, ailenin kişi başına geliri bir anda 193 liraya düşmektedir.

İşçi ve memur konfederasyonları tarafından yapılan tüm araştırmalar, 4 kişilik bir ailenin zorunlu giderleri için eline geçmesi gereken gelirin en az 3 bin-3 bin 500 lirayı aşması gerektiğine işaret etmektedir. Yine aynı araştırmalar, 4 kişilik bir ailenin sadece zorunlu mutfak masrafları için gerekli geliri ise 770-960 lira olarak göstermektedir. Bu gelir düzeyinin altı açlık sınırı olarak kabul edilmektedir.

İşçilerin yarısından fazlasını yoksulluk sınırının altında hatta açlık sınırında bırakan bir ücret düzeyini insanlığa reva görenler, öncelikle insanlığından utanmalıdır.

Başbakanın kişi başına milli gelir 10 bin doları aştı diye boşuna övünmektedir. Bizim kişi başına gelirimiz yalnızca 193 liradır.

Asgari ücret 5 milyonu aşkın işçinin mutfağına bile yetmemektedir. Bu insanlar nasıl çocuk okutacaklar, nasıl kira ödeyecekler, nasıl yol, giyim-kuşam, ısınma giderlerini karşılayacaklardır. Bunları düşünmeyenler vicdansızdır.

Asgari ücret bu anlayışla belirlenmeye devam ettiği sürece, elini devlete açmak zorunda kalan insanların sayısı da çığ gibi artacaktır. 

4 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmaya başlanacaktır. Bu komisyon yine Hükümetin, “beklenen enflasyon” görüşü doğrultusunda düşük bir artış yaparak, asgari ücret sefaletini sürdürmek isteyecektir.

Bu komisyon hükümet ve işveren ağırlıklıdır, onların çıkarlarına hizmet etmektedir. Kararlarını alırken TÜİK’in yoksulluk sınırı araştırmalarına bile itibar etmemektedir. Ve aldıkları her karar milyonlarca işçinin hayatını karartmaktadır.

Bu durum mutlaka düzeltilmek zorundadır. Asgari ücret, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde de belirtildiği gibi “insan onuruna yaraşır” bir düzeye getirilmelidir. Türkiye’nin emekçileri yoksullukla pençeleşmekten mutlaka kurtarılmalıdır. "

Tekstil İşçileri Sendikası

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları