loading
close
SON DAKİKALAR

Ispanağın bilmediğiniz 5 faydası

Ispanağın bilmediğiniz 5 faydası
Tarih: 08.01.2021 - 07:05
Kategori: Sağlık, Yaşam

Koyu yeşil yapraklı sebzelerden biri olan ıspanak, vitamin ve mineral deposu. Çiğ de tüketilebilen bu sebzenin faydası çok.

Seveni kadar sevmeyeni de çok olan ıspanaktan aldığınız her lokma size ayrı bir fayda sağlar. İçerdiği mineral ve vitaminler ile hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcıdır. 90’lı yılların popüler çizgi filmi Temel Reis size ıspanağı sevdirememiş olabilir ama faydalarını öğrendikten sonra onunla olan ilişkinizi tekrar düşünmeye başlayacaksınız.

Ispanak kalorili bir besin mi?

100 gramında 23 kalori bulunan ıspanakta aynı zamanda 2,9 gram protein, 3,6 gram karbonhidrat, 0,4 gram şeker, 0,4 gram yağ ve 2,2 gram lif bulunur. İçeriğindeki karbonhidratların büyük bir kısmı lif açısından oldukça zengin bir besindir.

Ispanağın faydaları

Düşük karbonhidrat ve yüksek lif miktarı sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan ıspanak, aynı zamanda A, B6, B9, C, E, K1 vitaminlerini, folik asit, demir ve kalsiyum içerir. Ancak faydaları bunlarla bitmiyor…

1. Kemiklerinizin güçlenmesini istiyorsanız…

K vitamini, kemiklerdeki kalsiyumu stabilize eden osteokalsin isimli proteinin üretimini destekler. Bu vitamin açısından oldukça zengin olan ıspanak aynı zamanda kemik gelişimi ve sağlığı için oldukça önemli olan kalsiyum, D vitamini, lif, potasyum, magnezyum ve C vitaminini de içerir.

2. Gözlerinizi bu yeşil sebzeyle güçlendirin

Zeaksantin ve lutein pigmentleri sebzelere renk vermelerinin yanı sıra gözün yapısında da bulunur. Güneş ışınlarının neden olduğu hasarlara karşı gözleri koruyan ve ıspanakta da bulunan bu pigmentler körlüğe neden olabilen katarakt gibi sorunların da önüne geçebilir.

3. Bakteri ve virüsler yanınıza yaklaşamasın

A vitamini açısından oldukça zengin olan ıspanak, bu vitamin sayesinde cildin ve mukozanın bakteri ve virüsleri etkili bir şekilde vücuttan uzaklaştırmasına yardım eder. Dahası, saçın nemli kalmasına yardımcı olan sebum üretimi için önemli olan A vitamini sayesinde saç dökülmesi ve enfeksiyonlarını azaltabilir.

4. Kalp sağlığınızı yeşille koruyun

C vitamini açısından oldukça zengin olan bu sebzeyi tüketmek kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Yüksek oranda içerdiği nitratlar sayesinde kan basıncını düzenleyerek buna bağlı hastalıkları engelleyebilir. Aynı zamanda damar duvarlarının kalınlaşmasını önleyen lutein sayesinde kalp krizinin önüne geçer. Tüm bunların yanı sıra yağ birikimi ile ilişkili kalp hastalıklarını önleyen nitriti içeren ıspanak, kalbiniz için oldukça faydalıdır.

5. Stresinizi azaltın

Serbest radikaller metabolik işlemler sonucu ortaya çıkan atıklardır. Bu maddeler, yaşlanmayı hızlandıran, kanser ve diyabet riskini artıran strese neden olabilir. Ispanak içeriğindeki antioksidanlar sayesinde stres ile savaşarak stresin vücutta oluşturabileceği hasarı azaltabilir.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları