loading
close
SON DAKİKALAR

İspanya'da sosyal devlet anlayışında geri adım

İspanya'da sosyal devlet anlayışında geri adım
Tarih: 03.09.2012 - 17:02
Kategori: Dünya

İspanya'da kaçak olarak yaşayan göçmenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan yeni yasa dün yürürlüğe girdi...

İspanya’da yasa dışı yaşayan göçmenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasını yasaklayan yeni yasa yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.

Bugün yürürlüğe giren yasa, 18 yaşını doldurmayan, hamile ve acil tedaviye ihtiyacı olanlar dışındaki tüm yasa dışı yaşayan göçmenlerin ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanmasını yasaklandı.

Göçmenler bundan sonra bazı istisnai durumlar haricinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için devlete para ödeyecek.

Karardan önce ülkesindeki yasadışı göçmenlere ücretsiz sağlık hizmeti sağlayan tek Avrupa ülkesi olan İspanya, sağlıkta yaptığı bu düzenlemeyle birlikte sosyal devlet anlayışından geri adım atmış oldu.

Yasayı protesto eden doktorlar yasayı uygulamayacaklarını duyurdu. Madrid Gregorio Maranon Hastanesi’nde çalışan Mikrobiyoloji uzmanı Carlos Sanchez tepkisini şu sözlerle ifade etti: “Kaçak göçmenlerin ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanmasının engellenmesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Burada ve hemen hemen tüm hastanelerde çalışan sağlık görevlileri bu yasaya karşı. Sesimizin duyulması için ne gerekiyorsa yapacağız.”

Yeni yasama döneminin açılışı kapsamında parti mensuplarıyla bir araya gelen Başbakan Mariano Rajoy ise, kaçak göçmenlerin, sağlık masraflarının kendi ülkeleri tarafından İspanya’ya geri ödenmesi durumunda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebileceklerini açıkladı. İspanyol başbakan ayrıca, sağlık harcamlarındaki kesintiler ile yeni uygulamaya giren KDV artışının ekonomik krizin pençesindeki İspanya için kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları