loading
close
SON DAKİKALAR

İsrail 75 bin yedek askeri göreve çağırdı

İsrail 75 bin yedek askeri göreve çağırdı
Tarih: 17.11.2012 - 13:11
Kategori: Dünya

Ortadoğu'daki gerilim artarak devam ediyor. Son gelen bilgilere göre Gazze'de ölü sayısı 29'a yükseldi...

İsrail kara harekatının sinyalini verdi.

İsrail yönetimi, Gazze'ye yönelik yürütülen saldırılara füzelerle karşılık verilmesi üzerine seferberlik kapsamında 75 bin yedek askeri göreve çağırmak için işlemlere başladı. 

Yedek askerlerin göreve çağrılması önceki gün gündeme gelmiş ancak sayı 30 bin olarak açıklanmıştı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise öncesinde yaptığı açıklamada 'gerekirse operasyonları genişletebileceklerini söylemişti. İsrail'in kara operasyonuna başlamasından endişe ediliyor.


Sınıra özel birlik

İsrail Ordusu'nun, muhtemel kara harekatı için, Gazze'ye yakın noktalara ordunun en seçkin birliklerinden oluşan 'Golani Tugayı' birliklerini konuşlandırdığı öne sürüldü.


3 anayol kapatıldı

İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail'in güneyinde, Gazze yönüne giden 3 ana arter yolu ''bir sonraki emre kadar kapattığını'' açıkladı. Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında 9 bakanın katılımıyla toplantı yapılacağı öğrenildi.


Bilanço ağırlaşıyor

Olası bir kara harekatına yönelik hazırlıklar yapılırken, Gazze'ye yönelik hava harekatı da tüm hızıyla sürüyor. Hamas sözcüsü düzenlenen son hava saldırısında 5 kişinin daha öldüğünü söyledi. Böylece ölü sayısı 29'a yükselirken, yaralı sayısı da 250'ye yaklaştı.


İçişleri bakanlığı'nı vurdu

Saldırılarda, Gazze'nin kuzeyindeki el-Kerame, Es-Sudaniyye ve el-Makusi bölgelerinin yanı sıra kentin kuzeybatısındaki İzzettin Kassam Tugayları'nın hedef alındığı belirtildi. Gazze'nin güneyinde yer alan Tel Heva mahallesindeki İçişleri Bakanlığı binasının da isabet aldığı ve tamamen yıkıldığı öğrenildi. Yerel kaynakların bildirdiğine göre Refah, Hanyunus kentleri ile Gazze'nin kuzeyindeki pek çok yerleşim bölgesine de onlarca saldırı gerçekleştirildi. Hamas komutanlarından Muhammed Sinvar'ın Gazze'nin güneyindeki evine düzenlenen hava saldırısında bina tamamen yıkılırken, olayda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.Gazze'deki Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye'nin ise nerede olduğu bilinmiyor. İsrail'in dün Haniye'nin evine de saldırı düzenlediği iddia edilmişti. 


Kudüs ve Tel Aviv'e roket

Filistin tarafından ise İsrail topraklarına roket saldırısı sürüyor. Filistinli militanlar Kudüs ve Tel Aviv'e roket attı. Görgü tanıkları, sirenlerin devreye girmesinin ardından Tel Aviv'de iki patlama duyulduğunu belirtti. İsrail güvenlik birimleri, ilk saldırıda Hamas'ın iki roket ateşlediğini, bir tanesinin denize, diğerinin ise Tel Aviv'deki bir banliyöye düştüğünü belirtti. Şehre isabet eden roketin can kaybına neden olmadığı ifade edildi.

Hamas, İsrail'in hava saldırılarının ardından Tel Aviv'e iki Kassam roketi ateşlediğini açıkladı. Tel Aviv polisi ise ilk belirlemelere göre can veya mal kaybı yaşanmadığını belirtti. Saatler sonra bu sefer Kudüs'e roket fırlatıldı. İsrail basını, sağlık personelinden aldıkları bilgiye dayanarak, kentin hemen dışına düşen roketin can kaybına yol açmadığını belirtti. Gazze'den atılan füzeler nedeniyle dün 3 İsrailli hayatını kaybetmişti.

 
BM genel sekreteri Gazze'ye gidecek


Gerilim artarak devam ederken, uluslararası toplumun diplomatik çabaları da devam ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, taraflara itidal çağrısı yaptı. Ban’ın ateşkes sağlanması için önümüzdeki günlerde Gazze ve Kudüs'e gidebileceği de açıklandı. Filistin lideri Mahmud Abbas da Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi'ye haftasonunda Gazze'yi ziyaret etmesi çağrısında bulundu.


3 saatlik ateşkese uyulmadı

Öte yandan Mısır Başbakanı Hişam Kandil, iki gündür İsrail saldırısı altında olan Gazze'ye gitti. Gazze'de iki günde 300'den fazla noktayı bombalayan İsrail, Mısır Başbakanı Hişam Kandil'in 3 saatlik ziyareti sırasında ilan edilen ateşkese uymadı. Ziyaret sırasında İsrail savaş uçakları Gazze'nin kuzeyindeki Nazila bölgesini vurdu. Saldırıda 2 Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail saldırıyı gerçekleştirmeden önce Hamas'ı 3 saatlik "ateşkes"e uymamakla suçladı. Hamas, ateşkesin bozulmasının ardından ikisi Tel Aviv, biri de Kudüs olmak üzere İsrail üzerine üç roket gönderdi.

Gazze'de bulunan Mısır Başbakanı Hişam Kandil ise, dünyaya çağrıda bulunarak, Gazze'ye saldırının durdurulmasını istedi. Mısır Başbakanı Kandil, "Bu trajedi sessiz kalınarak geçiştirilemez, dünya sorumluluk üstlenerek bu saldırıları durdurmalı" dedi.

Ntvmsnbc

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları