loading
close
SON DAKİKALAR

‘İsrail ile ebedi ittifak’

‘İsrail ile ebedi ittifak’
Tarih: 21.03.2013 - 07:11
Kategori: Dünya

Obama, İsrail’deki ilk gününde kendisine yöneltilen eleştirilere tek tek yanıt verdi, iki ülke arasındaki ittifakın ebedi olduğunu söyledi...

ABD Başkanı Barack Obama’nın İsrail’e ilk gezisi neredeyse yaz günü kadar sıcak bir havada başladı. Öyle ki yerel saatle 12.12’de Ben Gurion Havalimanı’na inen Obama güneş altında yapılan karşılama töreninin sonunda dayanamayıp ceketini çıkardı. Akabinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da apar topar soyunması ve rahatsız bir şekilde pantolonunu çekiştirmesi kameralara yansıdı. Bu görüntüler, iki liderin ne kadar da yakın ve her konuda aynı fikirde olduğunu göstermek için düzenlenen gezinin arkasındaki gergin dinamiklerin bir sembolü gibiydi.

‘Tarihi bir an’

Törendeki ilk konuşmayı Cumhurbaşkanı Şimon Peres yaptı. Peres “Amerika’nın olmadığı bir dünya daha karanlık bir dünya olur. Sizin dostluğunuzun olmadığı bir dünya İsrail’e saldırıları artırır” dedi. Başbakan Netanyahu ise “Tarihi bir an yaşıyoruz” diyerek başladığı konuşmasında İsrail halkının Amerika’ya teşekkürlerini iletti. Netanyahu Obama’nın geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportaja gönderme yaparak “Güvenlik görevlilerinden kurtulabilirseniz Tel Aviv’de birlikte gitmek için barlar seçtim” dedi. Obama, Cumhurbaşkanı Peres’e konuşmasının ardından sımsıkı sarılmıştı. Netanyahu’nun kendi konuşmasından sonraki sarılma girişimi ise samimi bir el sıkışmayla sınırlı kaldı.

Eleştirilere cevap verdi

Obama mikrofonun başına geçtiğinde ise İsraillilerin bugüne kadar kendisine yönelttiği eleştirilerin büyük bölümünü bertaraf etmeye kararlı gibiydi. İsrail’i başkanlığının ilk dört yılında ziyaret etmemekle eleştirilen Obama konuşmasına İsrail’e üçüncü kez geldiğini söyleyerek başladı.

Kahire’de 2009’da yaptığı konuşmada İsrail’in varoluş hakkını Yahudi soykırımına dayandıran Obama, İsrail’in Yahudilerin ana yurdu olduğu savını görmezden gelmekle suçlanmıştı. Obama konuşmasının hemen başında İsrail’in 3 bin yıllık tarihinden bahsederek bu eleştirilere de cevap vermiş oldu. İbranice “İsrail topraklarında olmak çok güzel” diyen Obama, İsrail ve ABD ilişkisini “ebedi ittifak” olarak tanımladı. İsrail basını “Ebedi ittifak” sözünü gün boyu başlıklarında tuttu.

Demir Kubbe’yi inceledi

Obama hava alanından ayrılmadan önce İsrail’in Demir Kubbe füze savunma sistemine ait bir bataryayı inceledi. Her dakikasına sembolik anlamlar yüklenen gezide kendisi için özel olarak hava alanına getirilen bataryalara vakit ayırması da “İsrail’in güvenliğine bağlılığını ortaya koyduğu” şeklinde yorumlandı. ABD’nin bugüne kadar 275 milyon dolar yatırdığı Demir Kubbe iki yılda 350 roketi imha etmeyi başardı. Obama, İsrail’deki ilk resmi görüşmesini Şimon Peres ile yaptı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Obama, başbakanlık rezidansına gitti. Netanyahu burada Obama’ya 0.04 milimetrelik altın bir nano-çip hediye etti. Antik bir taşa yerleştirilen çipin üzerine ABD ve İsrail’in bağımsızlık bildirgelerinin işlendiği açıklandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları