loading
close
SON DAKİKALAR

İsrail kara harekâtına mı hazırlanıyor?

İsrail kara harekâtına mı hazırlanıyor?
Tarih: 17.11.2012 - 11:48
Kategori: Dünya

İsrail'in Gazze'ye bir kara harekatı hazırlığı içinde olduğu iddia ediliyor...

Ortadoğu'daki tasiyon artarak devam ediyor. İsrail Gazze sınırına giden 3 yolu kapattı, Gazze'deki ''hükümet binası''na hava saldırısı düzenledi. Bölgeden gelen haberler, İsrail'in Gazze'ye bir kara harekatı hazırlığı içinde olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Böldede gerilim giderek artarken, İsrail'in Gazze'ye bir kara harekatı yapması olasılığı belirdi. Bu şüpheyi artıran gelişmelerden biri Savunma Bakanı Ehud Barak'ın 75 bine kadar yedek askerin çağrılması için onay istemesi oldu.

16 bin yedek asker aktif göreve çağrıldı. İsrail birlikleri sınıra konuşlanmaya başladı.

3 yol kapatıldı

İsrail ordusu da, Gazze şeridine açılan üç yolu sivil trafiğe kapattı. Gazze'den gelen füze tehdidi tırmanınca İsrail bir yandan da roketleri hedefine ulaşmadan imha ettiği "Demir Kubbe" batarya sayısını beşe çıkarma hazırlığında.

"Batı'dan destek alıyoruz"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önce İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüştü, sonra da güvenlik kabinesini topladı.

Hemen önce yaptığı açıklamada İsrail'in Batı'dan aldığı desteğin altını çizdi:

"Çoğu hükümet teröristleri ve onların sivil kurbanları bir tutmama hatasına düşmediği için memnunum. İsrail teröre karşı vatandaşlarını savunurken itidal ve basireti de elden bırakmayacaktır."

Hamas tehditkar

Filistin yönetiminin El Fetihli lideri Mahmud Abbas da geçti kameralar karşısına. Hamas'ın hakim olduğu Gazze'de İsrail operasyonunun ardından, "Birlik olma zamanı" dedi; "İsrail barış olmadan güvenliğin gelmeyeceğini artık anlasın" mesajını verdi.

İsrailin 2008'de Gazze'ye gerçekleştidiği ve ağır sivil can kaybının yaşandığı dökme kurşun operasyonundan 4 yıl sonra yeni bir kara harekatı olasılığını izliyor diken üstünde.

Hamas is tehditkar... Sözcü Sami Ebu Zuhri olası bir kara harekatı için, "İsrail böyle bir harekatın getireceği sonuçların bilincinde olsun, ceset torbalarını da yanlarında getirsinler" diyor.

İsrail hükümet binasını vurdu

Bu arada, İsrail ordusu, Gazze'deki "hükümet binası"na sabaha doğru hava saldırısı düzenledi.

Görgü tanıkları, Gazze'deki Filistin Hükümeti'nin merkez binasına İsrail uçaklarından 5 füze atıldığını, dört katlı hükümet binasının tamamen yıkıldığını aktardı. Güvenlik ve sağlık kaynakları ise saldırıda can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

Hamas Sözcüsü Tahir en-Nunu, "Saldırılar, bizi halkımıza hizmet etmekten alıkoymayacaktır. Hükümet yoluna devam edecek, işgalciler gidecektir" dedi.

Sözcü Nunu, BM'ye "direnişin kararlılığı karşısında davranışlarında dengeyi yitiren düşmanı dizginleyin" çağrısında bulundu.

Nunu ayrıca, saldırı nedeniyle bugün Gazze'ye ziyareti beklenen üst düzey Tunus heyetinin programında bir değişiklik olmayacağını kaydetti. İsrail makamları ise olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

BM'den çağrı

Öte yandan, uluslararası toplumdan "tansiyonu düşürün" çağrısı gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon Hamas'a İsrail'e yönelik roket saldırılarına son vermesi çağrısı yaptı. İsrail'e de "itidalli olun" dedi.

Sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre Ban ki Moon, "Her iki taraf da uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirsin" çağrısı yaptı, "Yeniden kan dökülmesi ne İsrail'i ne de Filistinlileri daha güvenli hale getirecek" diye konuştu.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas'tan da Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi'ye bir çağrıda bulundu. Hafta sonunda Gazze'yi ziyaret etmesi çağrısı yaptı. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları