loading
close
SON DAKİKALAR

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları artarak sürüyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları artarak sürüyor
Tarih: 06.11.2023 - 08:25
Kategori: Dünya

Pazar akşamı Gazze bir dizi büyük patlamayla sarsıldı ve İsrail'in Lübnan ile olan kuzey sınırında da şiddet tırmanırken kıyı şeridiyle iletişim kesildi.

İsrail ordusu, dün gece saatlerinde Gazze Şeridi'ni ikiye böldüğünü açıkladı ve İsrail medyası ordunun önümüzdeki 48 saat içinde Gazze Şehrine girmesinin beklendiğini bildirdi.

Ürdün, İsrail'in Pazar günü bölgedeki iletişimi kesmesi ve bombardımanlarını bir kez daha arttırması üzerine Gazze'deki bir hastaneye gece boyunca havadan tıbbi malzeme attığını açıkladı.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmaları kontrol altına almak ve Gazze'ye yardım girmesi için çatışmalara insani açıdan ara verilmesini sağlamak amacıyla Orta Doğu'da yürüttüğü diplomasi turuna dün gece geldiği Türkiye'de devam ediyor.

Pazar akşamı Gazze bir dizi büyük patlamayla sarsıldı ve İsrail'in Lübnan ile olan kuzey sınırında da şiddet tırmanırken kıyı şeridiyle iletişim kesildi. İsrail medyasında yer alan haberlere göre Gazze'ye yönelik saldırılar, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) birliklerinin önümüzdeki 48 saat içinde Gazze'ye girmeyi planladığını belirttiği sırada gerçekleşti.

Yarbay Jonathan Conricus, CNN'e yaptığı açıklamada İsrail'in sivillerin güneye gitmesi için güvenli geçiş sağlamak amacıyla Gazze'nin kuzeyinde iki gün üst üste birkaç saat boyunca ateşi durdurduğunu söyledi. Conricus, "Dün ve bugün, önceden haber vererek ve uyararak, Gazze'nin kuzeyindeki ana çatışma alanı olan bazı bölgelerde ateşi durdurduk ve Filistinlileri güneye gitmeye çağırdık" dedi. 

Sağlık yetkilileri, Pazar günü İsrail savaş uçaklarının iki mülteci kampını vurduğunu, İsrail ordusunun Filistinli sivilleri sığınmaya çağırdığı Gazze'nin merkezinde en az 53 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını söyledi.

İşte savaşın 31. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

07.40 | 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 175 sağlık personeli öldürüldü

İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana geçen 31 gün içinde Gazze Şeridi'nde toplam 175 sağlık personeli ve 34 sivil savunma çalışanının öldürüldüğü öğrenildi. 

36 hastaneden 16'sının ve 72 klinikten 51'inin İsrail bombardımanı ya da tesislerin çalışmasını engelleyecek yakıt ve ilaç eksikliği nedeniyle hizmet dışı kaldığı bildirildi. 

02.48 | Ürdün Kralı Abdullah: Gazze Şeridi'ndeki Ürdün Sahra Hastanesi'ne acil tıbbi malzeme ve ilaç yardımı havadan ulaştırıldı

02.36 | Hamas’tan BM’ye İsrail’in “yanlış anlatılarını” soruşturmak üzere uluslararası komite kurma çağrısı

Hamas, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin “saklanma yeri” olarak kullanıldığı ve buraların altına “tüneller kazıldığı” iddialarını yalanlayarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i, bu iddiaları soruşturmak üzere uluslararası komite kurmaya çağırdı.

01.46 | İsrail'in Gazze'deki Eş-Şati Mülteci Kampı'na yönelik yoğun saldırıları sürüyor 

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları artarak sürüyor.

 

01.34 | BM Filistin Raportörü, Gazze'deki sağlık sisteminin çökmesinin felaketin boyutlarını gösterdiğini söyledi

Birleşmiş Milletler’in Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Francesca Albanese, Gazze Şeridi’ndeki sağlık sisteminin tamamen çökmesinin yaşanan felaketin boyutlarını ortaya koyduğunu söyledi.
 
00.58 | Haaretz gazetesi: İsrail'in şiddetli saldırılarına rağmen Hamas hala Gazze'de hakim
 
İsrail'in Haaretz gazetesi, yaklaşık bir aydır İsrail'in şiddetli saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi'nin hala Hamas'ın kontrolünde olduğunu bildirdi.

00.47 | DSÖ: Gazze'de iletişim hatlarındaki kesinti ve ağır bombardımanlardan derin endişe duyuyoruz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de yeniden iletişim hatlarında yaşanan kesinti ve ağır bombardımanlarla ilgili haberlerden derin endişe duyduklarını belirtti.
 
00.14 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ankara'ya geldi
 
Blinken ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, saat 23.58'de Esenboğa Havalimanı'na indi.

Blinken'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı.

Dışişleri Bakanı Fidan ile mevkidaşı Blinken arasında yarın yapılacak resmi görüşmelerde, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor. 

Kaynak : T24-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları