loading
close
SON DAKİKALAR

İsrail'e Karşı 'Toprak Günü' Gerilimi

İsrail'e Karşı 'Toprak Günü' Gerilimi
Tarih: 30.03.2012 - 17:37
Kategori: Dünya

Filistinliler, Batı Şeria, Gazze ve diğer birçok kentte 'Toprak Günü' gösterilerine hazırlanırken, İsrail güvenlik gerekçesiyle Batı Şeria sınırını kapattı...

1976 yılında topraklarına İsrail tarafından el konulan Filistin halkı direnince, İsrail güvenlik güçleri tarafından 6 Filistinli öldürüldü, onlarca yaralandı. Filistinliler bu nedenle her yıl 30 Mart'ı "Toprak Günü" olarak anıyor. İsrail de, her yıl bugün Filistinlilerin sınır ihlallerini önlemek için geniş güvenlik önlemleri alıyor.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada güvenlik gerekçesiyle dün akşam saatlerinden itibaren Batı Şeria sınırının bugün geç saatlere kadar kapatıldığı belirtildi. İnsani gerekçeler dışında Filistinlilerin Batı Şeria'dan İsrail'e geçmelerine izin verilmeyecek.

Gösterilerin düzenlenmesi komitesinde yer alan Mustafa Barguti, "Toprak Günü" gösterilerine katılmak için 82 ülkeden katılımcıların Filistin'e akın ettiğini açıkladı. Filistinli yetkililer, gösterilerin Batı Şeria'da ve Kudüs'te düzenleneceğini belirtti.

Gazze'de düzenlenen gösterilerde ise İsrail sınırına doğru yürüyüşe geçilecek. Ancak çatışma çıkmaması için sınır ihlal edilmeyecek. İsrail'le sınırları bulunan diğer Arap ülkelerinde de benzer etkinlikler düzenlenecek. İsrail sınırı yakınında gösteriler düzenlenecek.

"Toprak Günü" 30 Mart 1976'da İsrail'in güvenlik ve yerleşimler için Filistinlilerin onlarca dönüm toprağına el koyma planını açıklamasının ardından başlatılan protesto gösterileri ve bu gösteriler sırasında 6 Filistinlinin ölmesi, onlarcasının yaralanması ve tutuklanmasının ardından her yıl anılıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları