loading
close
SON DAKİKALAR

İsrail’in son umudu Abbas’a zehirli hap

İsrail’in son umudu Abbas’a zehirli hap
Tarih: 11.02.2012 - 23:45
Kategori: Dünya

Filistin’in BM Güvenlik Konseyi’nden tam üyelik isteme kararının ardından ABD ve İsrail çalışmaları hızlandırdı. Netanyahu’nun Filistin lideri Abbas’a “zehirli hap” adını taktığı yeni bir barış planı sunacağı iddia edildi

Filistin’in 23 Eylül’de Birleşmiş Milletler’e tam üyelik için Güvenlik Konseyi’ne başvuracağını resmen açıklamasıyla İsrail ve ABD’de panik iyice arttı. İngiliz The Times gazetesine göre Netanyahu yakın çevresine Filistin’e karşı “zehirli hap” olarak tarif ettiği bir teklif sunacak.

Mülteciler geri gelebilir
Buna göre Netanyahu, Filistin’e Batı Şeria’da İsrail’in 1967’de işgal ettiği toprakların yüzde 97’sinden çekilmeyi teklif edecek. Ayrıca 20 bin kadar Filistinli mülteciyi İsrail’e almayı kabul ettiğini açıklayacak. Karşılığında Filistin’in İsrail’i Yahudi halkının anayurdu olarak tanınmasını ve Filistin taleplerinin sona ermesini şart koşacak. Filistin’in bu teklifi reddetmesine kesin gözüyle bakılıyor. Fakat kaynaklar Netanyahu’nun bu sayede kendini barış taraftarı, Filistin lideri Mahmud Abbas’ı ise masaya oturmayı reddeden taraf olarak göstermeyi deneyeceği yorumunu yapıyor.

ABD 6 ülkenin peşinde
ABD ise Filistin’in tam üyelik başvurusunun Güvenlik Konseyi’nde reddedilmesi için uğraşıyor. Herhangi bir teklifin Güvenlik Konseyi’nde rededdilmesi için 15 üyeden 7’sinin olumsuz oy kullanması gerekiyor. Lübnan, Rusya, Çin, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan Filistinlilerin tanınma talebini onaylayacaklarını açıkladı. ABD’nin şimdi İngiltere, Fransa, Almanya, Bosna, Portekiz, Gabon, Kolombiya ve Nijer’den en az altısını kendisiyle birlikte olumsuz oy kullanmaya ikna etmesi gerekiyor. Eğer başarılı olamazsa konseyin daimi üyesi olarak veto hakkına sahip. Filistin’in tam üyelik, dolayısıyla devlet olarak tanınma talebini reddederse Arap dünyasından büyük tepki çekeceğini bilen Obama yönetimi bunu engellemek için uğraşıyor.

ACİL OHAL YASASI
Batı Şeria’da ve İsrail’de iki gündür Filistin’in üyelik talebine destek vermek için yürüdü. Fakat İsrail üyelik kararı çıkması halinde özellikle Batı Şeria’daki yerleşkelerin çevresinde çatışmalar çıkmasından korkuyor. İsrail basınına göre böyle bir duruma hazırlıklı olmak için bir olağanüstü hal yasası hazırlandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları