loading
close
SON DAKİKALAR

İşsizlik maaşı başvuruları, işsizliğin rekor kırdığı geçen yılın 2 katı

İşsizlik maaşı başvuruları, işsizliğin rekor kırdığı geçen yılın 2 katı
Tarih: 10.06.2020 - 09:09
Kategori: Ekonomi

9 Nisan’da işten atma yasaklandı ancak aynı ay 309 bin kişi işsizlik maaşına başvurdu. Veriler işsizlik maaşına başvuranların sayısının salgın öncesine göre 2 katına çıktığını gösteriyor. Öte yandan mart ve nisanda başvuranların sadece yüzde 29’u işsizlik maaşı alabildi. ...

Covid-19 salgını ekonomik göstergelerde en çok işsizliği etkiledi. ABD’de işsizlik oranı yüzde 4’ten yüzde 14’e fırladı. Milyonlarca kişi işsizlik maaşı alabilmek için sıraya girdi. Türkiye’de ise yüzde 13,4’lük işsizlik oranı hali hazırda ABD’nin pandemiyle beraber rekor kıran işsizlik oranına denk. Ancak Türkiye’deki işsizlik oranını açıklayan kurum olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) en son şubat ayına ilişkin işsizlik verilerini yayımladı. Mart ayına ilişkin veriler ise bugün yayımlanacak.

Buna karşılık Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) açıkladığı aylık veriler, işsizliğe ilişkin öncü gösterge niteliğinde. Zira TÜİK’in son açıkladığı veri şubat ayına aitken, İŞKUR kendi veri tabanındaki mayıs istatistiklerini yayımlamış durumda. Mayıs verilerinde işsizlik maaşına başvuranların sayısı görünmese de ocak ile nisan arasında başvurulardaki değişimi görmek mümkün.

Buna göre ocak-nisan arasında Türkiye’de işsizlik maaşına 811 bin 164 kişi başvurdu. Ancak bu başvuruların yüzde 65’i salgının etkilerinin görüldüğü mart ve nisan aylarında gerçekleşti. Ocak ve şubatta toplam 281 bin 540 kişi işsizlik maaşına başvururken, mart ve nisanda bu sayı 529 bin 624 kişi olarak kayıtlara geçti.

BirGün'den Ozan Gündoğdu'nun haberine göre; Öte yandan bir diğer dikkat çekici tablo ise işsizlik maaşını hak edenlerde yaşandı. Ocak-Nisan arasında işsizlik maaşına 811 bin 164 kişi başvurdu ancak bu kişilerin sadece 309 bin 82’si maaş almaya hak kazandı, 502 bin 82 işsiz ise işsizlik maaşı gelirinden mahrum kaldı.

Sadece nisan ayında 309 bin başvuru

Hükümet 9 Nisan itibariyle işten atmaları yasakladı. Buna karşılık aynı ay işsizlik maaşı başvurularında da rekor kırıldı. İŞKUR’un verilerine göre sadece nisan ayında 308 bin 968 kişi işsizlik maaşına başvurdu. Buna karşılık başvuranların sadece yüzde 22’si işsizlik maaşı alabilmeye hak kazandı. Nisan ayında 69 bin 347 kişiye işsizlik maaşı bağlandı.

Geçen yılın iki katı

Bu yılın mart ve nisan aylarındaki başvurular geçen yılla karşılaştırıldığında da vahim tablo daha da netleşiyor. 2019’un mart ve nisan aylarında işsizlik sayı olarak cumhuriyet rekoru kırmıştı. Buna rağmen 2020’nin mart nisan ayı verileri 2019’u katladı. Geçen yıl mart ve nisanda 287 bin 56 kişi işsizlik maaşına başvururken bu sayı bu sene 529 bin 624 oldu. İşsizliğin görece daha düşük olduğu 2018’de ise işsizlik maaşına başvuran sayısı 200 bin 261 kişiydi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları