loading
close
SON DAKİKALAR

İstanbul Sözleşmesi'ni hedef alan iktidara Genel Sağlık İş'ten tepki

İstanbul Sözleşmesi'ni hedef alan iktidara Genel Sağlık İş'ten tepki
Tarih: 21.07.2020 - 15:31
Kategori: Sendika

AKP iktidarının, muhafazakâr çevrelerin hedef haline getirdiği İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı feshi için çalışma başlatmasına Genel Sağlık İş Sendikası tepki gösterdi.

Bir grup tarikat, cemaat ve gericilerin kaldırılması için lobi yaptığı ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ‘gerekirse kaldırılsın’ açıklamalarına tepkiler gelmeye devam ediyor. Genel Sağlık İş Başkanı Zekiye Bacaksız kouyla ilgili yazılı açıklamada bulunarak iktidara eleştiride bulundu. Açıklamasında İstanbul Sözleşmesi'nin kadına yönelik şiddetin önlenmesi bakımından önemli adım olduğunu belirten Zekiye Bacaksız "Bu düzenlemeler tam olarak uygulandıkları takdirde kadınların korunması için güvence niteliğindedir" dedi. 

Son zamanlarda AKP'nin 2011 yılında yine kendisinin iktidarda olduğu dönemde imzalamış olduğu bu sözleşmeden çekilme arayışları içine girdiğini ifade eden Zekiye Bacaksız'ın İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin açıklaması şöyle:

"Basında AKP’nin sözleşmenin 4/3. maddesinde geçen “cinsel yönelim” ifadesinden rahatsız olduğu, sözleşmedeki bazı ifadelerin ve maddelerin Türk aile yapısına ve ahlaki değerlere aykırı olduğu yönünde görüşler olduğu yer almıştır. Yine basına yansıyan haberlere göre AKP’de 13 Temmuz sabah saatlerinde Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş başkanlığındaki toplantıyla başlayan İstanbul Sözleşmesi mesaisi, gece 02.00’de biten MYK toplantısıyla son bulmuş ve AKP’li Cumhurbaşkanı toplantıda “Sözleşmeye tepki var. Uygulama hatalı. Halkın sesine kulak vermeliyiz” değerlendirmesini yaparak, sözleşmeden çekinilmesi gerektiğini belirtmiştir. Toplantıda yapılan oylama neticesinde kesin kararın 24 Temmuz’da Ayasofya’nın açılmasının ardından, 5 Ağustos’ta düzenlenecek MYK toplantısında verilmesi benimsenmiştir.

AKP iktidarı, 9 yıl önce kendisinin imzaladığı ve taraf olduğumuz uluslararası nitelikteki İstanbul Sözleşmesi’nden şimdi neden rahatsızdır? Sözleşmeye kimin tepkisi vardır? Bir toplumda kim kadına yönelik fiziksel şiddeti, tecavüz dahil cinsel şiddeti, çocuk yaşta zorla evlendirilmeyi olağan görüp kadının korunmasını engellemek istemektedir? Kim kadına yönelik şiddet uygulayan faili ve sözleşmeyi gereği gibi uygulamaktan kaçınan görevlileri korumaya çalışmakta ve neden İstanbul Sözleşmesine tepki göstermektedir? Bu soruların yanıtı aslında tüm gerçekleri ortaya koymaktadır. AKP’nin siyasi ve toplumsal gerileyişi ve uzantısı olarak temel tercihlerindeki konsolidasyonusağlama amacı açıktır.

Olayın bir başka boyutu ise ekonomik problemlerin Coronapandemisi ile daha da derinleştiği, sağlık emekçisinin ve emeklisinin maaşlarının asgari ücrete yaklaştığı, işsizliğin had safhaya çıktığı, insan haklarının sadece kağıt üzerinde kaldığı bu zorlu günlerde AKP iktidarının gündem değiştirmeye çalışması ve bu esnada çağdışı düşüncelere sahip destekçilerine yaranma çabasıdır. Halkımızın ekonomik yaşam şartlarının giderek ağırlaştığı bir süreçte, kadınlarımız bu süreci farklı boyutlarıyla katlanarak yaşamaktadır. Bu nedenle özellikle böylesi bir dönemde kadınlarımızın çok daha korunaklı olması gerekmektedir.

Kadın ve ailenin korunması için yasa çıkarılmak zorunda kalınmasına neden olan süreç hepimizin malumudur. İstanbul Sözleşmesi ve yasanın varlığı kadın ve aile için güvencedir. İktidarın bu kabul edilemez hamlesinin uluslararası hukuk boyutunu ve sözleşmelere bağlılık ilkesinin ihlalinin uluslararası ilişkilerdeki sonuçlarını hatırlatmak isteriz. Ancak asıl olan kadın hakları ve kadının korunması bakımından çağdaş bir ülkenin olmazsa olmazı olan önemli bir sözleşmeden dönmenin kabul edilemez olduğudur.

Cumhuriyetimizin kuruluş temellerinde kadın hakları önemli bir yer tutmaktadır. İktidarlara düşen görev bu temellerin güncel gelişmeler doğrultusunda yenilenerek güçlendirilmesidir. Oysa AKP iktidarı adım adım Laik Cumhuriyetimizin temellerini derinden sarsacak kararlara imza etmeye devam etmektedir.

Akıl ve mantığın, erkek egemen düşüncenin çağdışılığına tercih edilmesini, bu yanlışın icra edilmemesini ve sözleşmeden dönmek bir yana sözleşmenin tavizsiz olarak daha sıkı bir şeklide uygulanmasını bekliyoruz"

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları