loading
close
SON DAKİKALAR

İstanbul'da ilk Newroz ateşi yakıldı

İstanbul'da ilk Newroz ateşi yakıldı
Tarih: 14.03.2013 - 12:32
Kategori: Gündem

İstanbul Gazi Mahallesi'nde bir araya gelen binlerce kişi, ilk Newroz ateşini yaktı...

İSTANBUL- İstanbul'da Newroz kutlamaları başladı. 21 Mart'a kadar sürecek olan Newroz'un ilk ateşi Gazi Mahallesi'nde binlerce Kürt emekçisinin katılımıyla yakıldı.

Sultangazi İlçesi'ne bağlı Gazi Mahallesi Heykel Parkı'nda dün akşam saatlerinde bir araya gelen binlerce Kürt emekçisi, Newroz ateşlerini yaktı. Emekçiler, ateş etrafında halay çekerken, sık sık "Biji serok Apo" sloganı atıldı. Kutlamada havai fişekler de patlatıldı.

Kutlamalara BDP PM üyesi Hayri Ateş, İstanbul İl Eş Başkanı Ali Rıza Bilgili, DTK Daimi Meclis üyesi Hasan Poyraz, HDK Sultangazi İlçe Meclisi'nden Zahir Keleş ve Özgür Demokratik Alevi Derneği'nden İmam Balsen de katıldı.

BDP Sultangazi İlçe Başkanı Mecit Aygün, yaptığı konuşmada, Newroz'un isyan anlamına geldiğini söyledi. Newroz mitinginin 17 Mart Pazar günü Kazlıçeşme'de yapılacağını hatırlatan Aygün, barış ve kardeşlik için Türk ve Kürt emekçilerini mitinge davet etti.

BDP PM üyesi Hayri Ateş ise Kürtçe olarak halkın Newroz'unu kutladı. Ateş, geçen yıl Newroz kutlamaları sırasında polisin attığı gaz bombası nedeniyle yaşamını yitiren Hacı Zengin'i andı.

Bu yıl Newroz'un "Öcalan'a özgürlük, Kürtlere statü" şiarıyla kutlandığını hatırlatan Ateş, yüzyıllardır isyan-bastırma-isyan kıskacında devam eden bir süreç yaşandığını söyledi. Sonuncusu Roboskî olmak üzere Kürtlere yönelik katliamları hatırlatan Ateş, savaşın 30 yıldır kesintisiz sürdüğünü söyledi. Ateş, "Artık anaların gözyaşı dinsin, insanlar topraklara düşmesin. Artık yeter, 2013 yılı barış yılı olsun" dedi.


'KATLİAMCI POLİTİKALARLA SORUN ÇÖZÜLMEZ'

Newroz'u kutlamak isteyenlere yönelik saldırılara da dikkat çeken Ateş, ancak bu saldırılar karşısında direnenlerin kazandığını kaydetti. Ateş, halka "Direnişinizi selamlıyorum" diye seslendi. Kürtlerin dilinin kimliğinin, Alevilerin inancının yok edilmeye çalışıldığını, Ermenilere, Rumlara, Süryanilere soykırım uygulandığını kaydeden Ateş, katliamcı, baskıcı politikalarla sorunun çözülmeyeceğini ifade etti.

Ateş, baskılar karşısında adım atmadıklarını dile getirirken, PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme sürecini önemsediklerini de söyledi. Ateş, görüşmelerin müzakereye dönüşmesini isteyerek, herkesi barış için Newroz kutlamalarına davet etti: "Türk, Kürt, tüm ezilenler, baskı görenler, horlananlar, dışlananlar, ötekileştirilenler 17 Mart'ta Kazlıçeşme alanında bir araya gelelim."

Konuşmalardan sonra Newroz kutlaması, halaylarla devam etti.

Bu arada, gençler "Önder Apo'ya özgürlük için tüm gençlik serhıldana" yazılı pankart ile alanda bir süre yürüyüş yaparken, pankartı daha sonra alanın kenarındaki direklere astı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları