loading
close
SON DAKİKALAR

İsviçre Savunma Bakanı kadınları ev eşyasına benzetti

İsviçre Savunma Bakanı kadınları ev eşyasına benzetti
Tarih: 01.05.2014 - 15:35
Kategori: Kadın

İsviçre Savunma Bakanı Ueli Maurer, kadınları ev eşyasına benzetince 'cinsiyet ayrımcılığı' yapmakla suçlandı. Maurer ise suçlamaları reddetti.

Maurer’in ‘kadınları ev eşyalarına benzetmesinin’ sebebi ise İsviçre Hava Kuvvetleri’ne 22 tane Gripen uçağı alınması planlarıydı. İsviçre hükümeti, eskiyen 54 Tiger jetinin yerine İsveçli Saab firmasından 22 adet Gripen uçağı savaş uçağı alımını 18 Mayıs’ta referanduma sunmaya hazırlanırken, Bakan Maurer de, halka ‘evet’ oyu vermeye ikna etmek amacıyla kadınları ev eşyasına benzetti.
Daha önceden “Hava filomuz eskidi. Eğer seçmen yeni jet almayı reddederse, 2030’dan itibaren savaş uçağımız kalmayacak” demiş olan Maurer, bu kez de İsviçre’nin filosundaki 30 yaşından büyük savaş uçaklarının yenilenmesi gerektiğini ‘karısını örnek vererek’ savundu.
İktidardaki Sağcı İsviçre Halk Partisi’nin üyesi olan Maurer, ‘yaşlı F5 Tiger uçaklarının yenilenmesi ihtiyacını ‘evdeki 30 yıllık eşyalar’la kıyaslayarak anlattı. Neuchatel’de geçen hafta bir konuşma yapan Maurer, “Örneğin benim evimde bu kadar yaşlı olan tek şey karım. Diğer bütün her şey değiştirildi” ifadelerini kullandı.

İsviçre savaş uçağı alımını halka soracak


‘Ev işi yapan kadınlar dışında evinizde 30 yıldan fazla kalan hangi ev eşyası var’ şeklinde bir ‘savunma’yla Gripen uçaklarının alımı için ‘oy toplamaya’ çalışan Bakan Maurer, konuşmasının RTS kanalında yayınlanması üzerine ise eleştiri yağmuruna tutuldu. Maurer’in bu cinsiyetçi yorumu için özür dilemesi talep edilirken, Bakan’ın istifasını isteyenler de oldu.
Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Maurer’in konuya dair yorum yapmayacağı belirtildi.

Sosyalist Partililer, kadın örgütlerine bakana tepkilerini göstermeleri için çağrıda bulundu. Kadınlar da ayrıca bireysel olarak Twitter üzerinden başlattıkları kampanya ile ‘mutfak eşyası olmadıklarını’ belirterek bakandan özür talep etti.

18 Mayıs referandumu öncesinde yapılan anketlere göre ise halk yeni savaş uçaklarını gereksiz buluyor. Seçmenin yüzde 52’si İsviçre ordusuna yeni savaş uçaklarını almak için ayrılacak bütçeye ‘hayır’ diyor. Halkın yüzde 42’si Gripen alımına ‘evet’ derken, yüzde 6’sı kararsız.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları