loading
close
SON DAKİKALAR

İtalya'da ''Muhteşem Julius'' öldü

İtalya'da ''Muhteşem Julius'' öldü
Tarih: 06.05.2013 - 19:29
Kategori: Dünya

İtalya'da 20'nci Yüzyıl'ın ikinci yarısındaki siyasi yaşama damga vuran, 7 kez başbakanlık ve birçok kez de bakanlık görevi yürüten Giulio Andreotti, 94 yaşında öldü...

İtalyan siyasetinin 2'nci Dünya Savaşı'nın hemen ardındaki 60 yılına damgasını vuran Giulio Andreotti, Roma'daki evinde öldü. 1919 yılında dünyaya gelen Andreotti, 1946 yılında adım attığı siyasi kariyeri boyunca 7 kez başbakanlık koltuğuna oturmasının yanı sıra, 8 kez Savunma, 5 kez Dışişleri, 1 kez İçişleri bakanlıkları başta olmak üzere 33 kez de bakanlık elde etti. Andreotti, 35 yaşında İçişleri Bakanlığı'na getirilerek, İtalya'nın ilk en genç bakanı oldu.. Ülke siyasetinde her zaman aktif rol almayı bilen Andreotti bu nedenle, "Hükümet sanatının ustası" olarak da nitelendiriliyor.

Merkez sağda, 'Hıristiyan demokrat' sıfatıyla siyaset yürüten Giulio Andreotti, Katolik Kilisesi'ne yakınlığını da hiçbir zaman gizlemediğinden, Kilise'ye hizmet etmekle itham ediliyordu. Andreotti, 1991 yılından beri "Ömür Boyu Senatör" unvanına sahipti.

NATO TARİHİNE DE DAMGA VURDU

Cesur siyasetçi Giulio Andreotti, 45 yıl boyunca gizlenen Gladio yapılanmasını açıklayarak, NATO tarihine de damga vurdu. Andreotti'nin İçişleri ve Savunma Bakanlığı yaptığı 1954-59 yılları arasında, NATO tarafından gizli olarak örgütlenen, orduya bağlı olan İtalyan gizli servisinde 'Gladio' adı verilen yapılanmanın oluşturulduğu yıllar olarak biliniyor. Andreotti, Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle, komünizme karşı kurulan bu gizli yapının ortaya çıkarılmasını sağlayarak, İtalyan siyasetinin tepesinde krize yol açtı. Andreotti, dönemin Cumhurbaşkanı, 2010 yılında hayatını kaybeden Francesco Cossiga tarafından, "Andreotti, örgütü ve NATO'nun sırlarını ifşa ederek, müttefiklerimize ihanet etti" sözleriyle suçlanmıştı.

BİR ANDA SİYASETTEN SİLİNDİ

1972'de ilk kez Başbakanlık koltuğuna oturan Andreotti, Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecine girdiği 1989'a kadar 5 yıl boyunca Avrupa siyasetinde kilit rol oynadı. 60 yıl boyunca İtalyan siyasi hayatında otorite kurması nedeniyle, Roma İmparatoru Julius Sezar'a benzetildi. "Divo Gulio" yani "Mükemmel Julius" olarak anılan Andreotti'nin siyasi kariyeri, Savcı Antonio Di Pietro'nun öncülüğünde, siyaset ve iş dünyası ile yargı ve güvenlik kurumları arasındaki kirli ilişkilere yönelik yapılan "Temiz Eller" adlı operasyonuyla bir anda sona erdi. Andreotti, 90'lı yılların başındaki operasyon kapsamında, mafyayla ilişkisi olduğu iddialarının gölgesinde yargı önüne çıkartıldı. Andreotti, yıllar süren davalar sonunda beraat etse de, İtalyan siyasetindeki karmaşık rolünden dolayı "Karanlıklar Prensi" olarak da anılmaktan kurtulamadı. Ülke tarihindeki rolünün önemi tartışılmaz olan Giulio Andreotti'nin kariyeri boyunca yaptıkları, Paolo Sorrentino'nun yönettiği "Il Divo" filminde anlatılıyordu.

(DHA / Esma Çakır)

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları