loading
close
SON DAKİKALAR

İTO'dan Enflasyon Tahmini

İTO'dan Enflasyon Tahmini
Tarih: 01.04.2012 - 15:41
Kategori: Ekonomi

İstanbul'da mart ayında perakende fiyatlar yüzde 0,59 oranında, toptan fiyatlar ise yüzde 0,67 oranında arttı...

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre geçen ay, perakende fiyatlar yüzde 0,59, Toptan Eşya Fiyatları Endeksine göre toptan fiyatlar ise yüzde 0,67 oranında artış gösterdi.
İTO tarafından hazırlanan fiyat indekslerinin, 2012 yılı mart ayının bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırmasında, perakende fiyatlar yüzde 9,90, toptan fiyatlar yüzde 9,59 oranında yükseldi.
Söz konusu indekslerde 24 aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre, Mart 2012’de, 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 7,43, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yıllık ortalama yüzde 13,53 oranında arttı.

İstanbul’da geçen ay yüzde 0,59’luk artışla mart ayları itibariyle son 6 yılın en düşük enflasyonu görülürken, akaryakıt ürünlerine yapılan fiyat ayarlamaları enflasyonda etkili oldu.
İTO verilerine göre, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2012 Şubat ayında yüzde 0,84 oranında artış gösteren 1995 bazlı İstanbul
Ücretliler Geçinme İndeksi, mart ayında yüzde 0,59 oranında yükseldi. Söz konusu bu oran, mart ayları itibariyle son altı yılın en düşük enflasyon oranı oldu.
Mart ayında ev eşyası ve konut harcamaları gruplarında yer alan bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı fiyat artışlarının yanı sıra, akaryakıt ürünlerine yapılan fiyat ayarlamaları enflasyon üzerinde etkili oldu.
Giyimde yüzde 3,36, ev eşyasında yüzde 2,67, konutta yüzde 0,95, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 0,71, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0,06, gıda
harcamalarında yüzde 0,03 oranında artış, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında ise yüzde 1,60 oranında azalış kaydedildi.
Geçen yıl mart ayında yüzde 4,86 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2012 yılının aynı ayında önceki yıla göre yüzde 9,90 oldu. Yıllık ortalama artış
oranı ise 2011 Kasım ayından itibaren girdiği artış eğilimini devam ettirerek, 2012 Mart ayında yüzde 7,43 olarak gerçekleşti.
-Toptan fiyatlar yüzde 0,67 arttı
Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2012 Şubat ayında yüzde 0,17 oranında azalan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi mart ayında yüzde 0,67 oranında
artış gösterdi.
Gıda maddeleri, madenler ile mensucat gruplarındaki bazı ürünlere ait fiyatların yurt içi ve yurt dışı borsalarına bağlı olarak artış göstermesi, inşaat malzemeleri ile kimyevi maddeler gruplarında bazı ürünlerin kaydedilen maliyet kaynaklı fiyat artışları, enerji ve akaryakıt ürünlerine yapılan fiyat
ayarlamaları artışın ana nedenlerini oluşturdu.
Mart ayında, kimyevi maddelerde yüzde 3,34, inşaat malzemelerinde yüzde 1,48, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 1,45, gıda maddelerinde yüzde 1,07, madenlerde yüzde 0,94, mensucat grubunda yüzde 0,54 oranında artış izlenirken, işlenmemiş maddeler grubunda ise yüzde 0,35 oranında azalış görüldü.
Yıllık fiyat artış oranı, 2012 yılı mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 9,59, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13,53 olarak gerçekleşti.
-"Döviz kuru, emtia ve enerjideki fiyat hareketleri enflasyonda belirleyici olacak"
İTO’nun değerlendirmesine göre, 2012 Mart ayında ABD ekonomisine ilişkin açıklanan ekonomik verilerdeki olumlu gelişmelerin yarattığı iyimserlik finansal ve mali piyasalarda güveni yeniden oluşturmaya başladığı, bunun sonucu, ABD Doları’nın tüm para birimleri karşısında önemli oranda değer kazandığı hatırlatıldı.
ABD Doları’ndaki değer artışının küresel ölçekte enerji ve emtia borsalarında yukarı yönlü fiyat artışlarına neden olduğu belirtilen değerlendirmede, şunlar kaydedildi:
"Bu dönemde AB’deki borç krizini çözmeye yönelik alınan son kararların yarattığı iyimserliğe rağmen, sorunların gündemdeki yerini koruması, global
ekonomik aktivitelerin seyrine ilişkin risk oluşturmaya devam edeceğini göstermiştir. Bu çerçevede IMF ve Dünya Bankası’nın içinde bulunduğu kuruluşlar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin 2012 yılına ilişkin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmişlerdir.
Yurt içinde ise parasal sıkılaŞtırma politikalarına devam edilmiştir. Bu gelişmelere rağmen, döviz kuru ile yurt içi ve yurt dışı emtia, enerji ve madenler piyasalarında oluşabilecek fiyat hareketleri 2012 yılı enflasyonu üzerinde belirleyici rol oynamaya devam edebileceği öngörülmektedir."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları