loading
close
SON DAKİKALAR

Japonya'dan adalar için resmi açıklama

Japonya'dan adalar için resmi açıklama
Tarih: 10.09.2012 - 18:31
Kategori: Dünya

Japonya, ihtilaflı adaların bir bölümünü satın alacağını resmen açıkladı...

Japonya, Çin ile arasındaki ihtilaflı adaların bir bölümünü satın alacağını resmen açıkladı.

Japonya hükümet sözcüsü Osamu Fijimura, Bakanlar Kurulu toplantısında en kısa sürede Senkaku takımadalarından 3'ünün sahibi olmaya karar verildiğini belirtti.

Sözcü, hükümetin Cuma günü adaların sahibi Japon Kurihara ailesiyle anlaşmaya vardığını belirtti ancak aileye ne kadar ödeneceğine ilişkin bilgi vermedi.

Şinhua ajansının Japon Kyodo ajansına dayandırarak geçen hafta verdiği habere göre, merkezi hükümetin ihtilaflı adalar zincirinin bir bölümünün satın alımı için yaklaşık 26,15 milyon dolar ödenmek üzere bir anlaşma imzaladığı belirtilmişti.

Haberde, Kurihara ailesi ile hükümet arasında bu ayın sonuna kadar satın alım konusunda resmi sözleşme imzalanacağı ileri sürülmüştü.

Tokyo Metropolitan Bölgesi Valisi Şintaro İşihara, Nisan ayında, Tokyo Vilayeti'nin ihtilaflı beş adanın üçünü satın almayı planladığını açıklamıştı. İşihara, söz konusu ıssız adalara bazı tesisler inşa edip, iskele yapmayı planladıklarını söylemiş ancak merkezi hükümet bu talebi reddetmişti.

Çin'in 'Diaoyü' ve Japonya'nın 'Senkaku' adını verdiği insansız ada parçacıklarında egemenliğin kime ait olduğu yönünde iki ülke arasında son aylarda ciddi gerginlik yaşanıyor.

Adaların tarihsel ve uluslararası açıdan doğal olarak kendisine ait olduğunu vurgulayan Japonya'nın tavrına karşılık Pekin yönetimi Güney Çin Denizi'ndeki adalar ile aynı silsilede olan adaların antik çağlardan beri Çin'e ait olduğunu savunuyor.

Çin ve Japonya arasında yıllardır gündemde olan ve iki ülke ilişkilerinde önemli bir gerginlik sebebi olarak görülen ihtilaflı adalar meselesi, 2010 yılının Eylül ayında bir Çin balıkçı teknesinin Japon sahil güvenlik teknesiyle gerginlik yaşaması ve Çinli kaptanın tutuklanmasıyla tekrar dünya gündemine taşınmıştı.

İki ülke arasında kriz yaratan takım adalar 5 küçük ada ve 3 mercan kayalığından oluşuyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları