loading
close
SON DAKİKALAR

Kabil Havalimanı dışında meydana gelen izdihamda 7 Afgan hayatını kaybetti

Kabil Havalimanı dışında meydana gelen izdihamda 7 Afgan hayatını kaybetti
Tarih: 22.08.2021 - 13:18
Kategori: Dünya

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı dışındaki kalabalıkta 7 kişi hayatını kaybetti.

İngiltere Savunma Bakanlığı'nın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sahadaki koşullar son derece zorlu ancak durumu olabildiğince güvenli ve sıkı bir şekilde tutmaya gayret ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Taliban'ın ülkenin kontrolünü sağlamasının ardından yabancı devletler, hem kendi vatandaşlarını hem de birlikte çalıştıkları Afgan vatandaşlarını ülkeden tahliye etmeye çalışıyor. Öte yandan ülkeyi terk etmek isteyen binlerce Afgan da havalimanı dışında büyük bir kalabalık oluşturuyor.

Tahliyelerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi adına havalimanın güvenliği 4 bin 500 Amerikan ve 900 İngiliz askeri tarafından sağlanıyor.

Taliban güçleri ise, havalimanı çevresinde kontrolü sağlamış durumda. Seyahat belgesi olmayan Afganların Taliban militanları tarafından havalimanına girişleri engelleniyor.

Afganistan, 1 haftadır Taliban kontrolünde
Taliban'ın tüm ülkenin kontrolünü sağlamaya başlamasının ardından bir hafta geçti.

Binlerce insan hala Kabil Havalimanı etrafında tahliye uçuşlarından birini yakalamak için çaba sarf ediyor.

ABD'li savunma yetkilileri ise bölgedeki Taliban karşıdı IŞİD mensupları tarafından havalimanına yönelik saldırı tehdidi konusunda uyarıda bulundu. Ancak şu ana kadar IŞİD'den doğrudan böyle bir tehdit gelmedi.

Öte yandan ABD kendi vatandaşlarına yönelik, talimat verilmediği müddetçe havalimanına gitmemeleri konusundaki uyarılarını yineledi.

Ayrıca ABD'nin kesin geri çekilme tarihi olan 31 Ağustos'a kadar tüm tahliyelerin gerçekleşmemesi yönünde artan bir endişe söz konusu. AB'nin dış politika şefi de seyahat izinleri olan tüm Afganları o zamana kadar tahliye etmenin "imkansız" olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Yerel basına göre, pasaport ofisleri de dahil olmak üzere devlet daireleri ve bankalar Kabil'de kapalı.

 

Kaynak : BBC Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları