loading
close
SON DAKİKALAR

Kabil'de düzenlenen bombalı saldırılarda ölü sayısı 180'i geçti

Kabil'de düzenlenen bombalı saldırılarda ölü sayısı 180'i geçti
Tarih: 27.08.2021 - 16:48
Kategori: Dünya

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından tahliyeler sürerken, Kabil Havalimanı'nın çok yakınında çifte patlama meydana geldi. İlerleyen saatlerde ise başkent Kabil'de üçüncü bir patlama gerçekleşti. Görgü tanıkları başkentte toplamda altı patlama meydana geldiğini aktardı. ...

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, Kabil Havalimanı'ndaki saldırıda ölen Amerikan askeri sayısının 13 olduğunu açıkladı. Urban, yaralı sayısının 18'e çıktığını ve yaralıların cerrahi birimlerle donatılmış özel bir C-17 tahliye uçağı ile Afganistan'dan çıkarıldığını kaydetti.

İki yetkili ise saldırıda yaşamını yitiren Afgan sayısının 169 olduğunu ve bu sayının artabileceğini belirtti. Aynı yetkililer, parçalara ayrılmış cesetlerin olduğunu ve kimlik belirleme çalışmalarının da sürdüğünü kaydederek ölü sayısının artmasının muhtemel olduğunu kaydetti.

Bölgede görev yapan gazeteciler, 132 cesedin kimliğinin belirlenemediğini kaydederken, 200 yaralının da tedavi gördüğünü öne sürdü.

Bir Taliban yetkilisi ise ölenlerden 28'inin örgüt militanı olduğunu belirtti.

Saldırıları kınayan Taliban, patlamanın ABD askerlerinin güvenliği sağladığı yerde gerçekleştiğini savundu.

Bölgede bulunan muhabirler başkenti kana bulayan saldırılarda ilk iki bombanın havalimanında patladığını yazdı. Daha sonra 1 patlama Baba Mina, 2 patlama Şehr-i Nav'da, 1 patlama kentin başka bölgesinde meydana gelirken Darulaman Sarayı yakınlarında silah sesleri duyuldu. Ancak çatışan tarafların kimler olduğu belirlenemedi.

Başkentte duyulan 6. patlama sesinin ise ABD güçlerinin kendi ekipmanlarını imha işlemi olduğu bilgisi paylaşıldı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bombalı saldırıların dışındaki patlamaların 'ABD güçlerinin havaalanı içinde kendi ekipmanlarını imha' işlemi olduğunu aktardı.

Pentagondan yapılan açıklamada, saldırı istihbaratı alındıktan sonra Taliban ile sınırlı bilgi paylaşımı yapıldığı ve bu iş birliği sayesinde bazı saldırı girişimlerinin engellendiği kaydedildi.

Türk askerleri saldırılardan etkilenmedi
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur." denildi.

Saldırıyı IŞİD üstlendi
Taliban'ın hızlı şekilde yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da gerginlik sürerken düzenlenen saldırıyı IŞİD üstlendi. Örgüt, saldırıyı düzenlediği öne sürülen militanın fotoğrafını yayınlayarak eyleme yönelik bilgiler paylaştı. Bildiride, militanın ABD askerlerinin 5 metre yakınında eylemi gerçekleştirdiği öne sürüldü.

IŞİD, intihar eylemi düzenleyen militanın, yabancı güçler için çalışan çevirmenlerin belgelerini inceleyen ABD askerlerinin 5 metre yakınında bombayı patlattığını yazdı.

Afganistan'dan tahliyelerin hızlanmasının ardından IŞİD'in Afganistan'da faaliyet gösteren militanların intihar eylemi yapabileceği yolunda istihbarat bilgileri paylaşılmıştı.

ABD’li bir yetkili, gelen ilk raporlara göre intihar saldırısı sonucu patlamanın gerçekleştiğini belirtti ancak, kapsamlı araştırmanın sürdüğünü ve bu saptamanın değişebileceği uyarısında bulundu.

Rus basını: Havalimanının doğu kapısında intihar saldırısı
Rus basını, havalimanının doğu kapısı yakınında intihar saldırısı sonucu bir patlama meydana geldiğini, İkinci patlamanın ise İngiliz ve ABD askerleri tarafından kullanılan havalimanı yakınındaki bir otelde meydana geldiğini aktardı.

Bu arada Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahit, Lübnan basınına yaptığı açıklamada, saldırıları kınadı ve bombalı saldırı sonucu havalimanını koruyan Taliban militanlarının da yaralananlar arasında olduğunu bildirdi.

Çarşamba günü 13 bin 400 kişi tahliye edildi
ABD ve müttefiklerinin şu ana kadar 95 bin 700 kişiyi tahliye ettiği bildirildi. Sadece Çarşamba günü 13 bin 400 kişi Afganistan’dan tahliye edildi.

Tahliyelerin sürdüğü havalimanı için saldırı riski olduğu yolunda uyarı yayınlayan Batılı ülkeler, havalimanı etrafından "intihar saldırıları olabileceği" yolunda daha önce uyarıda bulunmuştu.

Havalimanında, geçen haftadan tahliyeler bütün hızıyla sürürken tam bir kaos ortamı hakim. Sivillere yönelik tahliye işlemlerini tamamlayan bazı bazı ülkeler, son olarak buradaki askerlerini ve diplomatlarını tahliye etmeye başladı.

ABD’nin gerçi çekilme sözü verdiği 31 Ağustos’a kadar saldırıda bulunmayacağı sözünü şu ana kadar tutan Taliban, bu tarihten sonra dış güçlerin hala Afganistan’da kalmaya devam etmeleri halinde bunun sonuçları olabileceği uyarısında bulunuyor.

ABD: Tahliye faaliyetleri 36 saat içinde bitmez
Bu arada ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Amerikan ordusunun Afganistan'daki tahliye faaliyetlerinin 36 saat içinde bitmeyeceğini açıkladı.

CNN televizyonunun Katar muhabirinin canlı bağlantı sırasında 150 Amerikan vatandaşı ve ABD'nin Kabil Büyükelçiliğinde çalışan 1800 yerel çalışanın halen Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na nakledilmeyi beklediğini ve Pentagon'un tahliyeleri 36 saat içinde sonlandıracağını ifade etmesi bakanlığı harekete geçirdi.

Pentagon Sözcüsü Kirby, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kabil'deki tahliye operasyonları 36 saat içinde bitmeyecek. Misyonun bitimine kadar elimizden geldiğince çok insanı tahliye etmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan askerlerinin Afganistan'daki görevinin 31 Ağustos'ta son bulacağını açıklamıştı.

Kaynak : euronews

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları