loading
close
SON DAKİKALAR

'Kaç kişi mayına basarak öldü?'

'Kaç kişi mayına basarak öldü?'
Tarih: 03.12.2012 - 18:32
Kategori: Sağlık, Yaşam

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy bölgede son 20 yılda kaç kişinin mayına basarak yaşamını yitirdiğini Milli Savunma Bakanı Yılmaz'a sordu...

ANKARA- BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, son 20 yıl içinde Ağrı'da ve diğer bölge illerinde meydana gelen mayın patlamalarını Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a sordu.

Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Aksoy, Ağrı'da yaşanan mayın patlaması olaylarından örnekler verdi: "02 Aralık 2012 tarihinde, Ağrı Doğubeyazıt'a bağlı Kızılkaya Köyü'nde hayvanlarını otlatan Hüsnü Yiğit, mayına basması sonucu yaşamını yitirdi. 12 yaşındaki Ali Sökmen adındaki çocuk ise yaralandı. Çok sayıda havyan da patlama sonucunda telef oldu. 12 Temmuz 2012 tarihinde, aynı yerde yani Doğubayazıt Kızılkaya'da çobanlık yapan Adem Yiğit (10) ve Ertan Dilaver (12) adlı çocuklar, mayına basma neticesinde meydana gelen patlamada Ertan Dilaver yaşamını yitirmiş, Adem Yiğit ise ağır yaralanmıştı.


9 Ekim 2012 tarihinde Ağrı Doğubayazıt'ta sınır köyü olan Dağdelen Köyü'nde yine mayına basan Ömer Demir ve Ercan Demir kardeşler ağır yaralanmıştır.


Yaşanan tüm bu patlamalarla birlikte, Doğubeyazıt köylerinde ve sınır yerlerinde çok sayıda mayın olduğu ve bunların çok ciddi tehlikelere yol açtığı ortaya çıkmıştır."

Son 20 yılda Ağrı merkez ve ilçeleri ile bölgenin diğer illerinde mayına basma sonucu kaç kişinin yaşamını yitirdiğini soran Baluken, "Araziye gömülü mayınların özellikle sivil yerleşim alanlarına yakın olanların temizlenmesi için herhangi bir girişim yapılmış mıdır?" diye sordu.

Baluken, ayrıca şu sorulara da yanıt istedi "Bugün itibariyle, sınır bölgelerinde yer alan mayın sayısı hakkında Bakanlığınızın bilgisi mevcut mudur? Bunların olduğu yerler, yerleşim yerlerine ne kadar uzaklıktadır. Mayınlı arazilerle ilgili herhangi bir uyarı levhası bulunuyor mu? Mayınlı araziler tel örgülerle çevrilmiş midir?

Doğubayazıt'ta 12.07.2012, 09.10.2012 ve 02.12.2012 tarihlerinde meydana gelen mayın patlaması olayları ile ilgili idari ya da adli soruşturma başlatılmış mıdır? Her üç olay nasıl gerçekleşmiştir?

Bakanlığınız Doğubayazıt İran sınırında yer alan mayınların temizlenmesi ile ilgili bir çalışması olacak mı?"

 

Etha


 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları