loading
close
SON DAKİKALAR

Kaddafi’yi deviren gizli kahramanlar

Kaddafi’yi deviren gizli kahramanlar
Tarih: 12.02.2012 - 16:42
Kategori: Dünya

Libyalı kadınlar Muammer Kaddafi’yi deviren isyanda verdikleri mücadeleyi New York Times’a anlattı. Kadınlar NATO’ya hedef belirlemede yardım etmiş, çantalarında mermi kaçırmışlar

Libya’da Muammer Kaddafi’nin 42 yıllık iktidarına karşı başlayan isyanın her adımında kadınlar, bugüne kadar bilinenden çok daha büyük bir rol oynadılar. Amerikan gazetesi New York Times’a konuşan kadınlar, bugüne kadar yaptıklarını ve gelecekte ülkelerinde almayı planladıkları görevleri tüm dünyaya duyurmak istiyorlar.

Silahlara gizli kod
Okul psikoloğu Ayşe Gdour, deri el çantası ile mermi kaçırıyordu. Aynı zamanda Kaddafi rejimi için çalışıyor gibi görünerek isyancılara bilgi aktaran bir yeraltı hücresi oluşturmuştu. Kuaför Fatma Bredan, yaralıları iyileştirmek için bir klinik kurmuştu. Aile avukatı Hiveyda Şibadi, NATO’nun Kaddafi’nin askeri üslerini bulmasına yardım ediyordu. Bunun yanı sıra meslektaşlarını Trablus’ta protesto düzenlemek için organize ediyordu. Sanat öğretmeni Emel Beşir, cephanelik için verilen emirler için gizli bir kod kullanıyordu; “iğne” düşük kalibreli silahlar, “çivi” büyük kalibreli silahlar, “bir şişe süt” ise Kalaşnikof anlamına geliyordu. Selma Taghdi, Aseel Tacuri ve Maysam Şebani, Trablus sakinlerinin çatışmalarda neler yaşandığını öğrenebilmeleri için haftalık gazete yayımladılar. Kadınlar yalnızca bunlarla kalmadı; muhalifler için para topladı, yabancı gazetecilere son gelişmeleri aktardı, bazen cephede silah bile kullandı.

‘Yeni başkan olabilirim’
Şimdi kadınlar, Kaddafi sonrası dönemde Libya’nın kalkınması için neler yapabileceklerini düşünüyorlar. 45 üyeli Libya Geçiş Hükümeti’nde yalnızca bir kadın bulunuyor. Bunun değişmesi gerektiğini söyleyen 44 yaşındaki Gdour, “Belki yeni başkan ya da vali olabilirim” diyor. İsyan sırasında muhalifler için ilaç toplayan ve Kaddafi askerlerinden mermi satın alan Doktor Rabiya Gajun, kaybolan tutukluların izini bulmak istiyor. Yardım dernekleri kurarak örgütlenen kadınlar, “Bir daha kimsenin bizi kontrol etmesine izin vermeyeceğiz” diyor.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları