loading
close
SON DAKİKALAR

Kadın istihdamı için araştırma önergesi

Kadın istihdamı için araştırma önergesi
Tarih: 06.12.2012 - 19:05
Kategori: Kadın

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tarımsal üretimin daralmasıyla kadınların istihdam dışı kaldığını belirti...

ANKARA- BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tarımsal üretimdeki kadın istihdamına ilişkin Meclis'te araştırma açılması için önerge verdi.

Kaplan, önergesinin gerekçesinde, tarımsal üretimin kadın emeği yoğunluklu bir üretim süreci olduğunu ve son yıllara kadar kadınların başlıca istihdam alanı olduğunu belirtti. Tütün üretiminin de kadın emeğine dayalı olduğunu kaydeden Kaplan, 2000'li yıllar boyunca tarımsal üretimin gerilemesiyle birlikte kadın istihdamının da daraldığını ifade etti.

Kaplan, "2002'de kabul edilen ve tütün sektörünü özelleştirmeyi, tütün için destekleme alımlarını giderek kaldırmayı amaçlayan ve Tekel'in varlıklarının satışına olanak sağlayan Tütün Yasası ile Türkiye'de tütün ekimi büyük oranda gerilemiştir. Tekel'in bütünüyle özelleştirilmesinin ardından tütün üretimi bitme noktasına gelmiş durumdadır. Tütün üretimi azaldıkça kadın işsizliği büyümekte, büyük kentlere göç tek çare olarak belirmektedir" dedi.

Erkeklerin istihdama katılımı yüzde 62.7 iken kadınların istihdama katılımının yüzde 22 olduğuna dikkat çeken Kaplan, 1990'lardan bu yana kadınların istihdama katılım oranının 12 puan gerilediğini hatırlattı.

Kadınların tarımsal üretimde çoğunlukla ücretsiz aile işçisi olarak ve sosyal güvencesiz bir biçimde çalıştığına da dikkat çeken Kaplan, tarımda sübvansiyonların kaldırılması ve çiftçiye desteğin sona erdirilmesi nedeniyle, küçük işletmelerin hızlı bir erime sürecine girdiğini kaydetti.

Tarımsal üretimin gerilemesiyle kırdan kente göçün de arttığını ifade eden Kaplan, bu nedenle kadınların neredeyse tamamının istihdam dışında kaldığını belirtti.

Kaplan, tarımsal üretimin kadın istihdamı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması ve önlem alınması için araştırma komisyonu kurulmasını gerektiğini belirtti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları