loading
close
SON DAKİKALAR

'Kadın oranı işçi sınıfı içerisinde arttı'

'Kadın oranı işçi sınıfı içerisinde arttı'
Tarih: 09.04.2013 - 13:23
Kategori: Sendika

DİSK'in geçtiğimiz hafta gerçekleşen genel kurulunda, genel sekreter seçilerek 46 yıllık DİSK tarihinde yönetimde yer alan ilk kadın olan Arzu Çerkezoğlu, kadın sorununun sadece temsiliyet sorununa indirgenemeyeceğini söyledi...

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) geçtiğimiz hafta gerçekleşen olağanüstü genel kurulunda Genel Sekreter seçilen Arzu Çerkezoğlu, 181 delegenin oyunu aldı. 13 Şubat 1967 tarihinde kurulan DİSK yönetiminde yer alan ilk kadın olan Arzu Çerkezoğlu, "DİSK'in olağanüstü genel kurulunda delege arkadaşlarımız DİSK Genel Sekreterliği'ni bana vererek beni onurlandırdılar. Gerçekten bu noktada ben de gururluyum. Bugüne kadar konfederasyonumuzun yönetiminde kadın bir yönetici olmamıştı. Bu aslında hem bir tarihsel sürecin hem de sınıf mücadelesinde yaşanan bir sürecin sonucudur" diyerek bu durumu değerlendirdi. "Sınıf mücadelesinde değişimlerin yaşandığı, işçi sınıfının nicel ve nitel olarak tarihin en büyük gelişimini yaşadığı ve artık kadın oranının işçi sınıfı içerisinde arttığı, mücadele içerisinde kadınlığın ve kadın militanlığın ön plana çıktığı, kadın emeği sömürüsünün liberal politikalar ve emek alanında sermaye tarafından yürütülen politikaların temel parametrelerinden biri olduğu bir süreçte konfederasyonun yönetiminde kadınların temsil etmesi anlamlı ve önemlidir" diyen Çerkezoğlu, kadın sorununun tek başına temsiliyet meselesine indirgenemeyeceğine de dikkat çekti.

'DİSK sermaye politikalarına karşı direnişin var olma halidir'

Yeni yönetimle beraber yürütecekleri çalışmalara da değinen Çerkezoğlu, "Yaptığımız tartışmalar ışığında aldığımız kararlar doğrultusunda kendimize bir yol haritası çıkaracağız. Kuşkusuz DİSK'in sınıf mücadelesinin birikimleri ve deneyimleri ortadadır" diyerek, DİSK'in ortaya çıkışının emeği değersizleştiren, emeği yok sayan tüm sermaye politikalarına karşı direnişin var olma hali olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, "DİSK'in tarihi Türkiye işçi sınıfının tarihidir. Biz bu tarihten aldığımız güçle önümüzdeki dönem açısından tüm sermaye politikalarına karşı sınıf hareketinin yükseltilmesi için üzerimize düşenleri yerine getirmek için bir program oluşturacağız" diye konuştu. "Türkiye'de önemli bir süreç yaşanıyor. Türkiye'de 30 yıldır yaşanan yüzlerce, binlerce insanımızın hayatına mal olan bir savaş sürecinin gelmiş olduğu bir nokta var. Kürt sorununun gelmiş olduğu nokta sonucu yaşanmakta olan bir süreç var" diyen Çerkezoğlu, AKP hükümetinin hem içerde hem dışarıda yönetme krizi yaşadığı bir dönemden geçildiğini ifade etti.

Çerkezoğlu, "Sermayenin ve onun hükümetlerinin emekçi halklara, ezilenlere dönük önemli adımlar attığı istihdam stratejisini hayata geçirmeye çalıştığı, taşeron uygulamasını alabildiğine yaygınlaştırmaya çalıştığı bir sürecin içindeyiz" diyerek, sendikalara KCK ve DHKP-C adı altında yapılan polis operasyonlarına da dikkat çekti. Çerkezoğlu, tüm baskılara karşı mücadele edeceklerini söyledi.

'Taşeronla mücadelede önemli bir yere geldik'


Birleşik bir emek hareketi oluşturma perspektifiyle, daha güçlü bir şekilde bu süreci yürüteceklerini belirten Çerkezoğlu, "Taşeronlaşma, emeğin güvencesizleştirilmesi, kazanılmış hakların ortadan kaldırılması amacıyla sermaye tarafından tüm dünyada ve Türkiye'de bir sermaye stratejisi gibi hayata geçiriliyor. Taşeronlaşma yaygınlaştı ve taşerona karşı mücadelede önemli bir yere gelmiş durumdayız" diye konuştu. Öte yandan hükümetin taşeronlaşma önündeki tüm yasal engelleri ortadan kaldıran, Türkiye'yi adeta "taşeron cumhuriyeti" haline getirmeye çalışan yeni bir düzenleme hazırlığında olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, bu düzenlemenin de "taşeron işçilere müjde" şeklinde sunulmaya çalışıldığını ifade etti. "Tam da böylesi, bir dönemde sendikalı sendikasız bir çok taşeron işçinin, deneyimlerini ve kazanımlarını görüyoruz. En son Koş Üniversitesi'ndeki işçilerin mücadelesi önemlidir" diyen Çerkezoğlu, bütün direnişlerin de işçi sınıfının geleceğini temsil ettiğini belirtti. Çerkezoğlu, "Taşeronlaşmaya karşı mücadele işçi sınıfının geleceğinin çok önemli eksenlerinden bir tanesidir" diyerek, taşeronlaşmaya karşı mücadelenin tarihsel bir sorumluluk olduğunun altını çizdi.

Kongrede yaşana tartışmaları da değerlendiren Çerkezoğlu, "Kongrelerde bu tür tartışmalar olur. Biz geçen kongrede de bu kongrede de yönetime adaydık. Kongre içerisinde yaşanan tartışmalar, sandık kapandığı anda bitmek zorundadır. DİSK bir emek ve mücadele örgütüdür. Dolayısı ile kongreden sonra bütün sendikalarımızla, birlik ve beraberlik içinde bir bütün olarak mücadelenin önümüze koyduğu ve çok önemli bir örgüt olmanın sorumluluğuyla, DİSK'li olmanın tarihsel sorumluluğuyla hep birlikte hareket edeceğiz. Yürüyüşümüzü daha da güçlendirerek sürdüreceğimize inanıyorum" diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları