loading
close
SON DAKİKALAR

Kadına şiddettin Temmuz çetelesi

Kadına şiddettin Temmuz çetelesi
Tarih: 10.08.2012 - 14:31
Kategori: Kadın

Bianet’in çetelesine göre erkekler Temmuzda 20 kadın, üç erkek ve iki çocuk öldürdü; 24 kadını yaraladı; 11 kadına tecavüz etti. En çok şiddet İstanbul’da yaşandı...

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Temmuzda 20 kadın, üç erkek ve iki çocuk öldürdü; 24 kadını yaraladı; 11 kadına tecavüz etti; yedi taciz vakası yaşandı.

Temmuzda kadınları en çok kocaları öldürdü ve yaraladı. En çok kullanılan cinayet aleti ise bıçaktı.

En çok kadın katli İstanbul'da, en çok erkek şiddeti Bursa'da, en çok tecavüz ise Antalya'da yaşandı.

Erkekler Haziran'da yedi kadın ve bir kız çocuğu öldürdü, dokuz kadını yaralamış, sekiz kadına tecavüz etmiş, 12 kadına cinsel tacizde bulunmuştu. Haziranda da kadınlar en çok tanıdığı erkeklerin tecavüzüne uğradı, taciz ise yine en çok sokakta ve iş yerinde yaşandı.

Cinayet

Erkekler Temmuzda 12 ilde 20 kadın, üç erkek ve iki çocuğu öldürdü. Erkeklerden üçü cinayetin ardından intihar etti, ikisi polise teslim oldu.

Kadın katli en çok İstanbul'da yaşandı. Cinayetlerin gerçekleştiği şehirler Adana (2), Ankara (3), Bolu, Çankırı, İstanbul (5), İzmir (2), İzmit (1), Kayseri, Lüleburgaz, Maraş, Samsun (2) ve Tekirdağ.

Temmuzda kadınları en çok kocaları öldürdü. Dördü kocaları; beşi ayrı yaşadığı, ikisi boşanmak istediği kocaları; üçü sevgilisi; ikisi imam nikahlı kocası; biri eski sevgilisi; biri eski kocası; biri damadı tarafından öldürüldü.

Bir kadın öldürülmeden önce polise şikayette bulunmuş, biri korunma talebinde bulunmuştu. Bir kadına ise koruma verilmiş, sığınma evine girip çıkmıştı.

Temmuzda en çok kullanılan cinayet aleti bıçaktı. 11 erkek bıçakla, yedi erkek ateşli silahlarla (biri pompalı tüfek, biri av tüfeği, beşi tabanca), bir erkek boğarak öldürdü.

İki erkek, kendilerinden ayrılan karılarından intikam alma bahanesiyle çocuklarını öldürdü, biri intihara teşebbüs etti, biri intihar etti. Bir erkek ise şiddet gördüğü için evden ayrılarak babasının yanına yerleşen karısının babasını ve erkek kardeşini öldürdü.

Temmuzda öldüren erkeklerin yaşları 23 ila 58, katledilen kadınların yaşı 18 ila 46 arasında değişti.

Şiddet- Yaralama

Erkekler Temmuzda 13 ilde 24 kadını yaraladı. Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. En çok şiddetin yaşandığı il ise Bursa oldu.

Erkek şiddetinin yaşandığı şehirler Adana (2), Antalya, Antep, Balıkesir, Bursa (4), İstanbul (3), İzmir (2), Kayseri (2), Konya, Manisa, Samsun, Urfa (3) ve Zonguldak (2).

Dokuz kadın kocaları, dört kadın eski kocaları, üç kadın boşanmak istediği kocaları, üç kadın sevgilileri, dört kadın yakın akrabası olan erkekler, bir kadın komşu tarafından şiddet gördü. En az 17 kadın hastaneye kaldırıldı.

12 erkek kadınları dövdü, altı erkek bıçakla, üç erkek tabancayla yaraladı, bir erkek eski karısını kızgın yağla yaktı, biri kamyonetle ezdi, biri karısını rehin alırken polis memurunu yaraladı.

Sadece iki kadının olaydan sonra kocalarından şikayetçi olduğu medyaya yansıdı. Altı erkek gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

Bir kadın, ağabeyinden şiddet gördükten sonra intihar etti. Bir erkek ise boşanmak isteyen karısını öldürdüğünü zannederek intihar etti.

Temmuzda erkek şiddetine maruz kalan kadınların yaşları 17 ila 43, erkeklerin yaşları 24 ila 63 arasında değişti.

Tecavüz

Erkekler Temmuzda yedi ilde 11 kadına tecavüz etti. En çok tecavüz Akdeniz Bölgesi'nde yaşandı. Tecavüzlerin gerçekleştiği iller Adana, Alanya, Antalya (3), İstanbul, Muğla, Samsun (2) ve Zonguldak (2).

Kadınlara en çok tanımadıkları erkekler tecavüz etti. Yedi kadın tanımadığı erkeklerin, iki kadın sevgilisinin, bir kadın kocasının, bir kadın arkadaşlarının tecavüzüne uğradı.

Beş kadın evde, üç kadın sokakta tecavüze uğrarken üç kadın seks işçiliği yapmaya zorlandı. İki kadın tecavüzün ardından darp edildi.

Temmuzda tecavüzden 11 erkek tutuklandı, yedi erkeğin tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Altı tecavüz vakasında ise failler bulunamadı.

Tecavüzcülerin yaşları 22 ila 57, kadınların yaşı 16 ila 52 arasında değişiyor.

Taciz

Temmuzda basına yedi cinsel taciz vakası yansıdı. Bunlardan üçü İstanbul'da gerçekleşti. Tacizin yaşandığı iller Adana, İstanbul (3), İzmir, Maraş ve Trabzon.

Bir erkek karısını ve çocuklarını taciz ettiği için evden uzaklaştırma cezası aldı. Tanımadığı kadınları taciz eden beş erkek hakkında dava açıldı. İki kadın, tacizin ardından darp edildi. Biri dışında tüm cinsel taciz vakaları sokakta yaşandı.

Bölgelere göre

Temmuzda 22 ilde 65 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası yaşandı. En çok şiddet yine Marmara Bölgesi'nde gerçekleşti.

65 şiddet vakasından 20'si Marmara, 13'ü Akdeniz, 11'i Karadeniz, dokuzu Ege, sekizi İç Anadolu, dördü ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti. Doğu Anadolu Bölgesi'nden hiçbir vaka medyaya yansımadı.

En çok şiddetin yaşandığı il yine İstanbul'du.

Bianet/Çiçek Tahaoğlu

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları