loading
close
SON DAKİKALAR

'Kadınız, sendikalıyız, şiddete isyandayız'

'Kadınız, sendikalıyız, şiddete isyandayız'
Tarih: 19.11.2012 - 19:26
Kategori: Kadın

Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu, kadınları örgütlenmeye çağırdı...

İSTANBUL- Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla, Taksim'de açıklama yaptı.

Taksim Tramvay durağında bir araya gelen Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu üyeleri adına Neslihan Taşoluk Nakaş açıklama yaptı.

Nakaş, esnekliğin, güvencesizliğin, sendikasızlığın yaygınlaştığı, rekabetin, bireyselliğin yoğunlaştığı, çalışanlar arası iletişimin, ortak hareket etme anlayışının azaldığı neoliberal koşullarda, iş yerlerinde şiddetin de arttığını vurguladı.


Türkiye cinsel tacizde Avrupa üçüncüsü


İş yerinde yaşanan şiddetin mağdurları arasında kadınların, özellikle de genç kadınların birinci sırada yer aldığını belirten Nakaş, Çek Cumhuriyeti ve Norveç'in ardından, Türkiye'nin yüzde 6 ile cinsel taciz açısından Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sırada yer aldığına dikkat çekti.

Durum bu kadar vahimken, kadınların iş yerlerinde uğradıkları fiziksel, ruhsal ve cinsel saldırılara yönelik hiçbir şey yapılmadığına dikkat çeken Nakaş, kadınların, uğradıkları şiddetin hukuki takibini yaparken dahi bu konuda özel yasa olmadığı için Anayasa, TCK ve İş Kanunu arasında çırpındığını belirtti.

Nakaş, Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu olarak, 2012 yılının 25. Kasım'ında, "Kadınız, sendikalıyız, şiddete isyandayız" şiarı ile alanlara çıkacaklarını duyurdu.

Kadına yönelik şiddetin, kadınların temel haklarından biri olan çalışma hakkının da ihlali anlamına geldiğini vurgulayan Nakaş, şiddetten arınmış iş yerleri için şu talepleri sıraladı: "Hükümet, iş yerlerini kadına yönelik şiddetten arındırmak için gereken yasal düzenlemeyi yapmalı. İşverenler dışarıdan ve içeriden gelen kadına yönelik şiddete karşı engelleyici önlemler almakla yükümlü kılınmalı. İş yerlerinde şiddeti takip edecek, ilk müdahaleyi gerçekleştirilecek danışma merkezleri kurulmalı."


'Haydi kadınlar örgütlenmeye..'


Kadına yönelik şiddetin temeline inmeden, panik butonu, kelepçe gibi geçici tedbirlerle çözüm üretilemeyeceğini belirten Nakaş, bunun için kadınları güçlendirecek, erkek egemenliğini zayıflatacak bütünlüklü politikalar geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Nakaş, "Şiddetten, tacizden, mobbingden arındırılmış iş yerleri için haydi kadınlar sendikalara, haydi kadınlar örgütlenmeye, haydi kadınlar güçlenmeye" dedi.

Kadınlar, açıklamanın ardından, üzerinde, "Kadınız, sendikalıyız, şiddete isyandayız" yazılı balonları havaya bıraktı.

Ardından Mis Sokak'a geçen Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu üyeleri, burada stant açtı ve broşür dağıtımı yaptı.

Etha

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları