loading
close
SON DAKİKALAR

Kandil'de basın toplantısı sürerken Meclis karıştı

Kandil'de basın toplantısı sürerken Meclis karıştı
Tarih: 25.04.2013 - 19:40
Kategori: Siyaset

PKK'nın,Türkiye'deki örgüt üyelerinin Kuzey Irak'a çekilmesiyle ilgili Kandil Dağı'nda basın toplantısı düzenlediği sırada TBMM Genel Kurulu'nda milletvekilleri hararetli tartışmalar yaşadı.

PKK'nın, çözüm süreci ve Türkiye'deki örgüt üyelerinin Kuzey Irak'a çekilmesiyle ilgili Kandil Dağı'nda basın toplantısı düzenlediği sırada TBMM Genel Kurulu'nda milletvekilleri arasında hararetli tartışmalar yaşandı. Muhalefet kirlik pazarlık yapıldığını iddia ederken Ak Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Ne anlaşması, ne satması, böyle bir şey yok. Böyle kara propaganda ile bu sürece engellemeye çalışıyorsunuz ama başarılı olamayacaksınız, bittiniz çünkü, size kan veren siyaset üretmenize neden olan cenazeler artık yok. Bu ülkede artık bayram var" diye yanıt verdi.

Genel Kurul’da, mevzuatlardaki, özürlü ve sakat ifadelerinin "engelli” olarak değiştiren kanun tasarısının ele alınmasına ilişkin Danışma Kurulu önerisinin görüşmelerinde tartışma yaşandı.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in TBMM’nin kişiliğini koruyamadığını ileri sürerken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in babasının cenaze töreninde, Özel’in yanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bulunduğunu anımsattı. Genç, "Cemil Çiçek nerede; kenara atılmış. Meclis Başkanı Erdoğan değil, Çiçek. Biz cumhuriyeti kanla kurduk. Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Abdullah Öcalan’ın keyfini birleştirerek bu cumhuriyeti istekleri doğrultusunda yıkacakları projenin destekçisi olamayız. Türkiye’yi çok ciddi kardeş kavgasına sürüklüyorsunuz" dedi.

Sakık: Yeniden bir cumhuriyet yaratacağız

Genç'in konuşmasına karşılık BDP'li Sakık, "Ddünyanın gözü Kandil'deyken" CHP'nin BDP'ye ve Kürtlere saldırarak süreci sabote etmeye çalıştığını söyledi. Sakık, şöyle konuştu:

"Silahlar susacaksa niye rahatsız oluyorsunuz bundan? Çünkü silahtır sizi ayakta tutan. Çünkü sizi ayakta tutan ret ve inkâr politikalarıdır. Genel merkezin kocaman duvarlarına kocaman bayraklar asarak bu ülkede barışı sağlayamazsınız ve o bayraklarla siyaset yaparak, hele hele üniversitelerde... Bir taraftan bayrak, bir taraftan İstiklal Marşı, bir taraftan, efendim, tekbir sesleriyle muhalifleri susturmaya çalışmak... Süreci baltalamaya çalışıyorsunuz. En zor günde Kürt sorunundan korkup kaçanlar varken o dönem SHP bu konuda rapor hazırladı. SHP’nin ruhuna sahip çıkın. Gücünüz yetiyorsa çocuklarınızı alın savaşın, bizim çocuklarımızın üzerinden siyaset yapmayın. Silahlar susacak, yeniden geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz. Bu ülkede barış lobisi savaş lobisinden daha güçlü. Aradan doksan üç yıl geçiyor, yeniden bir cumhuriyet yaratacağız, demokratik cumhuriyetin adımları atılıyor."

Fotoğraf açtı

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Sakık’a, "Siz barışçı mısınız; külahıma anlat" diye tepki gösterdi. Sakık konuşurken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da iPad'inden PKK tarafından öldürülen bir bebeğin fotoğrafını Genel Kurul'daki milletvekillerine gösterdi.

AKP, PKK ağzıyla konuşuyor

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, "Gençlik ve Spor Bakanı uyuyor mu?" diye sorarak, üniversitelerin, PKK’nın Kandil’i haline geldiğini, Türk milliyetçisi öğrencilerin PKK’nın saldırısına maruz kaldığını söyledi. Oğan, "Kandil’den açıklama gelecek, çekiliyorlarmış; uzaya mı gidiyorlar? PKK’ya ne vaat ettiniz? AKP, PKK ağzıyla; PKK, AKP ağzıyla konuşuyor. Türk milleti, BDP’nin AKP’nin ağzıyla konuşmaya başladığını, AKP’nin eşbaşkanının bebek katili Öcalan olduğunu görüyor. Suç işliyorsunuz" dedi.

Yenişemeyenlerin helalleşmesi

İkinci kez konuşan Sakık, "yenişemeyenlerin helalleşmesi" gerektiğini belirterek, basın toplantısına işaret etti. Sakık, yaşananların helalleşme süreci olduğunu öne sürdü.

Genç ise, "BDP grubuna karşı sataşmamız yok, arkadaşlar mahsus oraya çeviriyor. Bizim hedefimiz AKP. Bu memleketi batıran, bu memleketi parçalayan AKP. BDP’yle hiçbir ilgimiz yok" dedi.

"Ülkede bayram var"

Bahçekapılı, Genç'in cenaze törenine ilişkin eleştirilerine, "Cenaze namazında protokol mü olur?" yanıtını verdi. Ülkede bayram havası olduğunu söyleyen Bahçekapılı, "Birbiriyle yan yana gelmeyecek insanlar yan yana geliyor ama Meclis’in haline bakın. Bir pazarlık, satma, anlaşma kavgası gidiyor. Bu kara propagandayla süreci engellemeye çalışıyorsunuz. Başarılı olamayacaksınız. Biz bayramlaşmak, helalleşmek istiyoruz. Silahlar sustu bu ülkede. Kan üzerinden siyaset yapmayı bir kenara bırakın. Yetmedi mi size bu akan kan? Bu ülkede size artık yer yok. Bu ülkede kandan siyaset yapanlara yer yok. Bu ülkede şiddetin siyasette yeri yok. Bu ülkede artık bayram var, bayram" dedi.

Helalleşmenin arkasındayız

Karşılıklı atışmanın ardından söz alan Vural, Ak Parti ve PKK'nın işbirliği yaptığını savunarak, "PKK terör örgütüdür. Kandan medet umanlar, kanla iş birliği yapanlardır. Zihniyetiniz Kurtuluş Savaşı’nda olsaydı Sevr’i barış anlaşması olarak kabul ederdiniz" dedi.

Bunun üzerine Bahçekapılı, "Bundan sonraki siyasetimizde bu üslup yok. Bizim siyasetimizde bayram ve helalleşme var, sonuna kadar da arkasında duracağız" diye konuştu.

Tartışma sürerken Vural, "Bizim siyasetimizde de bu milletin milli ve manevi değerleri var, PKK’nın ve Öcalan’ın ipiyle siyaset yapmak yok" diye bağırdı.

Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları