loading
close
SON DAKİKALAR

Kanser Hastası Gence Tahliye Yok!

Kanser Hastası Gence Tahliye Yok!
Tarih: 20.03.2013 - 18:31
Kategori: Gündem

Mete Diş, Mahkeme, hastane raporuna karşın Diş’i tahliye edilmedi...

Galata Kulesi’ne 19 Aralık cezaevi katliamlarını protesto eden bir pankart astıkları gerekçesiyle 2 yılı aşkın süredir tutuklu yargılanan gençlerin de aralarında bulunduğu, 20 sanıklı davanın dünkü duruşmasından tahliye çıkmadı.

Tutukluluk halinin devamına karar verilen 10 kişiden biri de 25 yaşında, kanser hastası bir genç: Mete Diş. Mahkeme, hastane raporuna karşın Diş’i tahliye etmedi ve Adli Tıp’a sevk etti. Dava 6 Haziran’a ertelendi.

“DHKP-C üyesi oldukları” iddiasıyla, 10’u tutuklu 20 kişinin yargılandığı davanın 5’inci duruşması, dün İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, üç gizli tanık dinlendi. Gizli tanıklardan ikisi, Okmeydanı’nda 2 yıl önce yaşanan, hakkında detaylı ifade verdikleri kavga ve darp olayını hiç hatırlayamadıklarını söyledi. Buna karşın, gizli tanıkların üçü de, iki yıl önce emniyette vermiş oldukları ifadelerin ve yaptıkları teşhislerin doğru olduğu iddiasında bulundu.

GİZLİ TANIK SALLADI, TUTMADI

Avukatların talebi üzerine, gizli tanıklara, duruşma salonunda bulunan sanıkların Okmeydanı'ndaki söz konusu kavgaya karışıp karışmadıklarına ilişkin bir kez daha teşhis yaptırıldı. Karadeniz Kıraathanesi 2 rumuzlu gizli tanık, 19 Aralık katliamlarını protesto etmek için Galata Kulesi’ne pankart astığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve tutuklanan Baran Kuzey Yıldırım’ı teşhis etti. Yıldırım’la ilgili “sanki bu vardı” ifadesini kullanan gizli tanık, kanser hastası Mete Diş içinse “Bu şahsı hatırlıyorum, olay yerindeydi” dedi. İddianamede ise, ne Yıldırım ne de Diş’le ilgili suçlamalar arasında Okmeydanı’nda yaşanan bu olaya karıştıkları iddiası yer almıyor.

AVUKATLARIMIZ DA TUTUKLANDI’

Gizli tanıkların dinlenmesinin ardından söz alan tutuklu sanık Ceyhun Bay, bu dosyaya tutuklanan ÇHD’li avukatların baktığını hatırlatarak, “Biz yaklaşık 2.5 yıldır tutuklu yargılanıyoruz. Şimdi de avukatlarımız tutuklandılar. Avukatlarımız burada olmalıydı” dedi. Mete Diş’in tecrit hücrelerinde kansere yakalandığına da dikkat çeken Bay, “Mete, şimdi kemoterapi görüyor, tedavisi nedeniyle Maltepe Cezaevi’ne gönderildi, orada tek kişilik hücreye konuldu. Ağırlaştırılmış müebbet koşullarında tutuluyor. Serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu. Mahkeme başkanı, Bay’ın bu sözlerine, “Senin arkadaşını savunma hakkın yok. Sen kendinle ilgili konuş” yanıtını verdi

‘BENİ TECRİT KOŞULLARI HASTA ETTİ’

Mete Diş ise şunları söyledi: “Bana testis kanseri teşhisi kondu, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kemoterapi tedavisi görüyorum. Tedavim nedeniyle, Kandıra’dan Maltepe Hapishanesi’ne gönderildim, tek kişilik hücreye konuldum. Koşullarım insani değil, sık sık bayılıyorum. Hapishanelerde benim gibi pek çok hasta tutsak var. Benden önce Güler Zere gibi nice insanlar ölüme gönderildi hapishanelerde, ben ölmekten korkmuyorum. F Tipi tecridi insanları hasta ediyor, öldürüyor, kaldırılmasını talep ediyorum. Tedavimin mümkün olabilmesi için tahliyemi istiyorum.”

BU KOŞULLARDA TEDAVİSİ MÜMKÜN DEĞİL

Mete Diş’in avukatı Evrim Deniz Karatana da, Diş’in hapse girdiğinde 23 yaşında sağlıklı bir genç olduğuna dikkat çekerek “Mete Diş, hapishane koşulları nedeniyle kanser hastalığına yakalandı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin raporunu ibraz ediyoruz. Bu raporda Mete’nin testis kanseri olduğu ve bu kanserin yayılmaya müsait bir tümör olduğu belirtiliyor. Kemoterapi çok ağır bir tedavi, iyi bir bakım ve düzgün bir tedavi gerekiyor. Ancak Mete günde yalnız bir saat havalandırmaya çıkabiliyor, Maltepe Cezaevi’nde tek başına kalıyor. Zaten suçlamalara baktığımızda, Mete Diş’in tahliye edilmemesi için hiçbir neden yok” dedi.

‘AVUKATIMLA AYNI HAPİSTEYİM’

Avukatlar, gizli tanıkların aleyhte beyanlarını kabul etmediklerini belirterek, müvekkilleri hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasının bulunduğunu, ancak somut delillerin olmadığını, katıldıkları yasal basın açıklamalarının suç olarak gösterilmek istendiğini ifade etti. Farklı zamanlarda, farklı suçlamalarla gözaltına alınan sanıkların dosyalarının birleştirilmesine de itiraz eden avukatlar, müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Son olarak söz isteyen tutuklu sanık Tolga Bülbül, “Avukatımla aynı hapishanedeyim, böyle şey olur mu?” dedi. Bülbül, “Kendimizden önce rahatsız olan arkadaşımız Mete Diş’in tahliyesini talep ediyoruz” diye konuştu. Mahkeme heyeti Bülbül’ün savunmasına müdahale etti ve duruşmayı bitirdi.

MAHKEME: HASTANE RAPORU YETMEZ

Mahkeme heyeti, Mete Diş’in Adli Tıp’a gönderilmesine, Adli Tıp raporunun ardından tutukluluk durumunun değerlendirilmesine ve tedavisi için gerekli önlemlerin alınması istemiyle cezaevine yazı yazılmasına karar verdi. “Tutukluluk hallerinde geçen makul sürenin aşılmaması”, kuvvetli suç şüphesi, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gibi gerekçelerle tahliye taleplerinin tümünü reddeden Mahkeme, davayı 6 Haziran’a erteledi.

DELİLLER: KIRMIZI SİYAH ELDİVEN

Kanser hastası Mete Diş(25) hakkında iddianamede yer alan suçlamalardan bazıları şöyle: İşkencede öldürülen Engin Çeber, polis kurşunuyla felç kalan Ferhat Gerçek, pankart açtıkları için tutuklanan üniversite öğrencileri Ferhat ve Berna, hasta tutsaklar ile ilgili yapılan basın açıklamalarına katılmak. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine, Mahir Çayan anmasına katılmak. Evinde yapılan aramada bulunan bir çift kırmızı siyah renkli eldiven, bir siyah renkli kar maskesi.

Sevgim Denizaltı/Birgün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları