loading
close
SON DAKİKALAR

Kara harekatı ve uçak düşürülmesi piyasaları karıştırdı

Kara harekatı ve uçak düşürülmesi piyasaları karıştırdı
Tarih: 18.07.2014 - 11:21
Kategori: Siyaset

İsrail'in Gazze'de kara harekatına başlaması ve Ukrayna'daki çatışmalarda sivil bir uçağın vurularak düşmesi, küresel piyasalarda satış dalgası getirdi...

Filistin topraklarını uzun süredir füzelerle bombalayan İsrail'in Gazze'ye kara harekatına başlayarak saldırılarını yeni bir boyuta taşıması piyasalarda sarsıntı yarattı. Amsterdam'dan Kuala Lumpur’a giden Malezya Havayolları uçağının Ukrayna’da düşürülmesi de küresel piyasalardaki satışları artırdı. Borsa İstanbul 100 endeksi de güne dünkü kapanışa göre 842,69 puanlık düşüşle 80.940,52 puandan başladı.

ABD 'de hisse senedi piyasaları dün güne yükselişle başladıktan sonra Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin artacağına ilişkin endişeler ve İsrail'in Gazze'ye kara harekatına başladığı haberleri ile sert bir şekilde düşüşe geçti. Dow Jones endeksi dün tarihinin en yüksek seviyesi olan 17.152 puanı gördükten sonra günü yüzde 0,94 düşüşle 16.977 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,18, Nasdaq endeksi yüzde 1,41 değer kaybetti.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 1,3520 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ederken, hisse senedi piyasaları günü yüzde 1'i aşan kayıplarla tamamladı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,07, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,21 düşüş kaydetti.

Küresel piyasalardaki satış baskılarıyla 2.14 lirayı da geçen dolar, bankalar arası piyasada da güne 2.1370 liradan başladı ve 2.14 liraya doğru hareketlendi. Uluslararası işlemlerde 2.1447 liraya kadar yükselen dolar, Türkiye 'deki işlemlerde de 2.1395 lira ile 2.14 liraya dayandı.

Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerine paralel olarak 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından kar satışları ile dalgalanan piyasalar günü yatay bir seyirle tamamlamıştı.

Küresel piyasalardaki yatırımcılar Malezya uçağının düşmesiyle, Ukrayna kaynaklı risklerin artacağı endişeleriyle satışa geçerek paralarını güvenli liman sayılan altın ve ABD Hazine tahvillerine aktarmaya başladılar.

İsrail'in Gazze'ye kara harekatına başlaması da, Ortadoğu 'da jeopolitik risklerin yükselebileceği kaygılarıyla küresel piyasa oyuncuları üzerinde baskı oluşturdu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları