loading
close
SON DAKİKALAR

Karikatür ödülleri sahiplerini buldu

Karikatür ödülleri sahiplerini buldu
Tarih: 10.10.2012 - 14:32
Kategori: Kültür & Sanat

XXIX. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın Ödül Töreni dün akşam Hilton Convention Center'da yapıldı...

Korhan Abay’ın sunduğu törenin açılış konuşmalarını Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ile Kültür ve Turzim Bakanı Ertuğrul Günay yaptılar. Günay, Ankara’daki politik ortamı mizahi bir dille özetleyerek fırsat buldukça bu törende bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. 

Günay; ”Karikatür, yazılı basında evrensel dile sahip türlerden biri. Karikatürün evrensel bir anlatım tarzı var. Bu yıl "Arap Baharı" üzerinden galiba yola çıkılmış umarım hep baharını görürüz bu gidişin. Birinciliği paylaşan eserlerden biri henüz tamamlanmamış, ikincisinde ise tüm olup bitenlere iliştirilmiş bir yaşam var. 

Her ikisi de ilginç seçimler. Geçen yıl ki yarışmada dereceye girmeyen ancak ilgimi çeken bir karikatür oldu. Karikatürde, bir siyasetçinin konuşmasını izleyen bir kadının bir elinde gül, diğer elinde kırmızı biber vardı. Konuşmasının sonunda neyi hak ederse onu verecek. Ya biberi ya gülü... O günden itibaren daha çok dikkat etmeye çalıştım. Hep gülü hak etme tarafında bulunmak için. Ama zaman zaman hayatın acımasızlığı, siyasetin hırsı ve konuşma şehveti her zaman gülü almaya imkan vermiyor" dedi.

Günay, Gülten Akın’ın Gül İçin İlahi adlı şiirinin "İnsanlar bir gülü bir senetle/Değiştirmeye alıştılar/İnsanlar başka insanların hayatını/Bir hezaren sandalye midir hayat/ Dizip kaldırmaya alıştılar" dizelerini anımsatarak "Onun için gülü hak etmek biraz zor hale gelmeye başladı. Ama bence bunun için hepimiz çalışmaya devam etmeliyiz, hayat ne kadar acımasız olursa olsun." sözleriyle emeği geçenleri, ödül alanları kutladı.

Fetvacı ise, gelecek yıl otuz yaşına basacak olan yarışmanın dünya karikatür coğrafyasında önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek; ‘Drawing Together: International Cartoons’ başlığıyla Michigan Eyaletinde Flint Institute of Arts Müzesi’nde 14 Eylül’de açılan Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üçüncü büyük sergiyi hatırlattı. Fetvacı; “Yarışmamızın uluslararası arenada faaliyetleriyle, saygınlığıyla tanınıyor olması gurur veriyor. Karikatür sanatının ne kadar etkili olduğunu ve toplumun aynası sayılabileceğini, sergilenen ödüllü karikatürlere baktığınızda görebilirsiniz.” diyerek sanatçıları kutladı.

Konuşmaların ardından, Birincilik ödülünü paylaşan Türkiye’den Doğan Arslan ile İran’dan Javad Alizadeh’e ödülleri Günay ve Vakfın Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın törenden erken ayrılması dolayısıyla eşi Sema Doğan tarafından sunuldu, İkincilik ödülünü Sırbistan’dan Vladimir Stankovski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner’in elinden aldı. Üçüncülük ödülünü ise, Polonya’dan Pawel Kuczynski, TGC Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç ile Candan Fetvacı’nın elinden aldı.

Başarılı ödülleri; Jose Antonio Costa (Brezilya), Ludo Goderis (Belçika), Musa Gümüş (Türkiye), Muhittin Köroğlu (Türkiye), Aliyeh Mazaheri (İran), Rodrigo Mıneu (Brezilya), Negin Naghiyeh (İran), Sergey Riabokon (Ukrayna), Raimundo Waldez (Brezilya), Cai Weidong (Çin) ve Bert M.L Witte (Hollanda)’ya aralarında Sedat Ergin, Doğan Hızlan’ın da bulunduğu Doğan Medya Grubu yöneticileri ve yazarları tarafından sunuldu.

Ayrıca, Birincilik Ödülü 8000 ABD Doları İkincilik Ödülü 5000 ABD Doları, Üçüncülük Ödülü 3500 ABD Doları, Başarı Ödülü ise 500 ABD Doları ile ödüllendirildi, Birincilik Ödülü alan sanatçılara Kültür ve Turizm Bakanlığı plaketi de verildi.

Sanatçılar karikatür dünyasının bu saygın ödülünü almaktan ve İstanbul’da bulunmaktan duydukları mutluluğu ifade ederek vakfa ve seçici kurula teşekkür ettiler.

Yarışmada ödül alan sanatçılar bu yıl; Stan Mack’in (ABD) başkanlığını yaptığı, Ercan Akyol, Antonio Antunes (Portekiz), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Viktor Kudin (Ukrayna), Piyale Madra, Firoozeh Mozaffari (İran), Tan Oral, Ralph Steadman (İngiltere), Zhu Zizun (Çin)’ un yer aldığı seçici kurul tarafından belirlendi..

29. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ödül alan ve sergilenmeye değer görülen karikatürlerden oluşan sergi Caddebostan Kültür Merkezi’nde 10 Ekim Çarşamba günü (bugün) saat 19:00’da yapılacak kokteylle açılacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları