loading
close
SON DAKİKALAR

Karşıyaka'da Milli Mücadele Parkı açılıyor

Karşıyaka'da Milli Mücadele Parkı açılıyor
Tarih: 23.08.2013 - 14:23
Kategori: Yerel

Karşıyaka Belediyesi tarafından Yalı Mahallesi’nde yaptırılan Milli Mücadele Parkı ve Açıkhava Müzesi 27 Ağustos’ta açılıyor...

Karşıyaka Belediyesi tarafından Yalı Mahallesi’nde yaptırılan Milli Mücadele Parkı ve Açıkhava Müzesi 27 Ağustos’ta açılıyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın “Geçmişten geleceğe bir miras bırakmak istedik” diye tanımladığı park ve müzenin açılışı CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil tarafından yapılacak.

Yalı Mahallesi’nde Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi’nin karşısında 2 bin 500 metrekarelik alan üzerinde hayata geçirilen proje 2 bölümden oluşuyor. Birinci bölümü park olarak düzenlenen alanın önemli bir bölümünde ise, Milli Mücadele döneminin anlatıldığı Açıkhava Müzesi bulunuyor. Müze’de, Anadolu insanının Çanakkale Savaşı’yla başlayan kurtuluş mücadelesini anlatan heykeller, rölyefler, büstler ve kitabeler yer alıyor.

Bu parkın bir vefa duygusundan çok öte bir anlam taşıdığının altını çizen Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Proje üzerinde uzun süredir çalışıyoruz. Prof. Dr. Kemal Arı’dan destek alarak kronolojik sıralama yaptık. Geçmişimizi unutturmamak gibi bir sorumluluğumuz olduğunu biliyoruz. Ancak, bundan da öte, gelecek kuşaklara, neden Cumhuriyet’e sahip çıkmaları gerektiğini de hatırlatmak zorundayız. Milli Mücadele Parkı, işte bu sorumluluğun simgesidir. Karşıyakamıza da çok yakıştığına inanıyorum” dedi.

Anlatımları sesli dijital rehberler tarafından yapılacak olan Milli Mücadele Müzesi’nde 22 duvarda 44 yüzey farklı şekilde işlendi. Giriş bölümünde Atatürk Maskı ve İzmir’in işgali ile halkın direnişi tasvir edilirken, Çanakkale Savaşı rölyefleri ve kitabesi yer almakta. Park içerisinde, ayrıca, Kurtuluş Savaşı boyunca önemli başarılar sağlamış pek çok kahramanın büst ve heykelleri, Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, Ankara’ya gelişi, TBMM’nin kuruluşu da yer alıyor.

Nutuk’tan alıntıların da bulunduğu Milli Mücadele Müzesi’nde İnönü ve Sakarya Savaşları da rölyeflerle işleniyor. Türk Bayrağı’nın İzmir’e çekilmesi, İzmir İktisat Kongresi, Cumhuriyet’in İlanı, Kubilay olayı, kadın haklarının verilişi, harf devrimi gibi çağdaşlaşma yolunda verilen mücadeleler de ayrıca yazılarla ve rölyeflerle anlatılıyor. Parkın ortasında ise ayrıca büyük bir anıt bulunuyor.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları