loading
close
SON DAKİKALAR

Kâbil'de 12 Asker Şehit

Kâbil'de 12 Asker Şehit
Tarih: 17.03.2012 - 12:54
Kategori: Dünya

Afganistan'ın başkenti Kabil'de askeri helikopterin bir evin üzerine düşmesi sonucu 12 Türk askeri ve 4 Afgan sivil hayatını kaybetti...

Afganistan'daki helikopter kazasıyla ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri'nden açıklama yapıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"NATO'nun Afganistan'da faaliyet gösteren Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) çerçevesinde Türkiye’nin komuta ettiği Kabil Bölge Komutanlığı emrinde görev yapan Sikorsky tipi bir helikopterimiz 16 Mart 2012 günü yerel saat ile 10.25’te kaza kırım geçirmiştir.

Helikopterde bulunan 12 askeri personelimiz şehit olmuştur.

Olayın meydana geliş nedeni kaza kırım heyeti incelemesi sonucunda açıklığa kavuşacaktır.

Aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, silah arkadaşlarına, şehitlerimizin kederli aile ve yakınlarına başsağlığı dileriz.Afganistan’ın başkenti Kabil yakınlarında Türk askerlerini taşıyan helikopter, bir evin üzerine düştü. Kazada 12 Türk askeri şehit olurken, 4 Afgan sivil de hayatını kaybetti. "

Davutoğlu'ndan açıklama

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gazetecilere kazayla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: Vahim bir kaza söz konusu. Skorsky tipi hilekopterimiz düştü. Oranın yerel saatiyle 10:25'de meydana geldi vahim olay. Genelkurmay gerekli açıklamayı yaptı. Allahtan rahmet diliyorum. Acımız büyük. Allah rahmet eylesin diyorum. Olayın oluş biçimi teknik arıza gibi görünüyor. Düştüğü mahal itibariyle teknik arıza itibari veriyor. Biliyorsunuz Kabil'in bütün güvenlik komutası TSK'deydi. Çok büyük bir acı.

Gül'den taziye telefonu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan'da bir helikopterin düşmesi sonucu 12 askerin şehit olması nedeniyle, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i telefonla arayarak, başsağlığı dileklerini iletti. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı açıklamada da "NATO'nun Afganistan'da faaliyet gösteren Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) çerçevesinde, ülkemizin komuta ettiği Kabil Bölge Komutanlığı emrinde görev yapan helikopterimizin düşmesi sonucu, 12 askerimizin şehit olmasından derin üzüntü duydum. Milletçe acımız büyüktür" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, vatan savunmasının yanında, Afganistan'da ve diğer yerlerde katıldığı barışı tesis ve koruma operasyonlarında büyük fedakârlıklar gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklaması şöyle devam etti:

"Türk askeri, ülkemizin insanlık adına üstlendiği misyon kapsamında, diğer kuruluşlarımızla birlikte Afgan halkına ciddi katkılar sağlamaktadır. Türkiye, dost ve kardeş Afgan halkına destek vermeye devam edecektir. Uluslararası görevlerdeki başarılarıyla dünyanın takdirini kazanan, dünya ve bölge barışına değerli hizmetlerde bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerimize, fedakârlıkları için minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Şehitlerimizin ailelerinin acısını yürekten paylaşıyorum. Bu elim olayda şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı diliyorum. Bu vesileyle, olayda hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına da içten taziyelerimi iletiyorum."

Kılıçdaroğlu: Acımız çok büyük

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kabil'de 12 Türk askerinin şehit olmasıyla ilgili, "Acımız çok büyüktür" dedi. Kılıçdaroğlu, askerlere rahmet, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne başsağlığı diledi.

Kılıçdaroğlu yaptığı yazılı açıklamada, "NATO'nun Afganistan'da faaliyet gösteren Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) çerçevesinde Kabil Bölge Komutanlığı emrinde görev yapan Sikorsky tipi bir helikopterimizin düştüğünü ve Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre 12 askerimizin şehit olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendim. Acımız çok büyüktür. Afganistan'ın Başkenti Kabil'de şehit düşen 12 askerimize rahmet, ailelerine, silah arkadaşlarına ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne başsağlığı dilerim" dedi.

Bahçeli: Afganistan'da askeri varlığımız gözden geçirilmeli

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada Afganistan'da helikopterin düşmesi sonucu 12 Türk askerinin şehit olmasının herkesi derin bir üzüntüye ve kedere sevk ettiğini ifade etti. Bahçeli, şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, acılı ailelerine, silah arkadaşlarına, Türk Silahlı Kuvvetlerine de başsağlığı diledi. "Türk askerinin başına çuval geçirenlerin AKP tarafından Ankara'da taltif edildiği sıralarda, Afganistan'dan şehit haberlerinin gelmesi özellikle düşündürücü ve dikkat çekicidir" diyen Bahçeli, kazanın oluş şekli, nedenleri ve helikoptere herhangi bir saldırı olup olmadığı konularının acilen netleştirilmesi ve konuyla ilgili incelemelerin çok yönlü derinleştirilmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda Afganistan'daki olayların ve gelişmelerin ortaya çıkardığı maliyetin her geçen gün arttığını vurgulayan Bahçeli, Türkiye'nin Afganistan'daki askeri varlığının tekrar gözden geçirilmesini isteyerek, şunları kaydetti:
"Tam bir açmaza sürüklenerek kördüğüm haline gelen dost ve kardeş bu ülkenin, istikrarsızlık içinde bulunması ve henüz kalıcı bir toplumsal mutabakata ulaşamaması öncelikli kaygı konusudur. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin barış misyonuyla hareket etmesi ve dünyanın değişik yerlerinde güvenliği ve düzeni sağlama konusunda uluslararası görev üstlenmesi elbette takdire şayan bir durumdur. Türk milletinin şefkati, hoşgörüsü ve yardımseverlik duygusu bu şekilde temsil edilmekte ve tanıtılmaktadır. Ancak Afganistan'ın karanlık ortamında güvenlik görevlilerimizin kaybı, artan şiddet ve tahrik yüklü gelişmeler buradaki askeri varlığımızın tekrar gözden geçirilmesini gerekli kılmaktadır.
Zira bir güvenlik görevlimizin hayatı bile hiçbir şeyle kıyaslanamayacak kadar değerli ve vazgeçilmezdir.
Afganistan'daki kanlı hadiseler, terör gruplarının etkinliği, Yüce Dinimize yönelen hakaretamiz davranışlar, sivil ve masum insanların cinayete kurban gitmesi insanlık vicdanının kabul edemeyeceği sefillikler olarak hafızalardan silinmeyecektir. Bu itibarla, yabancı memleketlerde bulunan güvenlik kuvvetlerimizin hak ve hukukunun korunması, hayatlarının riske atılmaması için AKP hükümeti her platformda inisiyatif almalı ve gereğini sorumluluk duygusu içinde yapmalıdır."

Karzai'den telefon

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Kabil yakınlarındaki helikopterin düşmesi sonucu 12 Türk askerinin şehit olmasından dolayı başsağlığı diledi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Karzai, bugün Gül'ü telefonla arayarak, Kabil yakınlarındaki helikopter kazasında 12 Türk askerinin şehit olmasından büyük üzüntü duyduğunu bildirdi ve taziye dileklerini iletti.

Türk askerinin bugüne kadar Afganistan için yaptığı fedakarlıklardan ötürü müteşekkir olduklarını vurgulayan Karzai, bu duygularının ve başsağlığı dileklerinin Türk halkına da duyurulmasını Gül'den rica etti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları