loading
close
SON DAKİKALAR

KDV kanununa ek madde talebi

KDV kanununa ek madde talebi
Tarih: 09.10.2012 - 14:38
Kategori: Ekonomi

CHP'li Erdoğan Toprak, Katma Değer Vergisi Kanununa ek madde eklenmesini önerdi...

Yasaya “Katma değer vergisi oranı, kitap ve benzeri yayınlar ile ilgili teslimlerde % 1’dir.” hükmünün eklenmesini isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifiyle gerekçesi şöyle;

"TBMM Başkanlığı'na

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa ek madde eklenmesi hakkındaki kanun teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur.04.10.2012
Gereğini arz ederim.
Saygılarımla

Katma değer vergisi kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi

MADDE 1-25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 1- Katma değer vergisi oranı, kitap ve benzeri yayınlar ile ilgili teslimlerde % 1’dir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

12 Eylül 2012 tarihli 28409 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan 2012/3594 sayılı bakanlar kurulu kararı ile mal ve hizmetlerde uygulanacak katma değer vergisi oranlarının tespitine yönelik yapılan düzenlemede, dini içerikli kitaplara uygulanan KDV oranı yüzde sekizden, yüzde bire düşürülmüştür.

Bu uygulamanın sadece dini kitaplar ve dinsel içerikli eserlerle sınırlandırılması, diğer kitap ve eserlerin bu vergi indiriminin dışında tutulması, anlamsız olduğu kadar, yayın hayatımız, matbuat ve kültürel yayınlar alanında da aksine özendirilmesi gereken fikir, sanat ve edebi eserler için negatif bir ayrımcılık olmaktadır.

Yayımcılıkta, fikir, sanat, kültür ve edebiyat alanında ayrışmalara neden olabilecek bu düzenleme, aksine ülkemizin fikri, kültürel, sanatsal, edebi gelişimini frenleyecek gelişmeleri de beraberinde getirecektir.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 13 Eylül 2012 tarihinde yayınladığı “BİR BAKIŞTA EĞİTİM - 2012” başlıklı raporunda maalesef ülkemiz eğitim ve kültürel gelişmişlik açısından OECD üyesi ülkeler arasında “SONDAN ÜÇÜNCÜ” sırada yer almıştır.

Eğitim-öğretim-kültürel gelişmişlik açısından ülkemiz için kabul edilemez gördüğümüz bu sıralamada eğitim ve öğretimin kalitesinin yanı sıra kültürel, eğitsel olanakların yetersizliği ve bunlara erişimin maliyeti de önemli rol 
oynamaktadır.

En güncel eğitim ve kültürel gelişmişlik düzeylerini ortaya koyan bu rapordaki verilere göre, gerek öğretmenlerimizin eğitim, kültürel gelişmişlik düzeyi, kendilerini eğitebilmek için gelirlerinden ayırdıkları harcama tutarı, gerekse çocuklarımızın ilk eğiticisi-öğreticisi anneler-kadınlarımızın eğitim ve kültürel gelişmişlik düzeyi yönünden de ülkemiz son sıralardadır. Buna göre ülkemizde 15-29 yaş arası kadınların yüzde 52’si, erkeklerin ise yüzde 20’si ne okumakta ne de çalışmaktadır.

Bu verilerle Türkiye, “eğitim dışı kalan” kadın oranı açısından OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer almaktadır.
Öğretmenlerimizin, kadınlarımızın ve ülkemizin genel eğitim ve kültürel gelişmişlik düzeyi ile ilgili sıralamalarda sonlarda olmasının temelinde ekonomik nedenler yatmaktadır.

Kitap fiyatlarının yüksekliği, bilgiye, sanata, kültüre, edebi eserlere erişimin maliyeti üzerinde devletin aldığı KDV ve diğer vergilerin oranı bu olumsuz göstergelerin ortaya çıkmasında, ülkemizin alt sıralarda yer almasında büyük etkendir.

Yapılan son KDV düzenlemesi ile yayın ve yayıncılığa vergi yoluyla bir destek ve teşvik sağlanmak istenirken, bunun sadece dini yayınlar ve dinsel içerikli eserlerle “sınırlı” tutulması bu açıdan eksik ve yanlıştır.

Bilgiye ulaşmanın maliyetini düşürmek, eğitimcilerimizin, onlara emanet ettiğimiz çocuklarımızın ve kadınlarımızın, 
giderek gençlerimizin ve tüm toplumumuzun eğitim, kültür düzeyini yükseltmek temel hedef ve amaç olmalıdır.

Bu nedenle de okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap maliyetlerini-fiyatlarını aşağı çekmek, yayıncılığı desteklemek açısından yapılacak vergi düzenlemeleri büyük önem taşımaktadır.

Değişiklik teklifimizin ana gerekçesi de yapılan düzenleme ile dini yayınlara ve dinsel içerikli kitaplara getirilen KDV indiriminin ayrım yapılmaksızın tüm kitap, yayın ve eserlere, tüm yayıncılara yaygınlaştırılmasıdır.

Sonuç olarak, teklifimizde dile getirdiğimiz ve gerekçelerini sıraladığımız şekilde, içeriği ne olursa olsun, kitaplar, eğitsel ve kültürel tüketime hizmet eden yayınlar “lüks tüketim” olmaktan çıkartılmalı, KDV oranı tümü için içerik ayrımı yapılmaksızın yüzde 1 olarak uygulanmalıdır."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları