loading
close
SON DAKİKALAR

Kemal Kılıçdaroğlu Balıkesir'de

Kemal Kılıçdaroğlu Balıkesir'de
Tarih: 28.11.2013 - 18:45
Kategori: Siyaset

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Balıkesir Ticaret Odası, Ziraat Odası ve Ticaret Borsası’nı ziyaret etti...

fotoğraflar

- “Emekli olan esnaf eğer işine devam ederse emekli aylığından yüzde 15 sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Dünyada çalışan insanı cezalandıran sistem sadece bizde var. Sen yeteri kadar emekli aylığı öde o da çalışmasın”

-”Aşık Veysel’in, ‘Benim sadık yarim kara topraktır” diye güzel bir sözü var. Çiftçinin de vazgeçmediği alan kendi toprağıdır. Mevcut iktidar, çiftçiyi, kendi toprağında bile üretemez noktaya getirdi”

-“Biz bir dönem Ortadoğu’yu beslerdik. Şimdi biz aç hale geldik dışarıdan canlı hayvan alıyoruz, et getiriyoruz, sonunda saman da geldi”

- “Çiftçiye verilen destek 650-700 milyon lira, mazottan alınan ÖTV ve KDV’nin miktarı 8 milyar lira insaf…”

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Balıkesir Ticaret Odası, Ziraat Odası ve Ticaret Borsası’nı ziyaretlerinde, CHP olarak gittikleri illerde sanayi, esnaf, ticaret odalarını ve meslek kuruluşlarını ziyaret ettiklerini, sorunlarını dinlediklerini söyledi.

Balıkesir’in Türkiye’yi doyuran bir il olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, kırmızı ve beyaz ette, sütte, turizmde, Türkiye’nin göz bebeği Balıkesir’in, son 10 yılda kan kaybettiğini savundu. Siyaset kurumunun görevinin, sanayicinin sorunlarını çözmek olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Üreticinin daha güçlü olmasını istiyoruz. Balıkesir’deki en büyük sorunun işsizlik olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin en önemli sorunu işsizlik. Bunun en önemli kaynağı üretimsizliktir. İşsizliğe karşı kulaklarımızı tıkarsak doğruyu yapmamış oluruz. Sadece Balıkesir değil, Diyarbakır ve Muğla’nın en büyük sorunu işsizlik. Genç işsiz oranı daha yüksek, yüzde 25-30′larda. Her 4 üniversite öğrencisinden biri işsiz. 300 bin atama bekleyen öğretmen düşünürseniz işsizliğin boyutlarını herhalde çok daha iyi kavramış oluruz.”

Burada oda başkanı Fahri Ermişler tarafından Yağcıbedir halısı hediye edilen Kılıçdaroğlu, daha sonra Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliğine ziyarette bulundu. Kılıçdaroğlu, esnafın, devlete yük olmayan elzem kesimlerden birisi olduğunu belirterek, esnafın istihdam yarattığını, devlete vergi ödediğini ancak birçok sorununun bulunduğunu anlattı.

Sosyal Güvenlik Yasası’nda bir düzenleme yapıldığına da dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Emekli olan esnaf eğer işine devam ederse emekli aylığından yüzde 15 sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Dünyada çalışan insanı cezalandıran sistem sadece bizde var. Sen yeteri kadar emekli aylığı öde o da çalışmasın. Yani kim emekli olduktan sonra çalışmak ister. Gider, torunuyla oynamak ister, bağı bahçesiyle uğraşmak ister, güzel bir hayat yaşamak ister. Dünyayı gezmek ister. Efendim verdiğiniz emekli aylığıyla bu olmuyor. Ne yapacak? İşine devam edecek. Sen misin işine devam eden? Aylığından kesiyorum. Olmaz, doğru değil bu. Bunu kaldıracağız.”

Prim borcunu ödeyemeyen esnafın, sağlık hizmetinden faydalanamadığını da belirten Kılıçdaroğlu, “Bu insan haklarıyla bağdaşmayan bir uygulama. Diyelim ki bir esnaf, ekonomik kriz vardır ödeyememiştir. Hastalanıp hastaneye gittiğinde diyor ki, ‘Sen primini ödemedin ben sana bakmam.’ Siz bir sosyal devletin bir vatandaşını ölüme terk ettiğini hiç düşünür müsünüz? Ama bizde oluyor. Bırakın esnaf ödeyemedi hadi onu cezalandırdın” dedi.

Esnafın hastalanan hanımına da bakılmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yahu hanımının ne günahı var? Bunların kalkması lazım. Sosyal devlette bunlar olmaz. Vatandaşa devletin, ne olursa olsun borcu vardır, yoktur, hapistedir, açıktadır, işsizdir çalışıyordur, bunlara bakmaksızın ona sağlık hizmeti vermesi lazım. Sosyal devletin görevi budur. Size bu iki konuda söz veriyorum. Üstelik nasıl biliyor musunuz? CHP iktidarında ilk 6 ayda kaldıracağız bunu, ilk 6 ayda. Sosyal Güvenlik Destek Primi kaldırılacak” diye konuştu.

- Ziraat odası ziyareti

Daha sonra Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat’ı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, buradaki konuşmasında, “Aşık Veysel’in güzel bir lafı vardır; ‘Benim sadık yarim kara topraktır” dedi. Çiftçinin de vazgeçmediği alanın kendi toprağı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, mevcut iktidarın, çiftçiyi, kendi toprağında bile üretemez noktaya getirdiğini ileri sürdü.

İzlenen ekonomi politikasının çiftçiyi bu noktaya getirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, dünyanın en pahalı mazotunu Türk çiftçisinin kullandığını duyurdu.

Çiftçinin kullandığı mazottan alınan ÖTV ve KDV’nin miktarının 8 milyar lira olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Çiftçiye verilen destek ne kadar, 650-700 milyon lira. 8 milyarın 8′de biri bile değil. Biz bir dönem Ortadoğu’yu beslerdik. Şimdi biz aç hale geldik dışarıdan canlı hayvan alıyoruz, et getiriyoruz, sonunda saman da geldi” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Balıkesir Ticaret Borsası ziyaretinde ise Balıkesir’de, bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre protesto edilen senet sayısındaki artışın yüzde 44 olduğunu, protesto edilen senet değerinin 85 milyon liraya ulaştığını hatırlattı.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları