loading
close
SON DAKİKALAR

Kemal Türkler mezarı başında anıldı

Kemal Türkler mezarı başında anıldı
Tarih: 22.07.2013 - 18:06
Kategori: Sağlık, Yaşam

DİSK'in kurucu genel başkanı Kemal Türkler ölümünün 33'üncü yıldönümünde mezarı başında anıldı...

22 Temmuz 1982 tarihinde katledilen DİSK'in kurucu genel başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 33'üncü yılında DİSK üyeleri, ailesi ve mücadele arkadaşları tarafından Topkapı Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Anmaya, Türkler'in kızları Nilgün Türkler Soydan ve Yasemin Türkler'in yanı sıra, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yanı sıra çok sendikacı katıldı. Sık sık, "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Kemal Türkler kavgamızda yaşıyor" sloganlarının atıldığını anmada, Türkler ve devrim mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Anmada konuşan DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu, katledilişinin üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen Türkler'in faillerinin halen yargılanmadığını belirtti. "Biliyoruz ki bu katliamların hesabını soracak olan işçi sınıfının mücadelesi olacaktır" diyen Çerkezoğlu, AKP hükümeti ve devletin tüm baskılarına karşın sokaklarda olmaya devam edeceklerini dile getirdi.

'Kurşun atan suçsuz tweet atan suçlu'


Çerkezoğlu'nun ardından konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Kemal Türkler'in davasının zaman aşımından düşürüldüğünün hatırlatarak, "Katillerin salıverilmesi Türkiye Cumhuriyeti'ndeki adaletin hangi noktaya geldiğini gösteriyor. Gezi Parkı eylemlerinde de gördük ki, bu ülkede kurşun atan suçsuz, tweet atan suçlu" dedi. Yaşanan baskı ve sindirme politikalarına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini ifade eden Serdaroğlu, "Kemal Türkler'in katledilişinin 33'üncü yılında buradayız ve bu düzendeki kan emicileri rahatsız etmek için her yıl çoğalarak anmalarımızı devam ettireceğiz" diye konuştu. Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler ve DİSK Genel Başkanı Beko'nun da birer konuşma yaptığı anma, Türkler'in mezarına karanfiller bırakılarak sonlandırıldı.

Kemal Türkler kimdir?

1926 yılında dünyaya gelen Kemal Türkler, gömlek ustalığı, ayakkabıcı çıraklığı gibi çeşitli işlerde çalıştı. Bu dönemde, işçi haklarıyla ilgili fikirleri şekillendi. Maden-İş Sendikası'nın Bakırköy Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen daha sonra sendikanın sekreterliğine seçilen Türkler, 1961 yılında Türkiye İşçi Partisi kurucuları arasında yer aldı. Türkler, 15 Temmuz 1966'da diğer bazı sendikacılarla birlikte sendikalar arası Dayanışma Anlaşması (SA-DA) kararına imza attı. Bunun sonucunda, Maden-İş, Basın-İş, Lastik-İş, Gıda-İş, 15 Ocak 1967'de Türk-İş'ten ayrılıp Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunu (DİSK) kurdu. Bu tarihte Maden-İş Sendikası'ndan Kemal Türkler, Lastik-İş Sendikası'ndan Rıza Kuas, maden işçilerinden Mehmet Alpdündar, Basın-İş'ten İbrahim Güzelce, Gıda-İş'ten Kemal Nebioğlu, DİSK yönetim kuruluna seçildi. DİSK'in sendikalar aleyhine olan bazı maddeleri protesto ettiği 15-16 Haziran 1970 direnişinde, Kemal Türkler ve arkadaşları tutuklandı. Bu dönemde sendikalar protesto amaçlı greve devam ederken, toplu sözleşme çalışmaları sonuçsuz kaldı. Yaşamını sendikal hak mücadelesi vererek geçiren Türkler, 22 Temmuz 1982 yılında evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirdi.

DİHA 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları