loading
close
SON DAKİKALAR

Kendiliğinden Sönen Sigara Zorunluluğu

Kendiliğinden Sönen Sigara Zorunluluğu
Tarih: 12.02.2012 - 01:23
Kategori: Dünya

Avrupa'da artık sadece 'kendiliğinden sönen sigaralar' satılabilecek.

Avrupa'da artık sadece 'kendiliğinden sönen sigaralar' satılabilecek. Avrupa'da yılda beş yüzden fazla kişinin yanık unutulan sigaradan çıkan yangından dolayı hayatını kaybettiği ifade ediliyor. İlk paketler raflardaki yerini aldı bile. 

Avrupa Birliği (AB)'nin aldığı karar uyarınca 17 Kasım'dan itibaren, içilmeyince kendiliğinden sönen sigaralar satılabilecek. Halen Finlandiya, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde kullanılan bu sigaralar sayesinde yanık halde unutulan ve ihmalden doğan ölümcül yangınların önüne geçilmesi hedefleniyor. 2008 yılında yapılan bir araştırmada AB üyesi altı ülkede yılda 11 bin yangın yanık unutulan sigaradan kaynaklanıyor. En çok karşılaşılan olay ise yatakta sigara içerken, çoğu zaman fazla alkolün de etkisiyle uyuya kalınması. Bilanço ise korkunç: Avrupa'da ortalama her yıl 520 kişi hayatını bu şekilde kaybederken, bin 600 kişi ise ağır yaralanıyor. 

Yakıldıktan sonra düzenli olarak çekilmeyince kendiliğinden sönen sigaraların hayat kurtaracağı görüşü hakim. Şuandaki sigaralardan tek fark, sigara kağıdının içine yerleştirilen iki kademeli özel maddeden yapılmış yüzükler. Çıplak gözle görülmeyen ve birisi sigaranın baş tarafında diğeri de orta kısmına yerleştirilen özel yüzükler sayesinde, yanık olan sigaralar içilmeyince en geç bir dakika içinde kendiliğinden sönüyor. Kuvvetlice çekilmeyen sigara ateşi bu halkalara gelince özel kimyasal karışım yüzünden sönüyor. Finlandiya'da beş yıldır bu sigaralar tüketicilerin kullanımına sunulmuş durumda. Kasım ayının ortasından itibaren ise Avrupa'daki tüm sigaralar bu şekilde özel yüzüklü kağıtlardan imalat edilmiş olacak. 

Tat ve kokunun yanı sıra fiyat da aynı kalıyor

Kullanılan tütün ve içindeki maddelerde herhangi bir oynamanın olmayacağını kaydeden yetkililer, sigara fiyatlarında bu uygulamadan dolayı herhangi fiyat farkının olmayacağını vurguluyor. Sigaralarda tat ve koku olarak da herhangi bir değişiklik hissedilmeyecek. Tüketicilerin tek fark edecekleri sigaranın kendiliğinden söndüğü olacağı kaydediliyor. Avrupa'da Yaygın olan tütün sararak sigara içenlerde ise bir değişiklik olmayacak. 

Philip Moris : Esas, sigara içen çok dikkatli olmalı 

Avrupa Birliği'ne ev sahipliği yapan 11 milyon nüfuslu Belçika'da yılda 12 milyar sigara satılıyor. 17 Kasım tarihin kesin olduğuna dikkat çeken Belçikalı yetkililer, geçiş süreci olmadığına dikkat çekerek, şimdiden bu sigaraların raflardaki yerlerini aldığını hatırlatıyor. Sigara üretici firmalarla görüşen Belçikalı yetkililer, bu tarihte esnafın elinde kalan eski sigara paketlerini iade alacaklarını duyurdu. 

Öte yandan Amerikan sigara üretici firması Philip Morris, kendiliğinden sönen sigaraları Kanada ve Avustralya gibi ülkelere sattıklarını fakat bu sigaraların da yüzde yüz yangına karşı emniyetli olmadığının altını çiziyor. Yanan sigara hangi türden olursa olsa tüketicinin çok dikkatli olması gerektiği uyarısı yapılıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları